bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,197.20 8.70%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,148.12 5.88%
bnb
BNB (BNB) $ 590.85 4.53%
solana
Solana (SOL) $ 148.07 8.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.535852 3.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472056 5.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158119 19.76%

OCO Order (One-Cancels-the-Other) Nedir?

OCO Order One Cancels the Other nedir

OCO, yatırımcıların kayıplarını sınırlandırırken kararını koruyan bir emir türü. OCO yani One-Cancels-the-Other adlı emir türü, kullanıcıların aynı anda aynı varlıklarla iki farklı işlem emri oluşturmasına olanak sağlar.

OCO (One-Cancels-the-Other) Türkçeye “Biri Diğerini İptal Eder” şeklinde çevriliyor. Bu yazımızda OCO emir türünü en basit haliyle anlatmaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım!

OCO emri, kullanıcıların stop-limit ve limit emri gibi iki farklı emir türünü eşleştirerek aynı anda vermelerine olanak sağlıyor. Bu işlemlerden biri gerçekleştiğinde diğeri otomatik olarak iptal edilir.

OCO emir türü yatırımcıların sürekli düşecek mi ya da yükselecek mi korkusuyla piyasayı takip etme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

OCO emir türünü bir örnek üzerinden anlatalım:

Diyelim ki Bitcoin (BTC) 20 bin dolardan işlem görüyor ve Ahmet’in 1 BTC’si var.

Ahmet çok fazla zarar etmek istemediği için 19 bin doların altına gerilemesi durumunda Bitcoin’lerini satmak, 23 bin doların üzerine yükselirse de kâr almak istiyor.

Bu durumda Ahmet’in tüm gün Tradingview karşısında oturup Bitcoin grafiğini mi takip etmesi gerekiyor? Tabi ki hayır.

Ahmet OCO emir türünü kullanarak aynı anda hem stop-limit (zararı durdur) hem de limit emri oluşturabilir. OCO, Ahmet’in stop-limit ve limit emrini birleştirerek Bitcoin’in 23 bin dolara yükselmesi durumunda kâr alacak, 19.500 dolara gerilemesi durumunda ise satacak.

Elbette bu işlemlerden biri gerçekleştirildiğinde Ahmet’in doğal olarak Bitcoin’i kalmayacağından diğer işlem otomatik olarak iptal edilecek.

Bu sayede yatırımcılar 7 gün 24 saat piyasası takip etmek zorunda kalmadan hem zararlarını sınırlandırabilir hem de kâr satışı gerçekleştirebilir. Bu emir türünün sadece kripto para piyasasına özgü olmadığını, geleneksel piyasalarda da kullanıldığını belirtelim.

Şu anda kripto para piyasasında Binance, CryptoCom ve ByBit gibi kripto para borsaları OCO emir türünü destekliyor.

Son olarak One-Cancels-the-Other emri, yatırımcıların önceden planladıkları ticaret stratejilerine bağlı kalmalarına olanak sağladığı için alım satım işlemlerini kolaylaştırma eğilimindedir.

OCO Emri Nasıl Oluşturulur?

Sadece 4 adımda OCO emri oluşturabilirsiniz.

1- Binance hesabınıza gidin ve piyasa sekmesinden işlem yapmak istediğiniz pariteyi seçin.

2- Al ve Sat sayfasındaki “Limit” yazısına tıklayın ve OCO olarak değiştirin.

3- Limit kısmında kâr almak istediğiniz fiyatı, stop kısmında ise satış yapmak istediğiniz fiyatı ve miktarı belirleyin.

4- Al veya Sat butonuna tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İşte hepsi bu kadar!

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala