bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Lido DAO (LDO) Nedir?

Lido DAO nedir LDO

2020 yılında kurulan Lido, Ethereum (ETH) ve Solana (SOL), Polygon (MATIC), Polkadot (DOT) ve Kusama (KSM) dahil olmak üzere Proof-of-Stake destekli blockchain’ler için likit bir stake etme çözümü.

Lido, kullanıcılara stake edilmiş varlıklarının 1:1 tokenize edilmiş versiyonlarını sunar.

Bu sayede kullanıcılar, stake ettikleri PoS token’leri için likidite elde edebilir ve Lido üzerinde stake ödülleri kazanırken ek getiri elde etmek için diğer DeFi zincir üstü aktiviteleri gerçekleştirebilir.

Lido DAO’nun kilit üyeleri arasında Semantic Ventures, KR1 ve P2P capital yer alıyor. Bunlar kripto alanındaki önemli isimlerden bazıları.

Lido (LDO) nasıl çalışıyor?

Proof-of-Stake ağlarında daha fazla kullanıcı, daha fazla güvenlik anlamına geliyor. İşte bu noktada Lido, kullanıcılarına likit staking hizmeti sunuyor. Likit stake etme hizmeti sayesinde kullanıcıların protokolde stake ettiği token’lar kilitlenmiyor. Bu sayede Proof-of-Stake zincirlerinin likit olmama sorununa bir çözüm getirilmiş oluyor. Lido bu noktada stake etme sürecinin karmaşıklığına ve merkeziliğine de yenilikçi bir alternatif sunuyor.

LDO DAO

Lido, kullanıcılar için stake etme için giriş engellerini ve kilitleme gereksinimleriyle ilişkili fırsat maliyetini de düşürüyor.

Lido protokolü aracılığıyla kullanıcıların varlıkları PoS blockchain’inde stake ediliyor. Kullanıcılara, Lido protokole yatırdıkları fonların tokenize edilmiş versiyonları (stAsset token’leri) veriliyor. Bu tokenlar, Lido ve diğer DeFi protokollerinde ve merkezsiz uygulamalarda (dApp’ler) aynı anda ödül kazanmak için kullanılabilir.

Örnek vermek gerekirse Merge yükseltmesiyle birlikte Ethereum, Proof-of-Work’ten Proof-of-Stake’e geçerken yeni ağda doğrulayıcı olmak isteyen kullanıcıların en az 32 ETH stake etmesi gerekiyor. Ancak 32 ETH, herkesin kolaylıkla stake edebileceği bir miktar değil.

İşte tam da bu noktada Lido devreye giriyor ve kullanıcıların blok ödülü kazanmak için 1 ETH’den de daha az miktarlarda ETH stake etmesine olanak tanıyor. Kullanıcılar Lido protokolünde ETH stake ettikten sonra, yatırdıkları ETH’yi 1:1 oranda temsil eden stETH token alıyor. StETH tokenları, fonlar Lido staking pool akıllı sözleşmesine yatırıldığında basılır ve kullanıcılar ETH token’lerini çektiklerinde ise stETH’ler yakılıyor.

Kullanıcıların yatırdıkları ETH’ler tüm aktif Lido node operatörleri arasında 32 ETH’lik setlere bölünüyor.

Lido DAO

Lido protokolünü merkezsiz bir şekilde yönetmek, protokolün işleyişine dair önemli kararlar almak için merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) kuruldu. Bu sayede Lido, protokolün paydaşlarının çıkarlarını koruyor ve protokole daha fazla şeffaflık ve merkezsizlik getiriyor.

LDO nedir?

LDO, Lido’nun yerel fayda ve yönetişim token’i. LDO’nun toplam arzı 1 milyar olarak belirlendi.

Ethereum ağında geliştirilen LDO, ERC-20 standartını kullanıyor.

LDO DAO Tokenomiks
LDO Tokenomisi

LDO, ağdaki kullanıcıları ödüllendirmek için kullanılıyor. LDO sahipleri aynı zamanda Lido DAO’da söz hakkına sahip oluyor ve oylamalara katılabiliyor. Sahip olunan LDO sayısı arttıkça kullanılan oyun gücü de artıyor.

Lido DAO (LDO) kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Lido DAO Coin 65,48 TL‘den işlem görüyor. Lido DAO fiyatı son 24 saat içerisinde -5.16% değişim gösterdi. Lido DAO token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 52,549,061 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,787,801,812 dolar seviyesinde.

Lido DAO (LDO) kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Lido token $ 2.01 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Lido DAO token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 7.50 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Lido DAO token yılın en düşük seviyesini ise 0,405150 dolarla belirledi.

Lido DAO (LDO) grafiği

Anlık olarak güncellenen Lido coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte LDO coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala