bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,859.99 2.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,576.62 2.06%
bnb
BNB (BNB) $ 586.06 0.32%
solana
Solana (SOL) $ 189.17 2.42%
xrp
XRP (XRP) $ 0.624786 1.98%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650457 0.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.223379 10.07%

Cosmos (ATOM) Nedir?

Blockchain ağı Cosmos (ATOM), pazara benzersiz yaklaşımıyla kripto paralar arasındaki rekabeti bir iş birliğine dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Alandaki çoğu projenin aksine, Cosmos diğer blockchainleri yenmek, tacı almak veya tanınmakla ilgili hedefleri bulunmuyor. Bunun yerine Cosmos, sektörü bir araya getirmeye yardımcı olan benzersiz protokollerin bir kombinasyonu aracılığıyla tüm blockchain sektörünün ilerlemesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Spesifik olarak, Cosmos bir blockchain ağları ağıdır. Geliştiriciler bu konsepti “Blockchain’lerin İnterneti” olarak adlandırıyor. Projenin amacı, ayrı blok zincirlerinin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktır. Cosmos herhangi bir blok zincirinin diğerleriyle iletişim kurmasına, veri paylaşmasına ve işlem yapmasına olanak tanıyarak, piyasadaki sürtüşmeyi gelişme için olumlu bir itici güce dönüştürebilir.

Aynı zamanda Cosmos blockchain’ler arasında bir köprüden daha fazlasıdır. Bu platform aynı zamanda onu piyasada etkileyici bir seçenek haline getiren eksiksiz bir ürün ve özellik paketine sahiptir. Cosmos, geliştiricilerin blockchain oluşturma verimliliğini artıran güçlü araçlara erişmesini sağlayan yeni nesil bir teknoloji yığını sunar.

Etkileyici bir şekilde, geliştiriciler bir hafta içinde Cosmos ekosisteminde karmaşık blockchain oluşturabilirler. Karşılaştırıldığında, aynı görev 2. nesil blok zincirleri kullanarak haftalar alacaktır. Bu nedenle Cosmos, daha fazla kullanıcı etkileşimi sağlamaya yardımcı olan büyüyen bir dApp topluluğu olmaya devam ediyor.

internet of blockchains

Cosmos (ATOM) Ne Zaman Çıktı?

Cosmos’un tarihi lansman tarihinden yıllar önce başlar. Platform, tanınmış blockchain geliştiricisi Jae Kwon’un Tendermint’i sektöre tanıtmasından sonra ortaya çıktı. Bu 2014 yılındaydı. Sonunda Kwon, diğer iki saygın kripto geliştiricisi, Zarko Miloseviç ve Ethan Buchman ile bağlantı kurdu.

Nisan 2017’de Cosmos, bir ICO aracılığıyla Cosmos’u başarıyla güvence altına aldı. Şaşırtıcı bir şekilde, platformun satış hedeflerine ulaşması sadece 29 dakika sürdü. Aralık 2018’de ağ, Game of Stake’in piyasaya sürülmesiyle büyük testlere başladı. Dört aydan kısa bir süre sonra, Cosmos resmi ana ağı başlatıldı.

Cosmos (ATOM) Hangi Sorunları Çözüyor?

Cosmos’un temel amacı, pazardaki birlikte çalışabilirlik eksikliğini gidermektir. Birlikte blockchain sektörü çok çeşitli hizmetleri ve işlevleri kapsar. Bununla birlikte, her blockchain özerk bir ada olarak çalışır. Bu, piyasanın daha fazla kripto yanlısı mevzuat veya sektördeki diğer hayati iyileştirmeler için lobicilik gibi önemli görevleri yerine getirme yeteneğini zayıflatıyor.

Cosmos aracılığıyla, farklı blockchain’ler kendi özel kullanım durumları ile bir arada var olabilir. Bu, geliştiricilerin çabalarını pazarlama ve diğer rekabetle ilgili faaliyetlere harcamak yerine iyileştirmelere odaklamasına olanak tanır. Cosmos, farklı blockchain’in kullanılabilirliklerini geliştirmek için diğer platformların yeteneklerinden yararlanmalarına bile izin verir.

Cosmos’un (ATOM) Faydaları

Cosmos, piyasaya çok sayıda avantaj sunar. Birincisi, platform tamamen özelleştirilebilir. Geliştiriciler, yeni blockchain uygulamaları ve platformlarını kolaylıkla oluşturabilir ve yayınlayabilir. Cosmos ağı, etkinliği kolaylaştıran herhangi bir merkezi varlık olmadan keskin bir şekilde çalışır. Bu şekilde ağ, blockchain’ler arası işlemleri kolaylaştırır ve geliştiricilere verileri ve tokenleri programlı olarak paylaşma şansı verir.

Cosmos (ATOM) Nasıl Çalışır?

Cosmos, ağındaki blockchain’ler arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmak için çeşitli tescilli açık kaynaklı araçlar kullanır. Protokol, bu görevi gerçekleştirmek için ağdaki her blockchain’in durumunu otonom olarak izler. Cosmos ekosisteminde her ağ bir bölge olarak bilinir.

Bölgeler, ağlarının tam işlevselliğinden yararlanır. Daha da önemlisi, bu blockchain’ler görevlerini tamamlamak için ihtiyaç duydukları herhangi bir işlemi gerçekleştirebilen bağımsız ağlardır. Herkes ağlarında yeni tokenler yayınlayabilir ve dağıtabilir, yeni hesapları, işlemleri onaylayabilir ve oylayabilir. Cosmos bağlantılarından herhangi bir etki olmaksızın protokol yükseltmelerini yürütebilir.

Cosmos Hub, tüm bu blok zincirlerin buluştuğu yerdir. Bu protokol bir aracı görevi görür. Ağdaki her bölge doğrudan hub’a bağlanır. Hub daha sonra bölgenin mevcut durumunun sabit bir kaydını tutar. Bir bölge Cosmos Hub’a bağlandığında, ağdaki diğer tüm bölgelerle birlikte çalışabilir.

cosmos hub
Cosmos Hub blockchain’leri birbirine bağlar.

Cosmos ekosistemi, tüm blockchain endüstrisini bir araya getirmek için üç katmana dayanır. İlk katman Uygulama katmanıdır. Bu, işlemleri gerçekleştiren katmandır. Aynı zamanda, ağ durumuyla ilgili sekmeleri tutmaktan sorumlu protokoldür. Ağ blockchain’in ikinci katmanıdır. Ayrı blockchain’lerin iletişim kurmasını sağlayan katmandır. Tamamen farklı teknolojilere, konsensüs mekanizmalarına ve amaçlara sahip farklı blockchain’leri bu sistemi kullanarak birbirlerinin hizmetlerinden yararlanabilir.

Cosmos (ATOM) Konsensüs Mekanizması

Son katman, konsensüs protokolüdür. Cosmos, Tendermint BFT motorunu kullanır. Bu mekanizma ağı korur ve node’ların mevcut bir durumu korumasını sağlar. Spesifik olarak, protokol, işlemleri doğrulayan ve blockchain’e bloklar ekleyen şeydir.

Tendermint BFT motoru, bir proof of stake (PoS) yönetim mekanizmasıdır. Bu nedenle, ağ kullanıcıları doğrulayıcı olarak hareket eder. Kullanıcılar, kriptolarını Cosmos’ta stake ettiklerinde ödüller kazanırlar. Staking, ödüller karşılığında bir ağ cüzdanında belirli bir miktarda kriptoyu kilitleme sürecini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Al-sat yapmaya kıyasla düşük riski nedeniyle şu anda piyasadaki en sıcak özelliklerden biridir.

Cosmos’da blockchain’ler arası iletişim protokolü, ekosistem içindeki farklı bölgelerin Cosmos Hub ile iletişim kurmasını sağlayan kodlamadır. Bu protokol, tüm bilgilerin birbirine bağlı bölgeler arasında serbestçe ve güvenli bir şekilde dolaşmasını sağlar.

Cosmos yazılım geliştirme kiti (SDK), geliştiricilerin sıfırdan kodlamak zorunda kalmadan blockchain’ler oluşturmasına olanak tanır. Geliştiriciler, eklentileri kullanabilir ve projelerinin temel işlevlerini aylar yerine günler içinde gerçekleştirebilir. Bunu bir tür web sitesi oluşturucu gibi düşünün. Stake, yönetim ve token ayrıntıları gibi çeşitli özellikler arasından diledikleri seçimi yapabilirler.

cosmosbirlikte
Cosmos ile birlikte çalışabilen uygulama ve diğer ağlardan bazıları.

Cosmos (ATOM) Node’ları

Bir PoS ağı olarak, kullanıcılar kriptolarını stake ederek pasif bir gelir elde edebilirler. Cosmos ağında node olmak için ilk 100 staker arasında kalmanız gerekir. Bu strateji akıllıdır, çünkü herhangi bir finansal isabetten kaybedecek en çok şeye sahip olanlar doğrulayıcı oldukları için, kötü niyetli doğrulayıcılar node olmaktan kaçınır.

Node’lar ayrıca oylama yetenekleri kazanır. Oy gücünüz, stake ettiğiniz ATOM miktarına eşittir. İlginç bir şekilde tokenlerinizi diğer doğrulayıcılara da devredebilirsiniz. Tokenlerinizi devrettiğinizde, yine de blok ödülünün bir kısmını kazanırsınız.

Cosmos (ATOM) Fiyatı Nedir?

Cosmos tokenleri tarihinin en iyi performansını içinde bulunduğumuz Eylül ayında göstermektedir. Ağustos ayının başlarında yaklaşık 10 dolardan işlem gören ATOM tarihinin en yüksek fiyatına ulaşarak 36 dolara kadar ulaşmıştır. ATOM piyasaya çıkmasını takip eden bir yıl boyunca sadece 3-5 dolar arasında işlem gördü.

Cosmos (ATOM) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Cosmos Coin 397,67 TL TL’den işlem görüyor. Cosmos Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -2.21% değişim gösterdi. Cosmos Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 346,850,505 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 4,777,400,722 dolar seviyesinde.

Cosmos (ATOM) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Cosmos Coin $ 12.31 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Cosmos Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 44.42 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Cosmos yılın en düşük seviyesini ise 1.13 dolarla belirledi.

Cosmos (ATOM) Satın Nasıl Alınır?

ATOM tokenleri oldukça popüler olan Cosmos içerisinde kullandığı için oldukça popüler bir tokendir. Neredeyse yaygın kullanılan birçok kripto para borsasında işlem görüyor. USDT, BTC ya da ETH karşılığında Binance’ten satın alabilirsiniz. Yerli bir borsa kullanmak isterseniz Paribu listesinde ATOM tokenleri TL karşılığında işlem görmektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala