bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,153.72 0.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,260.17 2.36%
bnb
BNB (BNB) $ 607.45 0.61%
solana
Solana (SOL) $ 157.51 2.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.540335 0.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.494975 2.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160584 1.39%

Kripto Paraların Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Kripto Paralarin Fiyatlari Nasil Hesaplanir

Kripto para piyasaları son aylarda oldukça kötü bir performans sergiledi. 3 trilyon dolarlık altın günlerinden 1 trilyon doların altına kadar gerileyen kripto piyasası, beraberinde birçok şirketin de zor günler geçirmesine neden oldu. Bu noktada en çok dikkat çeken düşüşlerin başında ise Bitcoin (BTC) yer aldı. Bitcoin’in son 30 gün içerisinde yaklaşık olarak yüzde 40 düşüş yaşaması, yatırımcıları oldukça kötü etkiledi. Bu noktada akıllara bu fiyatın neden düştüğü ve fiyatın nasıl hesaplandığı soruları geldi. Biz de bu yazımızda sizlerle kripto paraların fiyatları nasıl hesaplanır sorusuna cevap arayacağız.

Kripto Paraların Değeri Nasıl Belirlenir?

Kripto para piyasalarında fiyat hesabı için birçok farklı algoritma kullanılmaktadır. Her borsa (Merkezi ve merkeziyetsiz) kendi işlem algoritmalarını kullanabilmektedir. Burada asıl faktör piyasa değeridir. Fiyat da bu piyasa değerinin hesaplanması ile bulunabilir. Ancak bu noktada piyasa değeri de birim fiyata endeksli olduğunda asli fiyatın teknik olarak bulunması gerekmektedir.

Belirli bir kripto para biriminin döviz kurunu hesaplamanız gerekiyorsa, en iyi seçeneğiniz hacim ağırlıklı ortalama fiyattır. Bu, birden fazla borsadaki farklı oranları ve her bir borsada işlem gören hacimle çarpmayı hesaba katar. Son olarak, fiyatlar için bahsettiğiniz borsa sayısına bölmeniz gerekmektedir.

Hacim ağırlıklı ortalama fiyat, size bir kripto para biriminin gerçek oranı hakkında oldukça iyi bir fikir verebilirken, hata payı da vardır. Bazı borsalar, kişisel kazanç için döviz fiyatlarını manipüle etmek için satış hacimlerini taklit eder. Ayrıca, bu yöntem insan hatasına eğilimlidir. Coinlayer gibi güvenilir bir API kullanmak, hesaplamalarınızı güvenli bir şekilde otomatikleştirmenize ve bu endişeleri azaltmanıza yardımcı olur.

Kripto Paralarin Fiyatlari Nasil Hesaplanir

Bununla birlikte bazı kritik ve karmaşık algoritmalar da hesaplama için kullanılmaktadır. Yukarıda görmüş olduğunu algoritma, mevcut borsa ticaret hacmi ile taban ticaret hacmi ve 24 saatteki min. fiyat’ın maks fiyatla toplanmasının yarısının, taban ticaret hacmi ile çarpımını hesaplar.

Böylece her benzersiz çift için, tüm borsalarda ağırlıklı ortalama fiyat hesaplanır. Her benzersiz çift için baz döviz cinsinden hacmi, tüm borsalarda bu çift için baz döviz ve karşıt dövizdeki hacimlerin toplamı olarak ele alınır. Böylece, tüm çiftleri indirip USD cinsinden fiyatlara dönüştürdükten sonra, bu kriptonun bulunduğu tüm çiftler için her bir kriptonun ağırlıklı ortalama fiyatı USD cinsinden hesaplanır. Ağırlıklandırma, çiftler halinde önceden hesaplanmış birikmiş hacimlere göre gerçekleşir.

Kripto Paraların Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Bu fiyat, teklif para birimi fiyatını USD’ye dönüştürmek için bir sonraki yinelemede kullanılacaktır.

Böylece varlığın anlık fiyatı hesaplanmış olur. Bu fiyat bazı aynı şekilde piyasa değerinin kullanımlası için de kullanılır.

Piyasa değeri ise bir kripto para biriminin, dolaşımdaki arzın kriptonun fiyatı ile çarpılmasıyla hesaplanır (piyasa değeri = Dönen Arz * Fiyat). Fiyat ise ters hesap kullanılarak yine benzer bir şekilde Fiyat= Piyasa Değeri / Dönen Arz formülü ile elde edilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala