bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,702.07 3.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.18 2.93%
bnb
BNB (BNB) $ 551.88 2.97%
solana
Solana (SOL) $ 143.59 8.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504101 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459513 3.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152876 3.55%

Litecoin (LTC) Madenciliği Nasıl Yapılır? Litecoin Mining Rehberi

litecoin nedir 1280x720 1


Kripto para madenciliği, hem ülkemizde hem de dünyada çok ilgi çeken bir konu. Hal böyle olunca, birçok kişi kripto para madenciliğinin nasıl yapılacağını araştırmaya konuluyor. Özellikle birçok kişi Bitcoin (BTC) madenciliği gerçekleştirmek istese de, yüksek maliyetler birçok kişiyi farklı kripto paraları çıkarmaya itiyor. Biz de, sizlere Litecoin (LTC) madenciliği nasıl yapılır, Litecoin kaç TL, Litecoin kaç dolar detaylı bir şekilde anlatacağız.

Litecoin Nedir?

Litecoin, Bitcoin gibi merkezsiz para olarak yorumlayabiliriz. Üstünde herhangi bir uygulama geliştirilmeyen Litecoin’in tek farkı, madencilikte CPU ve GPU kullanması ve ağda herhangi bir aksiliğin çıkmamasıdır. Bu sayede birçok geliştirici Litecoin’in yazılım mimarisinden faydalandı.

Litecoin’in Özellikleri

Etkin Bir Topluluğa Sahip Olması

Litecoin, forumlar, Telegram grubu, Reddit Sayfası, Twitter kullanıcıları ve IRC FreeNode network kanalları olan litecoin ve litecoin-dev ile birlikte erişimi kolay olan bir topluluktur. Bu sayede sorularınız cevaplanabilir ve katkı sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar

Litecoin hakkında kaynaklar ve hizmetleri Litecoin Wiki üzerinden bulabilirsiniz. Ayrıca, Litecoin Block Explorer Charts ile birlikte en son yayınlanmış istatistiklere erişebilirsiniz. Bu sayede analizlerinizi detaylı ve isabetli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak, GitHub üzerinden kaynak koduna erişebilirsiniz.

Açık Kaynak Olması

Litecoin MIT/X11 lisansı ile birlikte herkes tarafından erişilip kullanılabilir yazılım olarak bilinir. Bu da, birçok kişinin Litecoin projesine katkıda bulunması için önemli bir kısım olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, istendiği zaman herkes tarafından denetlenebilir.

Blockchain Altyapısının Olması

Litecoin ağı, muadili Bitcoin’den daha fazla işlem hacmini kaldırabilir. Özellikle daha sık blok oluşturmayı hesaba katarsak, Litecoin yazılımı modifiye edilmeksizin daha fazla işlem gerçekleştirir. Bu sayede satıcılar, ödemeleri daha rahat bir şekilde alabilirler.

Şifreli Cüzdanlar

Cüzdanların şifrelenmesi, cüzdanınızın güvende olmasını sağlar, böylece işle detaylarınızı ve bakiyenizi rahatlıkla görebilirsiniz. Ama cüzdana girmek için şifrenizi doğru girmeniz lazımdır. Bu da, cüzdanların saldırıya uğramasını azaltan güvenlik önlemidir.

Madencilik Ödülü

Şu an madenciler blok başına 12.5 LTC ödül kazanır ve bu ödül 4 yıl (840.000) blok boyunca aynı kalır. Litecoin ağı şu an 84 milyon LTC sınırı vardır.

Litecoin Nasıl Çalışır?

Litecoin’in çalışma prensibini anlamak için, ilk olarak blockchainde bahsetmek gerekir. Blockchain sayesinde, işlem detayları blokların içinde saklanır ve her bir blok birbirine zincir ile bağlıdır. Bilgi zinciri ise Litecoin’in işlem defterinde bulunur.

Blockchain, açık ve dağıtık defter olup işlemleri verimli, kalıcı ve doğrulanabilir şekilde kaydeder. Defterin kendisi ise işlemleri gerçekleştirmek için programlanmıştır.

Blockchain ağındaki bilgiler ise güvenli bir şekilde tutulması için şifreleme teknikleri kullanılır ve kullanıcı bilgileri adres dışında gizlenmiş olur. Ama detaylı ve titiz bir çalışma ile kim olduğu bulunabilir.

Kripto paralar da kullanıcılar tarafından kar elde etmek için çıkarılmış olur. Madenciler ise çıkarma işlemini matematiksel problemleri çözerek ulaşırlar. İlk olarak 25 LTC blok ödülü olan kripto para, 4 yılda bir yarılanır ve 84 milyona ulaştığı zaman çıkarma işlemi tamamen durur.

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto para madenciliği, iş ispatı (PoW) algoritması ile çalışan kripto paraların çıkarılma işlemine denir. Bu işlem için internet, hesaplama gücü ve elektrikle beraber etkin bir soğutma sistemine ihtiyaç duyulur. Sizler ise gidip bilgisayar veya başka bir hesaplama makinesi alarak bilgisayarınıza gerekli yazılımları yükledikten sonra bağlayarak madencilik işlemlerine başlayabilirsiniz.

Litecoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Litecoin madenciliği yapmak için Litecoin madencilik yazılımı, Litecoin cüzdanı ve bilgisayara sahip olmanız gerekir. Ardından bilgisayarınızı açık tutup Litecoin çıkarmak için yazılımda “mine” seçeneğine tıklamanız gerekir. Ardından bilgisayarınız sizin için LTC çıkarmaya başlamış olur ve kazandıkça cüzdanınıza aktarılır. Ama madencilik için CPU madenciliği, GPU madenciliği, ASIC madenciliği, bulut madenciliği ve madencilik havuzları üzerinden Litecoin çıkarabilirsiniz.

Litecoin CPU Madenciliği

Scrpyt algoritması ile birlikte Litecoin özelleşmiş cihazların piyasaya girmesini engellemeye çalışsa da, zaman içinde artan zorluk sayesinde özelleşmiş cihazlara ihtiyaç duyuldu. Ama eğer CPU üzerinden Litecoin madenciliği yapmak isterseniz, ilk olarak bilgisayarınıza Litecoin cüzdanı kurmanız gerekir. Cüzdanı kurarken ilk olarak bilgisayarınıza Litecoin client yüklemeniz gerekir ve işletim sistemine göre seçebilirsiniz. Client ise bilgisayarınızla senkronize olacak şekilde ağa bağlanır. İkinci olarak madencilik havuzlarından birine katılmanız gerekir. Özellikle CPU madenciliğinin karlı olmadığını düşünürsek, kar elde etmek için madencilik havuzlarında olmanız önem arz eder. Bunun için ise, madencilik havuzlarından birinde hesap açmanız gerekir ve coin’i LTC olarak seçmeniz gerekir. Üçüncü olarak madencilik yazılımı yüklemeniz gerekir. CPU madenciliği için Stratum protokolünü destekleyen bir yazılımı indirmeniz gerekir. Bu işlem ise bilgisayarınızın işletim sistemine göre değişir. Sonrasında madenciliğe başlamak için komutları çalıştırın. Sonraki aşamada ise madenciliğe başlamanız gerekir. Madenciliği yaparken de farklı parametreleri terminalde görebilirsiniz. Ama komutları hatırlamanıza gerek yoktur ve bunu yeni kısayolları oluşturarak erişebilirsiniz.

Litecoin GPU Madenciliği

GPU cihazları CPU cihazlarından daha verimli olsa da, artan zorluk seviyeleri yüzünden yerini özelleşmiş cihazlara bıraktı. Ama eğer Litecoin GPU madenciliği yapmak isterseniz, ilk önce bilgisayarınızda Litecoin cüzdanı kurun. Ardından bilgisayarınıza Litecoin yazılımını yükleyip cüzdanla uyumlu olmasını sağlamalısınız. Üçüncü adımda ise Litecoin madencilik yazılımını yüklemeniz gerekir ve aldığınız GPU’ları bilgisayarınıza bağlamanız gerekir. Ardından isterseniz yukarıda bahsettiğimiz gibi madencilik havuzlarına katılıp karlılığınızı artırabilirsiniz. Eğer istemezseniz kendi başınıza Litecoin madenciliğini yazılımdaki komutları çalıştırarak başlayabilirsiniz.

Litecoin ASIC Madenciliği

Litecoin, Scrypt algoritması ile ASIC cihazlarının önünü kesmeye çalışsa da, Scrypt uyumlu cihazlar ve gittikçe artan hesaplama gücü gereksinimleri yüzünden madenciler tarafından tercih edilen bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Ama Scrypt uyumlu cihazlarla sadece Litecoin değil, aynı anda Scrypt uyumlu kripto paraların çıkarılması da kolaylaşır. Bunun için ilk olarak ASIC cihazlarını alıp bilgisayarınıza ve cüzdanınıza bağlamanız gerekir. Ardından cihazları bağladıktan sonra madencilik yazılımını yükleyip Litecoin çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Madencilik Havuzları

Madencilik havuzları, kripto para madenciliğinin oldukça zorlaşması sonucu oluşup kullanıcıların hesaplama güçlerini birleştirerek çıkardıkları havuzlardır. Bunlar, internet sitelerinde bir grup insanın Litecoin çıkarmak için beraber kurdukları girişimler olduğundan bahsedebiliriz. Burada kullanıcılar, hesaplama güçlerini birleştirerek toplam ödül almaya çalışırlar. Ama burada kullanıcılar, sağladıkları hesaplama gücü ile ödülleri alabilirler. Bunun için ilk olarak bahsedilen gereklilikleri yükledikten sonra, internetten madencilik havuzlarını bulmanız gerekir. Ardından havuzlarda hesap açtıktan sonra, havuzlarda “mine” seçeneğine tıkladıktan sonra Litecoin çıkarabilirsiniz.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, geleneksel madencilik yöntemlerinin uygulanması zor biçimde pahalı olduğu için bazı kullanıcılar bulut madenciliği tercih edebilir. Bulut madenciliğinde madencilik firmaları, bulut hizmetleri kullanarak Litecoin çıkarmaya çalışır. Bu sistem birim başına maliyetleri bulut hizmetleri ile ciddi oranda azaltsalar da, genelde sahtekarların güvenilir iş modeli ile birlikte milyonlarca doları kaçırmaları ile bilinir. Bu yüzden şirketi iyi araştırmanız ve sözleşmeleri detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Eğer şirket ve sözleşmeler gerçekten iyi bir görünüm oluşturursa, sözleşmeyi imzalayıp Litecoin madenciliğine şirket aracılığıyla erişebilirsiniz. Sözleşmelerin maliyetleri ise sözleşme süresi ve ne kadar hesaplama gücü sunulduğu ile doğru orantılıdır.

Sizler ise kendi durumunuzu inceledikten sonra seçeneklerden hangisinin en iyi olduğuna karar verip planınızı ona göre yapmanız gerekir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala