bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,346.04 1.64%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,137.73 3.64%
bnb
BNB (BNB) $ 580.63 0.52%
solana
Solana (SOL) $ 175.55 4.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52518 0.77%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.484413 0.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156261 2.48%

LUNA Krizinin Yıl Dönümü: BTC Çakıldı, Kwon ‘Kefaletle’ Serbest!

LUNA Krizinin Yildonumu BTC Cakildi Kwon Kefaletle Serbest2

Kripto sektörünün tarihi olaylarından birinin dün yıl dönümü gerçekleşti. İflaslar zincirinin tetikleyicisi Terra-LUNA krizi nedeniyle 11 Mayıs 2022’de kripto piyasası alt üst oldu. Terra ekosisteminin kripto varlıkları LUNA ve TerraUSD’nin değeri sıfıra indi. Terra’nın çökmesiyle kripto piyasasından 45 milyar dolar silindi. Olayla birlikte kripto piyasası kırmızıya büründü. LUNA‘nın iflasının yıl dönümünde yaşanan iki olay dikkat çekti.

LUNA’nun Yıl Dönümünde BTC Çakıldı

LUNA-TerraUSD krizinin yıl dönümünde yatırımcılarda dejavu etkisi yaratabilecek iki ilginç olay yaşandı. BTC, iki günde yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti. BTC, dün 27 bin 663 dolardan 26 bin 772 dolara geriledi. Lider kripto parada kayıplar bugün de devam etti ve 26 bin 100 dolara indi.

Do Kwon’un kurucusu olduğu Terra-LUNA krizinden birkaç gün önce BTC, 40 bin doların üzerinde seyrediyordu. BTC, 6-10 Mayıs aralığında 39 bin 840 dolar civarından 30 bin dolara geriledi. Terra-Luna krizinin yaşandığı 11 Mayıs 2022’de sert düşüşler sürdü. 30 bin dolar civarında seyreden BTC, ilk tepki olarak 25 bine geriledi. İlerleyen günlerde ise BTC, 17 bin dolara kadar düşmüştü.

LUNA Krizinin Yildonumu BTC Cakildi Kwon Kefaletle Serbest1

Do Kwon ‘Kefaletle’ Serbest

Diğer ilginç gelişme ise Terraform Labs Kurucusu Do Kwon‘un kefaletle serbest bırakılması oldu. Do Kwon, Karadağ’da 436 bin dolarlık kefalet ücretiyle serbest bırakıldı. Kefalet ödemesi ile birlikte Do Kwon’un tutuksuz yargılanması bekleniyor.

Krizin ardından Terra ekosisteminin kurucusu Do Kwon hakkında yakalama kararı çıkarıldı. ABD, Güney Kore ve Singapur, Kwon’un peşine düştü. Do kwon, yaklaşık 11 ay sonra Karadağ’da yakalandı ve tutuklandı. Kwon ve Terraform Labs’ın 10 binden fazla Bitcoin’i İsviçre bankası üzerinden nakde çevirdiği ifade edilmişti.

Do Kwon Kefaletle Serbest

İflasların Fitilini Ateşledi

Terra iflası ilişki içinde olduğu başka şirketlere darbe vurdu. Celsius, 3AC ve Voyager peş peşe kepenk indirmeye başladı. Bu şirketlerle ilişki içindeki başka şirketler de olaydan zarar gördü. Voyager, varlıklarını Binance’a satmak üzere anlaşmıştı ancak bu anlaşma Binance’in vazgeçmesiyle suya düştü. İflas eden diğer şirketlerle ilgili süreçler devam ediyor.

Tether’in Hakimiyeti Güçlendi

TerraUSD, kendi döneminin en büyük üçüncü stablecoin’i olarak görülüyordu. Çöküşünün ardından geçen süreçte Tether‘in (USDT) pazar payı yüzde 20 artış gösterdi. Stablecoin alternatifleri USDC, BUSD ve DAI’de de kayıplar yaşandı. USDT, stablecoin pazarındaki hakimiyetini yüzde 66 ile koruyor. USDC’nin yüzde 24, BUSD’nin yüzde 4,6’lık payı bulunuyor.

Tetherin Hakimiyeti Guclendi5

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala