bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,365.44 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,971.86 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 534.18 0.55%
solana
Solana (SOL) $ 133.09 0.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.481779 2.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.439432 1.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144994 1.51%

POAP Nedir?

poap nedir

NFT’lerle birlikte hayatımıza birçok yeni terim giriş yaptı. POAP da onlardan bir tanesi. Bu yazımızda POAP nedir, ne için kullanıldığına ve nasıl çalıştığına yakıdan bakacağız.

  • POAP, xDai yan zincirinde doğrulanmış Proof-of-Attendance NFT’leridir.
  • Birçok kripto para topluluğu üyeleriyle arasındaki bağı arttırmak için POAP dağıtıyor.
  • POAP aynı zamanda merkezsiz kimlik olarak da işlev görüyor ve gelecekte yeni kullanım alanları bulabilir.

POAP’lar hem sanal hem de gerçek dünyadaki etkinliklerin katılımcılarına verilen benzersiz NFT rozetleridir. POAP’lar katıldığınız etkinliklerin bir kaydını tutmak için kullanılabilir. Bazıları POAP’ların gelecekte dijital ekonomide çok daha büyük bir rol oynayacağını tahmin ediyor.

“Pohap” olarak telafuz edilen POAP, Proof-of-Attendance Protocol’ün kısaltmasıdır. POAP NFT rozetleri, kişinin gerçek veya sanal dünyada bir etkinliğe katıldığını kanıtlar. Her POAP NFT’si benzersizdir yani POAP elde etmenin tek yolu söz konusu etkinliğe katılmaktır.

İsteyen herkes deneyimlerini ve seyahatlerini belgeleyen POAP rozetlerinden koleksiyon oluşturabilir.

poap nft nedir

POAP’lar da NFT’ler gibi ERC-721 standartıyla oluşturuluyor. Bununla birlikte bir NFT’nin POAP olarak sınıflandırılabilmesi için bazı kriterleri karşılamaması gerekiyor. İlk olarak POAP’ın bir akıllı sözleşme aracılığıyla basılması gerekiyor. Belirli bir tarihle ilgili meta veriler içermesi gerekiyor ve son olarak da tüm POAP’ların kendine özgü bir görüntüsü olması gerekiyor.

POAP’lar ilk olarak Ethereum mainnet’inde oluşturulmaya başlandı. 2020 yılının Ekim ayından bu yana ise POAP’lar xDAI sidechain’de oluşturuluyor ve dağıtılıyor. Bu nedenle POAP’lar ilgilenen kişilere üretsiz olarak dağıtılıyor.

Eğer kullanıcı gereken gas ücretini öderse POAP’lar xDAI ağından Ethereum’a aktarılabilir. Ancak, Ethereum’daki yüksek işlem ücretleri nedeniyle, çoğu kullanıcı POAP’larını POAP uygulamasında görüntüleyebilecekleri için xDai ağında bırakmayı tercih ediyor. Öngörülebilir gelecekte POAP’ların xDAI ağında kalması bekleniyor ancak Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, gelecekte POAP’ların optimistic rollup’lara aktarılabileceğini belirtiyor.

Şimdiye kadar POAP’lar EthGlobal, Dappcon gibi 100’den fazla Ethereum topluluk etkinliğinde dağıtıldı. Bu etkinliklerde 7.000’den fazla POAP talep edildi ve blockchain’de saklanan kanıtlanabilir bir katılım kaydı oluşturuldu.

POAP’lar Neden Toplanmalı?

POAP’ların tam potansiyelinin henüz tam olarak açığa çıkarılmadığını söyleyebiliriz. Gelecekte POAP’lar, rozetlerin ötesinde merkezsiz kimlikler olarak işlev görebilir.

Örnek vermek gerekirse SushiSwap AMA sunucusu 0xTangle, Sushi topluluğunun üyeleriyle POAP’ları bir tür blockchain özgeçmişi olarak kullanılması hakkında açıklamalarda bulundu. İşverenler, kripto para sektöründe işe alım yaparken, başvuru sahibinin POAP koleksiyonunu sektördeki aktivitesine ilişkin güvenilir bir kayıt olarak göz önünde bulundurabilir.

POAP’ların kullanımı, projenin 2020 yılının Ekim ayında xDai’de mevcut sürümünü piyasaya sürmesinin ardından önemli ölçüde arttı.

POAP rozetlerinin toplanması kesinlikle eğlenceli ancak daha büyük bir potansiyeli de olabilir. Örneğin bir topluluğa katılımın ve bu toplulukta geçirilen zamanın, kullanıcının cüzdanındaki POAP sayısıyla ölçülebiliyor. Bu yılın başlarında Bankless DAO, abone airdrop’unda dağıtılacak token sayısını belirlemek için POAP’ları kullandı. Bankless DAO, geçmişte Bankless POAP’ları toplayan cüzdanlara airdrop’la token gönderdi. Kullanıcılar cüzdanlarında ne kadar fazla Bankless POAP varsa o kadar fazla airdrop aldı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala