bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,980.95 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.94 1.07%
bnb
BNB (BNB) $ 581.25 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 173.61 0.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523013 0.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480574 0.20%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155087 0.42%

Finansal dolandırıcılıkta kripto paraların rolü artıyor mu?

Finansal dolandırıcılıkta kripto paraların rolü artıyor mu?

Rusya Merkez Bankası, hazırladığı yeni raporda finans dolandırıcılıklarının çoğunun kripto paralar ile bağlantısı olduğunu iddia etti. Banka, geçtiğimiz sene boyunca finansal dolandırıcılıklarda yüzde 16 artış olduğunu paylaştı. 

Raporu hazırlayan Rus yetkililer, finans piyasasında kripto para alanını kullanan illegal katılımcıların artışa geçtiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“2023 yılında neredeyse bütün ponzi şemaları ve yasa dışı brokerlar yatırımcılara kripto yatırımı ve yüksek gelirler vaadetti.”

Rusya Merkez Bankası, geçtiğimiz sene boyunda yasa dışı faaliyet gösteren 5 bin 735 farklı şirket, proje ve bireysel girişimci tespit ettiklerini açıkladı. Uzmanlar, söz konusu vakaların büyük kısmında piramit yapısının varlığına dikkat çekti. 

rusya merkez bankasi kripto

Ülkede finansal dolandırıcılık sayısı artış gösterse de Rusya Merkez Bankası, sahte projelerin ömrünün ve yatırımcı zararının azaldığını tepsit etti. Yetkililer, dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için 11 bin 200 farklı internet sitesine erişimi kısıtladı.

Rus merkez bankası, kripto para bağlantılı dolandırcılık vakalarında 125 ceza davası açtıklarının altını çizdi. Yetkililer, paylaştıkları şüpheli organizasyon listesinde 428 farklı internet sitesi ve şirkete yer verdi. Merkez Bankası’nın sürekli güncellediği listede yasa dışı kripto para borsaları, bazı Web3 oyun projeleri ve Bitcoin madencileri yer alıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala