bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,184.20 1.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,070.93 0.18%
bnb
BNB (BNB) $ 557.61 1.43%
solana
Solana (SOL) $ 145.89 4.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501526 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468969 3.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151686 1.07%

Filecoin (FIL) Nedir?

filecoin nedir ne ise yarar

Filecoin merkezsiz depolama sağlayıcısıdır. Google ve Amazon gibi merkezi kuruluşlara güvenmek yerine, dosyalarının dağıtık bir ağda depolanıp farklı bilgisayarlarda kaydedilmesini sağlar.

Kısacası:

  • Filecoin merkezsiz finans (DeFi) protokolü olup herkesin kendi bilgisayarındaki alanı kiralamalarına olanak sağlar. Dosya depolanması isteyenler de alan kiralarlar ve ücreti FIL olarak öderler. 
  • Filecoin ana ağı da ekim 2020 yılında piyasaya sürüldü.

Bugün de sizlere Filecoin (FIL) hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Filecoin, dünya genelinde merkezsiz ve dağıtık dosya paylaşım ve depolama hizmetini amaçlayan blockchain ağıdır.

Projenin kurucularına göre eğer yeterli miktarda insan merkezsiz dosya depolamayı kullanırsa, internette veri depolama ciddi oranda ucuzlaşır. Ayrıca merkezi otoriteler de kontrol etmediği için, kuruluşların dosyaları sansürlemeleri mümkün olmaz.

Dosyaların sansürlenememesi madencilerin kendi hesaplama güçlerini kullanarak ağın çalıştırılmasını sağlamasıdır. Filecoin madencileri sağladıkları hesaplama üzerinden ödemelerini alırlar ve ne kadar depolama alanı sağlarlarsa o kadar çok ödeme alırlar. Filecoin kullanıcıları da madencilere verilerinin depolanması karşılığı ücret öderler.

Filecoin ağı gezegenler arası dosya sistemi (IPFS) protokolünün üstünde başka bir protokol inşa etti. Filecoin sisteminin farkı ise Filecoin ağında dosya depolamanın ücretli olmasıdır ve madencilerin veri depolayarak ek gelir yaratmalarına olanak tanır. 

Filecoin’in Rakipleri Kimlerdir?

1B6 yDOSMbYFheRfEicg36g

Filecoin’in Rakipleri Storj (STORJ) ve Siacoin’dir (SC). Storj’ın iddialarına göre 2020 yılında depolama kapasiteleri 100 perabyte’ı aşarken Siacoin’in kapasitesi 2 perabyte ile sınırlıdır.

Ama merkezsiz dosya depolamada en sık kullanılan Filecoin, 2017 yılında gerçekleştirdiği ICO ile 205.8 milyon dolar oluşturdu ve eylül 2020’de ana ağı çalıştırıldı.

Filecoin Kim Tarafından Bulundu?

og default

Ağustos 2017’de Protocol Labs tarafından bulunan proje, çalışmalarına ilk olarak Loki Studios ve Protocol Labs’in kurucusu Juan Benet tarafından bulundu. Ardından Benet Protocol Labs’i kurduktan sonra çalışmalara başladıktan birkaç sene sonra 2017 yılının ağustos ayında Filecoin konsepti ortaya çıktı ve Coinbase’in kurucuları başta olmak üzere 257 milyon dolarlık fonlama ile proje için gerekli sermayeyi topladı.  

Filecoin’in Özellikleri Nelerdir?

Maliyetler: Veri depolama için geniş bir piyasa oluşturularak maliyetlerin düşürülmesi hedeflenir. 

Ölçeklenebilirlik: Dünyanın birçok yerinden milyonlarca bilgisayar kendilerine ait depolama alanlarını verdiği zaman büyük bir ağ oluşturulmuş olur ve dosya depolama kolaylaşır.

Ekonomi: Yeni depolama alanlarının inşa edilmesi yerine, Filecoin dünya genelindeki bilgisayarları kullanarak maliyetlerden tasarruf edilmesini sağlar.

Güvenlik: Dropbox ve iCloud gibi uygulamalar genelde hacklenirken, merkezsiz ağların sunduğu güvenlik ise saldırıların gerçekleştirilmesini zorlaştırır.

Filecoin Nasıl Çalışır?

Filecoin’in çalışma prensibi Dropbox ile benzerdir, ama tek farkı, Filecoin’in blockchain ağı ile çalışmasıdır. Kullanıcıların Filecoin hizmetlerini kullanmaları için madencilere ücret ödemeleri gerekir. 

Kullanıcıların madencilere ödeyeceği ücret, serbest piyasa üzerinden madencilerin birbirleriyle rekabeti üzerinden belirlenir. Filecoin bu durumu rekabetin gücünün dosya depolama hizmetlerini Amazon Web Services (AWS) veya Google Cloud gibi merkezi kuruluşlardan daha ucuz olacağını iddia ediyor.

Bunun karşılığında madenciler de depolama sağlarlar çünkü dosya depolama karşılığında ağdaki ödül olan FIL token’larından kazanırlar. Ne kadar dosya depolarlarsa karşılığında o kadar token hazanırlar.

Ama bu ödüller ücretsiz değildir ve bunların sağlanması için madencilerin kendi hesaplama gücü üzerinden kanıtları oluşturmaları gerekir. Ayrıca bu kanıtların devamlı güvenilir olması da gerekir.

Eğer madenciler kanıtlar konusunda güvenilir olup yeterli depolama sağlarlarsa, Filecoin ağında yeni blokların oluşturulmasını sağlarlar ve dosya depolama ücretleri ve işlem ücretlerinden faydalanırlar.

Kopyalama Kanıtı ve Zaman Kanıtları

Blockchain ağları işlemlerin gerçekleştirilmesi için kanıtlara ihtiyaç duyar. Bitcoin ağı iş ispatı kullanırken madencilerin kendi hesaplama sonuçlarının doğru olduğunu göstermeleri gerekir. 

Filecoin ise kopyalama kanıtı ve zaman kanıtını verilerin kopyalarının olduğunu kanıtlamaları için kullanır ve kanıtların içinde dosyalar ve bu dosyaların ne kadar süredir tutulduğu bulunur.

Filecoin Depolama Piyasası

0LIlkURqiyOJMWdWB

Filecoin’in kanıt teknolojileri kullanılarak depolama için piyasa oluşturulur ve herkes fiyatların oluşturulması için aktif olarak çalışmalarını yürütür.

Madenciler kendi depolama alanlarını oluşturduktan sonra güvenilirliklerine de bakılır. Yani Filecoin depolama piyasası bir nevi finansal piyasa gibi görebiliriz.

Filecoin Madenciliği

Filecoin madencileri depolama sunan bilgisayarlardır. Bu da hard disk bulunan kullanıcıların Filecoin yazılımı çalıştırarak kendi depolama alanlarının bir kısmını depolama piyasasına vermeleri ile alakalıdır ve depolama madencileri olarak bilinirler.

FIL Fiyatı

FIL Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FIL 200,30 TL TL TL‘den işlem görüyor. FIL fiyatı son 24 saat içerisinde 2.74%değişim gösterdi. FIL’in  son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 303,155,204 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 3,326,435,103 seviyesinde.

FIL Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre $ 6.15dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle DAI tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 237.24 dolarla kaydetti. Bununla birlikte FIL, yılın en düşük seviyesini ise 13.97 dolarla belirledi. 

Filecoin Nasıl Satın Alınır?

Filecoin almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. 

Kredi Kartıyla Filecoin (FIL) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar FIL alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa DAI alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile FIL Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla FIL satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Filecoin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Filecoin kullanım alanları

Filecoin, InterPlanetary File System (IPFS) protokolü üzerine inşa edilmiş veri depolama için merkezi olmayan eşler arası bir ağdır. Bir kullanıcı kişisel verilerini depolamak için Filecoin kullanmak istediğinde, ağdaki depolama madencilerini seçecek ve dosyalarını barındırmak için onlara FIL cinsinden ödeme yapacak. Madenciler, kullanıcıların dosyalarını depolamaktan sorumlu bilgisayarlardır ve Filecoin ağının güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynarlar.

Filecoin, doğrulanabilir depolama, serbest piyasa mekanizması, rekabetçi fiyatlar, güvenilir depolama ve güvenilirliğe dayalı sistemi ile rahatlıkla kullanılabilir.

Filecoin üzerinde veri depolama daha ucuz olacak mı?

Filecoin rekabetçi veri depolama piyasası sunar. Birçok madenci farklı fiyatlar önerir ve güvenilirlikleri de herkes tarafından görülerek kullanıcıların karar vermelerini sağlar.

Filecoin’in merkezsiz yapısı nedeniyle, dosyalar eşler arası ağ üzerinden güvenilir bir şekilde saklanabilir. Kullanıcılar maliyetlerine, yedekliliklerine ve hızlarına göre çeşitli Filecoin madencileri arasından seçim yapabilir, bu da her kullanıcının veri ihtiyaçlarına en uygun depolama seçeneğine sahip olmasını sağlar. Filecoin (FIL), daha sonra Filecoin ağındaki herhangi bir madenciyle veri depolayabilen merkezsiz uygulamalarla (dApps) entegre edilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala