bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,238.09 2.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,593.20 2.00%
bnb
BNB (BNB) $ 585.61 1.99%
solana
Solana (SOL) $ 187.93 2.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622411 0.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.655717 2.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217181 16.92%

Metaverse’de Mülk Nasıl Alınır? Kaç Platform Var?

metaversede mulk nasil alinir 1 1

Metaverse, son zamanlarda en çok konuşulan ve üzerine araştırılmalar yapılan kavramlardan biri oldu. Facebook’un Meta hamlesiyle, metaverse kavramını sık sık duyar olduk. Özellikle insanlar metaverse‘de arazi satın alındığını öğrendiğinden beri metaverse olan ilgi ikiye katlandı. Bu da “Metaverse’de mülk nasıl alınır?” sorusunu akıllara getirdi.

Metaverse’de Mülk Nasıl Alınır? Hangi Platformlar Var?

Daha önce belirttiğimiz gibi metaverse’de arazi satın alımları yapılıyor. Örnek verecek olursak; Kanadalı yatırım şirketi Tokens.com, bir metaverse platformu olan Decentraland’da yaklaşık 1.3 basketbol sahası büyüklüğünde bir sanal arazi satın aldı.

Şimdi metaverse’de mülk satın alma konusundaki detaylara bir göz atalım. Bu aşamada belli başlı platformlar öne çıkıyor.

Decentraland

Decentraland, en büyük ve en popüler metaverse projelerinden biri. Günümüzde Decentraland’da 20 milyondan fazla aktif kullanıcı var. Decentraland gezebileceğiniz, etkileşimde bulunabileceğiniz, arkadaşlarınızla toplantılar yapabileceğiniz, video oyunları oynayabileceğiniz ve konserlere gidebileceğiniz bir ortam.

Decentraland ile Metaverse’de mülk satın alma adımları;

Decentraland projesinde bir mülk sahibi olmak için ilk olarak pazaryerinde, tıpkı fiziksel dünyada yaptığınız gibi istediğiniz mülkü aramanız gerekiyor. Yakınlık, konum vb. kriterler önemli. Burada sanal araziyi isme göre sıralayabilir veya en ucuz parçaya göre sıralayabilirsiniz.

-Decentraland’da en uygun sanal arazi fiyatı 3890 MANA’dan başlıyor. Belirtmek gerekirse MANA, metaverse sanal dünyasının para birimi simgesi. Sonuç olarak, bu projede sanal arazi satın almak için minimum 3890 MANA ödemeniz şart.

metaversede mulk nasil alinir 1 2
Decentraland

-Metaverse’deki sanal arazi 90.256 metrekarelik parsellere ayrılıyor. Her parsel kendi doğrulanmış bir NFT, yani tamamen benzersiz ve çoğaltılamaz. Tıpkı gerçek dünyadaki toprak gibi.

Upland

Upland‘da temelde olarak yapılmaya çalışılan, gerçek dünyanın dijital bir kopyasını oluşturmak. Platform içinde, kullanıcılar emlak NFT’leri satın almak için UPX tokenlerini kullanıyor. Bunun yanında kullanıcılar mülklerini sattıklarında, gelirlerini dijital cüzdanlarından Paypal’a aktarabiliyor.

metaversede mulk nasil alinir 1 3
UPLAND

Bu metaverse tam olarak Google Map gibi çalışıyor. Burada sokakları görüntülemek için yakınlaştırabilirsiniz.

Upland, Amerika Birleşik Devletleri’nde mülk satın alabileceğiniz belirli şehirlere sahip. Bu şehirler arasında;

  • San Francisco
  • Manhattan
  • Chicago
  • Cleveland
  • New Orleans
  • Nashville
  • Kansas Şehri
  • Fresno
  • Brooklyn
  • Birkaç küçük kasaba yer alıyor.

Upland, kullanıcı tabanı büyüdükçe düzenli olarak yeni kasabalar açıyor. Bu platformda talep arttıkça emlak fiyatları da artıyor. Detaylandırmak gerekirse; Decentraland‘da ucuz arsa yaklaşık 15.000 dolardı. Öte yandan, Upland platformunda daha uygun fiyatlı araziler olduğu söyleniyor. Ayrıca 1.000 UPX, Upland dünyasında 1 dolara eşit.

Upland, aslında masa oyunu Monopoly’ye çok benziyor. Bu platformda da mülk toplamaya çalışıyorsunuz, mülkler belirli bir miktarda kira ile geliyor, mülkleri koleksiyonlara koyarsanız daha fazla kira alırsınız.

Cryptovoxels

Metaverse’de mülk satın alınabilecek bir sonraki projenin adı Cryptovoxels. Bu metaverse’de, mülk satın alabilir, istediğiniz her şeyi inşa edebilirsiniz. Ayrıca burası NFT‘lerinizi sergileyebileceğiniz, oyunlar oluşturabileceğiniz bir dijital dünya.

metaversede mulk nasil alinir 1
Cryptovoxels

Söz konusu bu metaverse‘de 1.46 ETH gibi bir fiyata arazi satın alabilirsiniz. Yani, CryptoVoxels metaverse’deki bir mülkü satın almak için yaklaşık 5.000 dolar harcamanız gerekiyor.

Somnium Space

Somnium Space, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir sanal gerçeklik (VR) dünyası. Açık kaynaklı bir platform olan Somnium Space, kullanıcıların çevrimiçi çoklu evreninden arazi, evler, dijital binalar ve sayısız değerli oyun içi varlık satın almalarına olanak tanıyor.

metaversede mulk nasil alinir 1 4

Burada bir kullanıcı yüzmeye gidebilir, bir müzeyi ziyaret edebilir veya Somnium Space’in metaverse’inde başka bir oyuncu tarafından inşa edilmiş bir restoranda yemek yiyebilirsiniz.

Somnium Space, platformunda her bir arazi parseli, karşılıksız bir simge (NFT, ERC 721), bu da benzersiz olduğu ve gerçek hayattaki fiziksel arazi ile aynı anlama geliyor. Burada tüm işlemler, gerçek mülkiyet kanıtı olarak Ethereum blok zincirinde saklanıyor. Ayrıca her Somnium Space arazisinde; popüler alanlara yakınlık, parsel büyüklüğü, sahile yakınlık gibi kriterleri değerlendirebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala