Metaverse kavramı her geçen gün birçok şirket tarafından dikkat çekiyor. Önde gelen birçok şirket yatırımlarını metaverse’e alanına çevirdi. Peki hangi şirketler metaverse üzerinde çalışmalar yürütüyor sizler için derledik.
Bilindiği üzere metaverse, ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından gerçek dünyanın bir yansıması, internetin bir düzenlemesi ve gerçeklikten bir kaçış olarak tasarlandı. Bu düşünceden hareketle Facebook 2021’de ismini Meta olarak değiştirdi. Facebook’un bu hamlesinden sonra Epic Games, Meta, Microsoft vb. gibi teknoloji devleri de bu alana yatırım yapmaya başladı.
Şu anda metaverse üzerinde çalışan şirketlere bir göz atalım;
1-Epic Games
Video oyunu geliştiricisi ve yayıncısı Epic Games, başlıca iki metaverse stratejisine sahip. Birincisi, daha fazla oyuncuyu desteklemek için kullanıcı tabanını ve teknolojisini geliştirmeyi amaçlıyor. İkinci olarak da içerik yaratıcılarına metaverse için üç boyutlu profesyonel varlıklar yaratma konusunda yardımcı olmak istiyor.
Popüler oyun Fortnite’ın arkasındaki şirket olan Epic Games, metaverse‘i oluşturmaya her zaman hazırdı.
2-Facebook (Meta)
Metaverse denilince belki de aklımıza ilk gelen Facebook’un metaverse hamlesi oluyor. Şirket adını bile Meta olarak değiştirerek, markası altındaki Facebook, Instagram ve Oculus VR ile bu konu hakkında ne kadar ciddi olduğunu gösterdi.
Ayrıca Meta’nın daha şimdiden metaverse anahtar unsurlarından birçoğuna sahip. Öyle ki Facebook CEO Mark Zuckerberg, metaverse’de; NFT’lerin, kripto para birimlerinin ve Blockchain’in önemine dikkat çekiyor.
3-Nvidia
Nvidia, doğrudan kendine ait bir metaverse inşa etmese de önemli çalışmalar yürütüyor. 2021’de içerik oluşturucuların 3D modelleme, tasarım ve simülasyon üzerinde işbirliği yapabileceği Omniverse Enterprise’ı duyurdu. Omniverse, 3D grafikleri yapay zeka ve süper bilgi işlemle birleştirerek metaverse deposunun temellerini atıyor.
4-Microsoft
Metaverse konusunda Microsoft’un sunduğu ilk teklif, 2022’de piyasaya sürülen Mesh for Teams yazılımı. Bu, pandemi sırasında güçlenen evden çalışma eğiliminin sonucunda ortaya çıkan bir metaverse akımı.
Söz konusu yazılım, kalıcı bir sanal ofis deneyimi yaratmak için standart cihazlarda ve VR başlıklarında yakın zamanda kullanılabilir olacak. Mesh for Teams yazılımı, dijital kimliğiniz olarak işlev görecek sanal bir avatar oluşturmaya odaklanıyor.
5-Tencent
Tencent, dünyanın en büyük video oyunu satıcılarından biri olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca; Tencent, Çin sosyal ağları ve mesajlaşma platformları olan WeChat ve Tencent QQ’nun da sahibi. Metaverse’ün gelişimi için bu platformların her ikisi de gerekli. Örneğin, Tencent QQ, web portalında halihazırda oyun, e-ticaret, müzik, film ve sesli sohbet özellikleri sunuyor. WeChat ise sosyal medya platformlarına bağlanabilen bir mobil ödeme uygulaması sağlıyor.
Ayrıca metaverse üzerinde arazi nasıl alınır diye merak ederseniz detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.