bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,908.12 1.16%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,062.25 0.95%
bnb
BNB (BNB) $ 559.66 0.06%
solana
Solana (SOL) $ 142.62 2.31%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516332 3.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481183 1.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153311 0.42%

Solana Coin (SOL) Nedir? Solana Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler


Solana Coin (SOL) Grafiği

Solana Coin (SOL) Hesaplama


Kripto para piyasalarında en çok dikkat çeken projelerden birisi olan Solana (SOL), hem özellikleri ile hem de geniş bir ekosistem ile birlikte kripto para piyasasında önemli bir konuma geldi. Biz de bu rehber içeriğimizde sizlere Solana hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Solana Coin Nedir?

Solana, ölçeklenebilirliği ve düşük gaz maliyetlerini önceleyen blockchain ağı. Bunun sonucu olarak en fazla birkaç saniyede işlemlerin çok düşük maliyetle sonlandırılmasını sağlar ve şu anki alt yapısı ile saniyede 100.000 işlemi destekleyebilir.

Solana Coin Ne Zaman Piyasaya Çıktı?

Solana ilk olarak 2017 yılında çıksa da, piyasaya çıkması 2020 yılının Mart ayında gerçekleşti. 

Solana Coin Kısa Tarihi

Solana’nın geçmişi 2017 yılında Anatoly Yakovenko’nun zamanın ispatı (PoH) algoritması hakkında yazdığı makaleye kadar gider. Yakovenko, birçok blockchain ağında ölçeklenebilirlik sorununun farklı bir mutabakat algoritmasıyla çözülebileceğine inanıyordu. Anatoly’e göre kendi algoritması, blockchain üçlemesini kolaylıkla çözüp rahatlıkla ölçeklenebilir uygulamaların önünü açıyordu.

solana btch

Anatoly hayalini gerçekleştirmek için Qualcomm’dan iş arkadaşı Greg Fitzgerald ile Rust dilini kullanarak Solana testnet’ini oluşturdu. Sonrasında Qualcomm’dan Stephan Akridge ile birlikte işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği tartışmalarından sonra GPU’ların ölçeklenebilirliği artıracağını kararlaştırdılar ve sonunda Solana Labs oluşturuldu ve Ethereum ikinci katman çözümleri üzerinde çalışan uygulamalardan birisi haline geldi.

Solana Labs, kendi platformu için yatırım toplamak amacıyla 2018’in ikinci çeyreğinde yatırımcılarla görüştü. Solana’nın yatırımcılarla görüşmesi sonucu 20 milyon dolarlık fonlama aldılar ve ICO’dan önce Tour de Sol test ağını hayata geçirdiler. 

Solana’nın piyasaya sürüldüğü tarihte Mainnet Beta versiyonu, 1.76 milyonluk fon topladı ve 2021 yılına kadar geliştirme süreçleri aktif bir şekilde ilerledi. 

Solana Coin Projesi Ne Vaat Ediyor?

Solana, herkese açık geliştirme süreçleri ile birlikte yüksek seviyede ölçeklenebilir, güvenli ve merkezsiz blockchain ağı sunuyor. Solana’nın bu süreci gerçekleştirmek için ara katman olarak bilinen ikinci katmanı ortadan kaldırır ve tüm süreçlerin tek bir katman üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar.

Solana’nın Sağladığı Özellikler

Tarihin İspatı (PoH)

Solana’nın mutabakat algoritması, işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Bu sayede işlemlerin tarihsel kayıtları olduğu için ağdaki işlemler daha kolay takip edilebilir.

Tower BFT

Pratik Bizans Hata Toleransı (PBFT) mantığıyla ilerleyen Tower BFT, Solana ağında mutabakata varılması için yüksek hesaplama gücüne ve depolamaya ihtiyaç duyulmaksızın erişilmesini sağlar.

Turbine

Turbine protokolü, Solana ağındaki node’lar üzerinden verilerin transferini sağlar. Turbine üzerinde verilerin transferi için ilk olarak veriler küçük paketlere ayrılır. Bu sayede Solana ağında işlem kapasitesi artırılmış olur.

Gulf Stream

Gulf Stream, Solana ağındaki en son durumun bildirilmesi için kullanılır. Böylece Solana ağındaki işlem onaylayıcıları işlemleri daha fazla onaylar ve işlemlerin geçmesi için gereken baskıyı önler. Bu sayede Solana ağı saniyede 100.000 işleme kadar ölçeklenebilir.

Sealevel

Sealevel, farklı hesaplama gücü gereksinimlerine uygun bir şekilde akıllı kontratların çalıştırılmasını sağlar. Böylece akıllı kontratların çalıştırılması daha etkin hale gelir.

Pipeline

Pipeline, farklı ekipmanların işlendiği bir katman olarak çalışır ve işlemlerin doğrulanmasının hızlı bir şekilde sağlanıp ağdaki tüm bilgisayarlara aynı anda yollanmasını sağlar.

Cloudbreak

Cloudbreak, Solana ağında veri türlerini optimize edip ağda okunabilir ve yazılabilir hale getirir.

Archivers

Archivers, Solana ağında veri depolama için kullanılır. Böylece Solana ağında depolama sorunu minimize edilir ve düzenli olarak verilerin durumu kontrol edilir. 

solana nedir

Solana Coin Nereden Alınır ve Satılır?

Solana’yı Binance, Coinbase, Kraken gibi borsalarda ilk olarak hesap açıp ardından kimliğinizi doğruladıktan sonra farklı işlem çiftlerinden faydalanarak alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Solana Coin Nasıl Alınır?

Solana coin almak için kredi kartı, üçüncü parti ödeme uygulamaları üzerinden transfer, EFT/Havale işlemleri ve merkezsiz borsalar üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Solana Coin (SOL) Satın Alma

  • Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  • Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimi olarak kullanacağınız itibari para birimini seçin.
  • Ardından itibari para birimini seçip ne kadar SOL alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  • Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  • İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa SOL coin alım işleminiz gerçekleşmiştir.

Üçüncü Parti Ödeme Yöntemleriyle Solana (SOL) Satın Alma

  • Borsanın ödeme gerçekleştireceğiniz itibari para birimi ile kabul ettiği ödeme araçlarından birini seçin.
  • Borsanın seçtiği üçüncü parti ödeme aracında hesabınızı oluşturun.
  • Ardından banka hesabınızdan üçüncü parti hesabınıza ve sonrasında borsa hesabınıza aktarma işlemi gerçekleştirin.
  • Sonrasında yatırdığınız parayla SOL coin alın.

Üçüncü parti uygulamaları, size hem düşük komisyon ücreti ödemenizi sağlar hem de kolayca nakit transferleri sağlayarak kripto para alımınızı kolaylaştırır. Bu sayede kredi kartı işlemleri gerçekleştirmenize gerek kalmaz. Ayrıca üçüncü parti uygulamalarında para yatırma işlemlerinizin reddedilme olasılığı yoktur.

EFT/Havale İşlemleri ile SOL Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla SOL satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz. 

Borsa Ekranı Kullanarak Solana Coin Satın Alma

Borsalar, gelişmiş satın alma için belli platformları kullanarak ekranlarını çalıştırır. Borsa ekranına alım emri vermek için girdiğinizde al kısmına tıklamanız gerekir. Ardından hangi fiyata ne kadar Solana coin alacağınızı girdikten sonra alım emrini verdikten sonra alım gerçekleştirebilirsiniz. 

Solana Coin Nasıl Satılır?

Solana coin’i satmak için, kripto para borsalarında finansal işlem yapacağınız ekrana girmeniz gerekir. Ekranda arama kısmına SOL yazıp istediğiniz işlem çiftini seçtikten sonra Solana coin’e satış emrini ne kadara satmak isterseniz yazdıktan sonra satış sekmesine tıkladıktan sonra emri vermiş olursunuz.

solana nedir

Solana Yorumları

Mart 2017’de bir makalenin yayınlanması ile başlayan çalışma, zaman içerisinde en önemli blockchain ağlarından birisi haline gelecekti. İlk başlarda birçok kişi tarafından dışlanan proje, zaman içinde özellikleri ile birlikte merkezsiz finans (DeFi) alanında ilgileri toplayan projelerden birisi haline geldi. Özellikle kurumsal yatırımcıların radarında olan proje eğer geliştirme adımlarını ihmal etmezse, birçok rakibini geride bırakabilir.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner