bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,600.04 3.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,045.32 2.76%
bnb
BNB (BNB) $ 553.99 3.92%
solana
Solana (SOL) $ 141.48 6.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503079 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473347 8.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154947 7.27%

Holochain Nedir?

Holochain Nedir

Holochain, dağıtımlı nitelikte bir eşten eşe “hosting” platformu şeklinde tanımlanabilir. Holochain nedir sorunu yanıtlarken Holo (HOT) token’lerin de yakından incelenmesi gerekiyor. Yazı boyunca bu terimlere açıklık getirmeye gayret ettik. Gelin Holochain ağına birlikte göz atalım.

Holochain, tam dağıtımlı eşten eşe uygulamalar geliştirmeye yarayan açık kaynak kodlu bir sistem olarak nitelenebilir. Holochain ağında barındırdığı uygulamalar aracılığıyla web tarayıcılarıyla blockchain arasında bir köprü olma işlevini üsteleniyor. Holochain’in çok yönlü, güvenilir, sağlam ve ölçeklenebilir nitelikte çok sayıda uygulamasının bulunduğunu görüyoruz. Üstelik Holochain ekibine göre bu uygulamalar blockchain’den binlerce kere daha hızlı nitelikte işlemler sunuyor. Holochain’in temel amacının, insanların birbiriyle ortak bir zeminde buluşmasını ve herhangi bir aracı kuruluşa ihtiyaç duymadan etkileşime geçebilmesini sağlamak olduğu söylenebilir. Bu sayede aracıların taraflara dikte ettiği çok sayıda etmenden uzakta bir anlaşma ekosistemi sağlanabilecek. Holochain’e göre eşten eşe etkileşim demek kullanıcıların verilerine sahip olması, onları kontrol edebilmesi ve herhangi bir aracı olmaksızın bunları işleyebilmesi demek. Holochain’in etkisizleştirdiği aracılara örnek vermek gerekirse Google, Facebook ya da Uber gibi tanındık isimleri sayabiliriz.

Holochain nedir

Holo vs Holochain

Holochain ve Holo aynı kavram gibi algılanabiliyor. Bu durum kullanıcılar arasında çeşitli kafa karışıklıklarına sebep olabiliyor. Bu iki farklı kavramın ne anlama geldiklerine birlikte bakalım. Esasında aynı kripto para hizmetine karşılık gelen bu kavramlar teknik olarak birbirinden farklı.

Holochain, yukarıda da tanımladığımız gibi, eşten eşe uygulamaların kendi kendine hosting (ev sahipliği) hizmeti edinebilmesine olanak veren yenilikçi, açık kaynaklı bir veri entegrasyon sistemidir. Holochain’in olmadığı bir dünyada uygulamaların bu hizmete erişmesi ancak küresel bir sistemi kullanmalarından sonra gerçekleşebiliyor. Neyse ki Holochain kullanıcılarının kendi verilerini ve kimlik bilgilerini kontrol edebilmelerini sağlıyor. Holochain sayesinde büyük bir ölçeklendirme olanağıyla da buluşan kullanıcılar demin bahsettiğimiz geleneksel olmadan işlemlerine devam edebiliyor. Hem de kullanıcıların daha kaliteli hosting hizmeti almasına olanak tanınıyor. Holochain’in ağında belirli bir token ya da platformuna özgü bir kripto parası yok. Ancak yine de kullanıcıların dağıtımlı uygulamalar yoluyla bu ağda herhangi bir para birimi geliştirebilmesi mümkün.

Holo ise Holochain uygulamaları arasında yer alan ve kullanıcılara avantajlı hosting hizmetleri sunan bir sistem. Yani Holochain, Holo’yu kapsıyor diyebiliriz. Holochain’in nasıl faaliyet gösterdiğine yazının devamında detaylı bir şekilde yer verdik. Bununla birlikte Holo’nun platformunda yerel bir kripto paranın varlığını belirtmemiz büyük önem arz ediyor: HoloFuel. Biz bugün bu kripto paradan ziyade HOT token’lerin üzerinde daha fazla duracağız.

Holochain Ne Zaman Çıktı?

Holochain projesi ilk olarak 2016 yılının son gününde geliştirilmeye başladı. Holochain projesi kapsamında düzenlenen ilk coin arzı (ICO) neticesinde HOT token’ler kullanıcılarıyla buluştu. Sonuç olarak projenin devam edebilmesi ve geliştirme aşamalarında kullanılması adına belirli bir fon elde edildi. Bu ICO etkinliğinin en üst düzeyde adil nitelikte olması için Holochain ekibi özel çaba sarf etti. Kullanıcılara finansal özgürlük sunmayı sağlayacak bir projenin tekelci bir anlayışla ICO düzenlemesi kabul edilebilecek bir durum olmazdı. Holochain ekibi de eşit şartlarda kullanıcılarına HOT token’leri sundu. Proje o günden bu yana başarılı bir şekilde yol haritasını izlemeye devam ediyor. Böylece kripto para ekosistemine önemi yadsınamayacak katkılar sağlanmış oluyor.

Holo

HOT Token Fiyatı Nedir?

Holochain projesine göre HOT token’ler için belirlenmiş bir token arz sayısı bulunmuyor. Bu yazının hazırlandığı anda alınan verilere göre dolaşımda 172 milyar kadar HOT token bulunuyordu. HOT token’lerin genelde yüksek bir işlem hacmiyle alınıp satıldığı söylenebilir. HOT token grafikleri incelendiğinde fiyattaki volatilite oranının dikkat çekici olduğu çıkarımı da yapılabilir.

HOT Kaç TL?

Kripto para piyasalarına yönelik son verileri gösteren platformlardan elde edilen bilgilere göre 1 HOT token 0,075849 TL TL’den işlem görüyor. HOT token fiyatı son 24 saat içerisinde 6.16% değişim gösterdi. HOT token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 14,965,366 dolar, toplam piyasa değerine baktığımızda ise $ 413,011,641 dolar seviyesinde seyrettiğini görüyoruz.

HOT Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 HOT token $ 0.00233 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Holochain Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0,03126682 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Holochain yılın en düşük seviyesini ise 0,00022020 dolarla belirledi

Holochain Nasıl Çalışmaktadır?

Holochain’in nasıl çalıştığını bir benzetmeden yararlanarak daha iyi anlayabiliriz. Holochain’i herkesin yakından tanıdığı Airbnb uygulamasına benzetelim. Bilindiği üzere Airbnb kullanıcıların odalarını kiralamasına imkan sağlayan bir platform. Bu platformda odasını kiralamak isteyen ve oda kiralamak isteyen kullanıcılar bulunuyor. Airbnb sayesinde taraflar bir araya geliyor ve herkes süreçten mutlu bir şekilde ayrılıyor.

İşte Holochain de buna benzer bir şekilde faaliyet gösteriyor. Ancak Airbnb’nin veridiği hizmet Holochain’in uygulamalarında yalnızca bir tanesi. Benzetmemizi irdelemeye devam edelim. Bilgisayarının sunduğu hosting imkanını kiralamak isteyen ve hosting hizmetini almak isteyen kullanıcılar Holochain’de bir araya getiriliyor. Bu sayede dileyen herkes bilgisayarını gelir kapısı haline dönüştürebilir. Üstelik tek yapılması gereken şey Holochain’in uygulamalarından birisinin yüklenmesi. Sonrası ise oldukça iyi tasarlanmış bir süreci beraberinde getiriyor. Kullanıcılar Holochain aracılığıyla etkili bir biçimde etkileşime girebiliyor.

HOT Token Nasıl Satın Alınır?

Holochain

HOT token’i satın almak için kullanıcıların çeşitli yöntemler kullanabileceğini söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi Holochain ekosistemine dahil olarak sunulan sayısız olanaktan faydalanmak ve HOT elde etmek. Diğeri ise HOT token’i platformunda destekleyen borsalardan birisi aracılığıyla satın alma işlemi yapmak. HOT token’i başta Binance olmak üzere Gate.io ya da Uniswap gibi çeşitli borsalar destekliyor. Bazı Türk kripto para borsalarının da HOT token’leri listelediğini görüyoruz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala