bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,467.00 3.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,066.98 2.80%
bnb
BNB (BNB) $ 551.58 3.05%
solana
Solana (SOL) $ 142.08 7.09%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502338 1.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457556 3.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151874 2.83%

Osmosis (OSMO) nedir?

osmosis osmo nedir

Osmosis (OSMO), Cosmos SDK kullanılarak inşa edilen katman-1, Proof-of-Stake (PoS) destekli bir blockchain ve merkezsiz kripto para borsası.

  • Osmosis, geliştiricilerin çeşitli modülleri ve Osmosis’in zincir üstü yönetişim modellerini kullanarak özelleştirilmiş otomatik piyasa yapıcılar (AMM’ler) tasarlamasına olanak sağlar.
  • Osmosis’in yerel token’i OSMO, sahiplerine önerilen ağ değişikliklerini oylama hakkı verir ve ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı oldukları için ödüller kazanmalarına olanak sağlar.

Osmosis, Cosmos SDK kullanılarak oluşturulan bir AMM protokolü.

Proje Ekim 2020’de duyuruldu ve 19 Haziran 2021’de piyasaya sürüldü. Çekirdek geliştiricileri arasında Sunny Aggarwal, Josh Lee ve Dev Ojha gibi isimler bulunuyor.

Osmosis’in vizyonu, AMM’ler ve likidite havuzları için herkese uyan tek bir strateji hedeflemek yerine, AMM geliştirme için bir sanal alan sağlayabilmesidir.

Osmosis (OSMO) kim tarafından kuruldu?

Osmosis, Sunny Aggarwal ve Josh Lee tarafından kurulan Osmosis Labs’ın bir ürünüdür.

sunny aggarwal osmosis
Osmosis kurucusu Sunny Aggarwal. Kaynak: Arşiv

Osmosis Labs Pte. Ltd. (“Osmosis Labs”) Osmosis protokolü için ilk kod geliştirmelerinin çoğundan sorumlu olsa da, Osmosis projesi aslında merkezsiz bir doğrulayıcı seti tarafından yürütülmektedir.

Protokoldeki her yükseltme ve değişiklik Osmosis topluluğu (OSMO yönetişim belirteci sahipleri) tarafından oylanır ve gerçekleştirilir. Bu nedenle, Osmosis’e dahil olan hiçbir kuruluş talep veya zararlardan yasal olarak sorumlu değildir.

Osmosis, Paradigm liderliğinde 2021 yılının Ekim ayında gerçekleştirdiği token satışında 21 milyon dolar topladı.

OSMO token ekonomisi ve kullanım alanları

Osmo token (OSMO), token sahiplerinin Osmosis protokolünün stratejik yönüne ve gelecekteki değişikliklerine karar vermesine olanak tanıyan bir yönetişim token’i.

OSMO öncelikle aşağıdaki amaçlar için kullanılıyor:

Staking: OSMO, doğrulayıcılar ve temsilciler tarafından işlemleri doğrulamak ve yeni bloklar üretmek için kullanılan stake token’i. Doğrulayıcılar ve temsilciler sağladıkları katkılar nedeniyle enflasyon ödülleri alıyorlar.

Yönetişim: OSMO token sahipleri, likidite havuzları için likidite madenciliği ödülleri tahsis etmekgibi yönetişim önerileri oluşturarak ve oylayarak ağın yönetişim sürecine katılabilirler.

Ekip ve topluluk, ağın likidite madenciliği programının bir parçası olarak OSMO token de dağıttı. Kullanıcılar, Osmosis havuzlarına likidite yatırarak OSMO token kazanabilir.

Likidite madenciliği, likiditeyi teşvik etmek ve AMM’leri kullanıcılar için daha cazip bir yer haline getirmek sıklıkla kullanılan bir püf noktası olarak da değerlendirilebilir.

Osmosis (OSMO) Yorumları

Cosmos ekosistemindeki en popüler DEX olan Osmosis, kendisini yeni gelenlerin etkileşime girdiği ilk Cosmos dApp’lerinden biri olarak konumlandırdı. Ancak Osmosis’in misyonu, Cosmos’ta basit bir DEX olmaktan çok daha öte.

Osmosis önümüzdeki dönemde çapraz zincirlere genişlemeyi hedefliyor. Bu alanın potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Osmosis’in geleceği oldukça parlak görünüyor.

OSMO coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Osmosis coin 29,81 TL‘den işlem görüyor. Osmosis fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Osmosis token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

OSMO coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Osmosis token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle Osmosis coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 11,25 dolarla kaydetti. Bununla birlikte OSMO token yılın en düşük seviyesini ise 0,67 dolarla belirledi.

OSMO coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Osmosis coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte OSMO coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala