bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,712.87 0.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,230.98 0.54%
bnb
BNB (BNB) $ 605.98 0.28%
solana
Solana (SOL) $ 157.10 0.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544412 1.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.504168 2.47%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161369 0.05%

Kripto Parada HODL Ne Demektir? HODL Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kripto para piyasaları son derece hareketli ve bunun sonucu olarak farklı gruptaki yatırımcılar farklı türdeki terminolojileri tanımlama amacıyla kullanırlar. Bu kelimelerden birisi de, yaptıkları yatırımları tamamen tutmaya yeminli HODL’cılardır. Biz de sizlere hodl yapmayı, hodl açılımını, hodl etmenin ne olduğunu ve hodl nasıl yapılır anlatacağız.

HODL Ne Anlama Gelir? Bu İfade Hangi Durum İçin Kullanılır?

HODL Açılımı Nedir?

HODL açılımı Hold On Dear Life olup, Türkçeye çevirisi hayatın boyunca her koşulda tutmak olarak yorumlanabilir. Bu türdeki yatırımcılar trader olmak yerine düzenli yatırım yapan uzun vadeli yatırımcılardır.

HODL Etmek Ne Demektir?

HODL açılımını açıkladıktan sonra sizlere HODL etmenin ne olduğundan bahsedeceğiz. HODL etmek, bir yatırımcının kripto paraları temel özelliklerinin tamamını detaylı bir şekilde araştırdıktan sonra neredeyse bir ömür elinde tutması işlemine denir. HODL yapmak için belli başlı kripto paraları ömrünüzün sonunda kadar tutmak zorunda olmasanız da, eğer uzun vadede kripto para tutuyorsanız, kripto para topluluğunda HOLD yapıyorsunuz demektir.

HODL Yapmak Nasıl Ortaya Çıktı?

HODL yapmak kelimesi, bir kişinin kripto para forumunda Bitcoin tutmak (HOLD) kelimesini HODL ile değiştirmesi ile HODL açılımı ortaya çıktı ve HODL etmenin ne demek olduğu kripto para piyasalarında açıklığa kavuştu. 

HODL Nasıl Yapılır?

HODL yapmak için ilk olarak kripto para borsasında hesap açmanız gerekir. Kripto para borsalarında hesap açtıktan sonra borsaların kimlik kontrolünden geçmeniz gerekir. Kimlik kontrolünden geçtikten sonra, borsa hesabınıza istediğiniz gibi fonlarınızı aktarıp yatırımlara başlayabilirsiniz. 

Kendi Araştırmanızı Yapın

HODL nasıl yapılırın ilk aşaması, kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu kısımda diğer yatırımlar gibi bilgi hayatidir ve ilgilendiğiniz kripto para hakkında neredeyse günümüze kadar gelen tüm makaleleri, blogları ve haberleri okuyarak bilgi sahibi olmanız gerekir. 

paxful isletmelerin bitcoin ile odeme almasini saglayacak bir arac piyasaya suruyor

Kripto paralar hakkında bilgilenmek için ilgilendiğiniz kripto para hakkındaki topluluklara katılıp haberleri, fikirleri ve ipuçları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca borsaların araştırma kısımlarında listeledikleri detaylı araştırma raporları ve yazılarına erişebilirsiniz. Bunun için Binance Research, Binance Academy, OKEx Insights gibi güvenilir araştırma yazılarından istediğiniz kripto paraları rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Ayrıca, ilgilendiğiniz kripto paralar ile alakalı resmi sitelerine, dokümanlarına, GitHub hesapları başta olmak üzere daha birçok farklı kaynağa erişerek ilgilendiğiniz projeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zaman Paradır

Kripto paralar gibi genel olarak yatırımda en önemli meziyetin sabırda yatar. Özellikle çok sık fiyat hareketlenmelerinin yaşandığı kripto para piyasasında sabır önemli bir kavramdır. Kripto para piyasası kısa vadede sayısız kazanç ve kayıp sağlaması ile bilinir. Bu fiyat dalgalanmaları birçok alanda trader’lar için iyi bir gelir kapısı olarak bilinir. Ama uzun vadede varlık inşa etmek isterseniz, uzun süre boyunca beklemeyi göze almanız gerekir. Bu süreci yönetmek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz:

Ortalama Maliyet

HODL nasıl yapılırın en kolay yöntemi, gelecekte başarılı olma olasılığı yüksek olan projelere belli süreçler boyunca belli miktarda yatırım yapmaktır. Örneğin siz Ethereum’un (ETH) uzun vadede çok başarılı olacağına inanıyorsunuz ve riski yönetmek için haftalık 100 TL Ethereum yatırımı yapmaya karar verdiniz. Siz gidip her hafta düzenli olarak 100 TL’lik yatırım yaparsınız ve böylece riski daha etkin bir şekilde yönetmiş olursunuz. Ayrıca bu yöntemi başka kripto paralara da uygulayabilirsiniz. 

Eğer ilgilendiğiniz kripto paraları düzenli olarak aldıktan sonra cüzdana aktarmak isterseniz, güvenli olan soğuk cüzdanlara aktarmanızı öneririz. Bu konuda önemli olan, yatırım yaptığınız kripto paranın kullandığınız soğuk cüzdanı desteklemesidir. Soğuk cüzdanlar için en güvenilir markalar olan Trezor ve Ledger Nano’yu kullanabilirsiniz.

Eğer yatırımınızı tasarruf aracı olarak kullanacaksanız, üye olduğunuz borsanın düşük komisyon sunmasından emin olur. Bu süreç normal şartlar altında daha uzun onaylama vakti gerekir, ama eğer borsanın durumunu kontrol ederseniz bu süreci daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto Paralarda Gözünüz Açık Olsun

Kripto para alımı gerçekleştirirken piyasada güvenilirliği kanıtlanan borsaları kullanın. Piyasada birçok güvenilir kripto para borsası olsa da, coin’lerinizi uzun vadede rahatlıkla koruyabilecek borsalarda tutmanız gerekir. Ama borsalar da hacklenebileceği için borsaların hacklenmesi durumunda kripto paralarınızı kaybetme riski vardır. Ama eğer uzun vadeli yatırım yaparken aynı anda kripto paralarınızı güvende tutmak isterseniz, soğuk cüzdanları kullanarak yatırımlarınızı güvence altında tutabilirsiniz. 

Ozgurlukler ve Guvenlik Arasinda Blokzincir Analizi

Eğer alım gerçekleştirecekseniz, fiyat gelişmelerine itibar etmeyin çünkü ani fiyat artışları aniden ters tepebilir. Kripto para aldığınız zaman, sadece fiyat hareketliliklerine aldanmayın. Onun yerine daima araştırmalarınızı gerçekleştirin.

Kripto paralarda pump and dump olarak bilinen fiyat manipülasyonlarına karşı dikkatli olun. Bu tür fiyat hareketlenmeleri, genellikle düşük hacimli kripto paralara düzenlenir ve birçok alıcı bu durumları araştırmaz.

Güvenlik Önlemlerini İhmal Etmeyin

Coin’lerinizi soğuk cüzdanlara aktardıktan sonra yapmanız gereken, anahtarlarınızı güvenilir cihazlarda tutmanız gerekir. Ve bu süreci gerçekleştirirken, anahtar kelimeleri dijital cihazlarda tutmayın. Mümkünse soğuk cüzdanların bu özelliklerinden faydalanın.

Anahtarlarınız güvende olduğu sürece, ek güvenlik önlemleri almayı unutmayın. Bunlar, bağlantılarınızı gizlilik araçları ile maskelemek, kripto para portföyünüz hakkında konuşmamak ve online topluluklarda tuttuğunuz coin’ler hakkında bilgi vermemeniz gerekir. 

Soğuk cüzdanlarınızı güvenli ve kolay erişilebilir yerlerde tutun. Hatta anahtarlarınızı daha da güvenli yerlerde tutmanızı öneririz. 

Soğuk Cüzdanları Nasıl Kullanılır?

Soğuk cüzdanınızı bilgisayarınıza bağlayın ve cüzdandaki ara yüzü açın.

Hesaplarınızdan Trade kısmına tıklayın. Ardından buy kısmına tıklayın ve ne kadarlık alım gerçekleştirmek istediğinizi yazın.

Compare kısmına tıklayarak borsaları ödeme yöntemleri ve diğer özellikler kısmından karşılaştırma yapın. 

Cüzdan adresinizi doğrulayın ve borsanın web sitesine yönelin. Eğer ilk defa borsaya katıldıysanız, hesap açıp kimliğinizi doğrulayın.

Borsada satın alma işleminizi gerçekleştirin. İşlem gerçekleştikten sonra coin’leriniz cüzdan adresinize gidecektir.

HODL Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

HODL yöntemiyle yatırım yapmanın da kendine has bazı riskleri var. Eğer yatırım yaptığınız varlığın yakın zamanda düşüşe geçeceğine inanıyorsanız pozisyonlarınızı azaltabilirsiniz. Zira kripto para birimleri oldukça volatil ve anlık gelişmelere bağlı olarak büyük iniş ve çıkışlar kaydedebiliyor.

Örnek vermek gerekirse 2017 yılının son çeyreğinde 20 bin dolara uzanan Bitcoin, 2018 ve 2019 yılları arasında ise %85’lik bir değer kaybı yaşayarak 3 bin dolara kadar gerilemişti. Öte yandan henüz geride bıraktığımız sene, pandemiyle birlikte küresel likidite krizinin etkisini arttırmasıyla yükseliş trendine giren Bitcoin bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde 4 bin dolardan 65 bin dolara kadar yükselmeyi başardı.

Ancak bu durum her zaman ve her kripto para için geçerli olmayabilir.

Neden Uzun Vadeli Yatırımlarınızda Soğuk Cüzdanları Kullanmanız Gerekir?

Kripto paralara yapılan uzun vadeli yatırımlar birçok yatırımcının yüzünü güldürüyor. Ama uzun vadeli yatırımlarda borsa kadar sizin kendi coin’lerinizi korumanız da önem arz eder. Bu yüzden ilgilendiğiniz kripto parayla alakalı soğuk cüzdanlara sahip olmak, yatırımlarınızı korumanın en etkin yöntemidir. 

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner