bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,184.20 1.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,070.93 0.18%
bnb
BNB (BNB) $ 557.61 1.43%
solana
Solana (SOL) $ 145.89 4.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501526 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468969 3.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151686 1.07%

Pax Dollar (USDP) Nedir?

paxos
  • İlk olarak kafalardaki karışıklığı bir temizleyelim. Paxos Standard ve Pax Dollar tamamen aynı kripto para birimleri. Bu yazımızda Paxos Standard olarak da bilinen Pax Dollar’ı derinlemesine inceleyeceğiz.
  • Pax Dollar (USDP), fiyatı bir itibari para olan Amerikan dolarına (USD) endekslenmiş bir kripto para olarak tanımlanabilir.
  • Başka bir deyişle, piyasadaki şartlar ne olursa olsun bir USDP token’in fiyatının daima 1 USD olması sağlanıyor.
  • Böylelikle USDP token fiyat dalgalanmalarının oldukça yüksek olduğu kripto para piyasasında yatırımcılar için güvenli liman işlevi görüyor.
paxos standart company
Pax Dollar (USDP) kurucusu Charles Cascarilla. Kaynak: Arşiv

Stabilcoin’ler kripto para piyasası için en önemli buluşlardan biri. Özellikle volatilitenin yoğun olduğu dönemlerde stabilcoin’ler, yatırımcılar için güvenli liman olarak ön plana çıkıyorlar.

Piyasa değerine göre en popüler stabilcoin Tether’ın USDT’si. Ancak geride bıraktığımız yıllarda Tether aleyhindeki çok sayıda gelişme ve spekülasyon sonrasında yatırımcılar alternatif stabilcoin arayışlarına başladı. Bu noktada öne çıkan alternatiflerden biri de Pax Dollar (USDP).

Pax Dollar (USDP) Nedir?

Paxos Standard Token (USDP), değeri ABD doları ile 1:1 sabirlenmiş bir stabilcoin. Ethereum ağında ERC-20 token standartı kullanılarak geliştirilen Pax Dollar (USDP), New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından düzenleniyor.

Bu anlamda Pax Dollar’ın (USDP) regülatörlerden onay almayı başaran bir stabilcoin olduğunu söylemek mümkün.

Paxos Standard (USDP) projesi 2018 yılının Eylül ayında başlatıldı.

Tıpkı “Pax Gold (PAXG) nedir?” yazımızda anlattığımız gibi Pax Dollar (USDP) projesi de Paxos Trust Company şirketi tarafından ihraç ediliyor.

Paxos Trust Company, Charles Cascarilla ve Rich Teo tarafından kuruldu ve çok kısa bir süre içerisinde sektördeki en başarılı kripto para şirketleri arasına girmeyi başardı. Paxos Trust Company‘nin kurucu ortaklarının ikisinin de geçmişte önde gelen finansal pozisyonda kullanıcılara hizmet sunan deneyimli bir isim olduğunu belirtmekte fayda var.

Cascarilla’nın deneyimleri Silikon Vadisi’nde faaliyet veren birçok teknoloji şirketiyle de taçlanıyor. Pax Dollar, Wall Street’in finansal düzenleyicileri tarafından onaylanan bir kripto para projesi olarak da rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor.

paxos 2

New York merkezli şirket Paxos Trust Company, Pax Dollar için geçmişte PAX simgesini kullanıyordu. Ancak daha sonra yapılan düzenlemeyle token’in borsalarda USDP şeklinde temsil edilmesi sağlandı. Buna göre token’in adı Pax Dollar olarak değiştirildi.

Bu hamleyle birlikte USDP’nin değeri ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin olduğunun yatırımcılar tarafından daha kolay anlaşılması hedeflendi.

Paxos Trust Company, 2021 yılının Nisan ayında gerçekleştirdiği bir fon toplama etkinliğiyle toplamda 300 milyon dolar elde etmişti. Bu sayede 2,4 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirket yatırımcıların dikkatini çekecek cinsten.

Paxos Trust Company’nin PayPal gibi ödeme platformlarıyla ortaklık sağladığına da şahit oluyoruz. Bunun gibi girişimlerin kripto para ekosistemini büyütecek güzel bir potansiyel ortaya koyduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz.

Paxos Trust Company Nedir?

2012 yılında kurulan Paxos Trust Company, 2015 yılında düzenlenmiş kripto para borsası itBit’i başlattı.

Paxos Trust Company, 2018 yılında Dijital Varlıklar için New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı Güven Sözleşmesi alan ilk şirket oldu.

2019 yılında dünyanın ilk düzenlenmiş stabilcoin’i olan PAX’ı (şimdilerde USDP olarak yeniden markalandı) piyasaya sürdü.

Yine 2019 yılında ilk düzenlenmiş altın destekli token PAX Gold piyasaya sürüldü.

2021 yılında Paxos Trust Company, hisse senedi işlemlerini gerçekleştirmek için blockchain teknolojisini kullanarak pilot uygulama yapmak üzere SEC‘ten izni alan ilk ve tek şirket oldu.

Paxos Trust Company’nin iş ortakları arasında Bank of America, PayPal, Credit Suisse, Mastercard, Binance gibi önemli şirketler yer alıyor.

Paxos Trust Company’nin Yönetim Kurulunda Sheila Bair, Bill Bradley, Patricia Kemp, Jim Manzi, Scott Malpass ve Brian Stern yer alıyor.

Ekran Resmi 2023 01 17 09.55.32
Paxos Standard Company iş ortakları. Kaynak: Arşiv


Paxos Standard (USDP) Fiyatı Nedir?

Paxos Standard (USDP) ya da bilinen diğer ismiyle Paxos dolar, fiyatı dolara sabitlenmiş bir kripto değerdir. USDP token’ler blockchain teknolojisinin etkililiğini kullanıcılarıyla buluşturuyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle dolaşımda toplam 896.316.575 USDP token bulunuyor. Piyasada yer alan her bir USDP için Paxos’un düzenli denetlenen banka hesaplarında bir USD (Amerikan doları) bulunduğunu hatırda tutmak gerekiyor.

Paxos Standard Kaç TL?

Sabit fiyatlı bir kripto para olarak tanımladığımız Paxos Standar (USDP) dolar kuruna bağlı olarak TRY cinsinden fiyatlanıyor. Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Paxos Standard token 32,63 TL‘den işlem görüyor. Paxos Standard token fiyatı son 24 saat içerisinde 0.07% değişim gösterdi. Paxos Standard token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 12,603,529 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 135,040,963 dolar seviyesinde.

Paxos Standard Kaç Dolar?

Paxos Standard (USDP) token, yapısı gereği sabit fiyatlı bir kripto paradır. Buna göre USDP token fiyatının daima 1 Amerikan doları olması hedefleniyor. Piyasada yaşanan belirli durumlara göre çok küçük küsuratlar ile bu fiyatta değişimler yaşanabiliyor.  

paxos3

Paxos Standard (USDP) Nasıl Çalışmaktadır?

Paxos Standard (USDP) Ethereum ağı üzerine yerleştirilmiş bir ERC-20 token‘i şeklinde hizmetlerine devam ediyor. Buna göre USDP token’lerin kullanım alanının her zaman büyüme potansiyeline sahip olduğu yorumu yapılabilir. Halihazırda USDP token’lerin temel kullanımı piyasadaki dalgalanmadan sıyrılmak şeklinde niteleniyor. Ancak yarının ne getireceğini tam olarak tahmin etmek güç. USDP token şu şekilde çalışıyor: Bir kullanıcı sahip olduğu itibari para birimi USD’yi token sahibine yolluyor. Kullanıcı bunu herhangi platform aracılığıyla gerçekleştirebilir. Daha sonra token sağlayıcı şirket Paxos da edindiği USD miktarında ve bire bir oranında USDP token’i yeni sahibiyle buluşturuyor. Yeni kazılan USDP kullanıcısına sunulurken karşılığında elde edilen USD de banka hesabında tutuluyor ve düzenli bir şekilde bağımsız denetim firmalarınca denetleniyor.

Paxos Standard (USDP) Nasıl Satın Alınır?

Paxos Standard (USDP) belirli kripto para borsalarından alınıp satılabilir. Binance, Coinbase, Uniswap bu platformlara örnek olarak gösterilebilir. Bu bilindik borsalara ek olarak çok sayıda kripto para alım satım platformun da kullanıcılara USDP işlemi yapma olanağı sunduğunu söyleyebiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala