bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,988.14 0.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,147.96 0.49%
bnb
BNB (BNB) $ 603.90 1.99%
solana
Solana (SOL) $ 143.79 2.37%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525009 0.93%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466552 1.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149578 1.75%

En Güvenli Stablecoin Hangisidir?

dffsdfsdfsdsdf

Kripto paralarda ABD’ye sabitlenmiş en güvenli kabul edilebilecek stablecoin, Circle tarafından üretilen USDC’dir (USD Coin). USDC stablecoin, anında ve ucuz, 1:1 oranında fiyat sunan kriptodaki en büyük ve en likit dijital dolardır.

USDC, %100 nakit ve kısa vadeli ABD hazineleri tarafından desteklenen en şeffaf, tamamen rezerve edilmiş stablecoin’dir. USDC rezervleri ayrıca BlackRock ve BNY Mellon gibi önde gelen finans kuruluşlarının bünyesinde tutulmaktadır.

Bir Stablecoin’i Güvenli Yapan Nedir?                                             

Kriptoda bir stablecoin’in güvenliğini belirlemeye çalışırken dikkate alınması gereken birçok değişken vardır.

Birincisi, stabilcoinin bir yedek varlık tarafından desteklenmesidir. Bu rezerv varlığı USD, altın, petrol veya bir para sepeti olabilir. İkinci faktör, stablecoin ihraççısının elinde tüm itfa taleplerini karşılamaya yetecek kadar nakde sahip olmasıdır. Üçüncü faktör, stablecoin çıkaran kuruluşun herhangi bir kredi riskine maruz kalmamasıdır.

En Güvenli Stablecoin’ler Nelerdir?

shutterstock 2139614619

Sağlamlıkla ilgili üç ana hususa dayanarak, aşağıdaki stablecoin’lerin kriptoda en güvenli olduğuna inanılıyor:

  • USD Circle (USDC) – Genel olarak en iyisi
  • Tether (USDT) – USDC’ye en iyi alternatif
  • Dai (DAI) – En iyi merkezi olmayan stablecoin
  • Frax (FXS) – Yüksek getiri için en iyi merkezi olmayan stablecoin
  • Binance USD (BUSD) – İyi bir merkezi alternatif
  • Magic Internet Money (MIM) – İyi, yüksek verimli merkezi bir alternatif

USDC Neden En Güvenli Stablecoin?

USDC, rezervlerinin varlıklarını şeffaf bir şekilde özetleyen aylık tasdik raporları yayınladığı için, yaygın olarak en güvenli stablecoin olarak kabul edilir. USDC şu anda %100 kanıtlanabilir şekilde ABD Doları rezervleri ve 3 aydan kısa vadeli ABD hazine tahvilleri tarafından desteklenmektedir.

USDC’nin arkasındaki şirket olan Circle; BlackRock, JPMorgan ve Goldman Sachs gibi dünyanın en büyük yatırımcılarından bazıları tarafından da destekleniyor.

Tether (USDT) Güvenli Bir Alternatif mi?

En güvenli ikinci stablecoin ise Tether’dir (USDT). Tether aynı zamanda USD rezervleriyle de destekleniyor ve şu anda 65 milyar doların üzerinde USDT ile dolaşımdaki en büyük stablecoin’dir.

Tether’in ismi, geçen yıl bazı tartışmalara karıştı, ancak son zamanlarda USD rezervlerinin düzenli denetimlerini yayınlayarak, şeffaflığı artırmak için birtakım adımlar attı. Bu nedenle USDT yerine USDC’yi tercih ediyoruz. Detaylı USDC vs USDT yazımızda her iki stablecoin’i karşılaştırabilirsiniz.

Merkezi ve Merkezi Olmayan Stablecoin’ler

Merkezi ve merkezi olmayan stablecoin’lerin her ikisinin de kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Merkezi stablecoin’ler, hükümet veya şirket gibi merkezi bir otorite tarafından desteklenir. Kripto paranın değeri, ABD doları gibi itibari bir para birimine sabitlenmiştir ve merkezi otorite, değerini korumak için kripto para arzını yönetir.

Merkezi stablecoin’lerin bir avantajı, merkezi otorite arzı kontrol edebildiği için merkezi olmayanlardan daha istikrarlı olmalarıdır. Bununla birlikte, merkezi stablecoin’ler daha az güvenilirdir çünkü merkezi otorite, adresinizi dondurabilme veya kara listeye alma gücüne sahiptir.

Merkezi olmayan stablecoin’ler, merkezi bir otorite tarafından desteklenmez. Bunun yerine, emtialar veya diğer kripto para birimleri gibi bir varlık rezervi ile desteklenirler. Kripto paranın değeri, ABD doları gibi itibari bir para birimine sabitlenir ve fiyat, algoritmalar tarafından korunur.

Merkezi olmayan stablecoin’lerin bir avantajı, arzı kontrol edebilecek veya adresinizi kara listeye alabilecek merkezi bir otorite olmadığı için daha güvenli olmalarıdır. Bununla birlikte, merkezi olmayan stablecoin’ler daha az istikrarlıdır çünkü fiyat merkezi bir otorite tarafından değil, algoritmalar tarafından belirlenir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala