bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,110.44 2.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,207.36 1.01%
bnb
BNB (BNB) $ 601.62 0.60%
solana
Solana (SOL) $ 154.12 2.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529079 3.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481718 5.88%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155406 3.94%

USDC vs USDT: En İyi Stablecoin

usdt vs usdc stablecoins cryptocurrency cartoon concept vector

USDC ve USDT, kripto ekosistemindeki en popüler stablecoin’lerden ikisidir. Kullanıcıların, Ethereum ve Bitcoin gibi diğer kripto paraların oynaklığıyla uğraşmak zorunda kalmadan Web3, DeFi ve Blockchain’deki diğer uygulamalarla etkileşime girmesine yardımcı olurlar.

UST stablecoin’in Mayıs ayında Terra Labs tarafından çökmesi göz önüne alındığında, mevcut stablecoin’ler hakkında birçok endişe ve soru gündeme geldi. Bu yazımızda, USDC’ye karşı USDT’ye kıyasla hangi stablecoin’in en güvenli olduğuna karar vermenize yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

USDC nedir?                                                                          

USDC, 2018 yılında Circle tarafından Coinbase ile birlikte oluşturulan bir stablecoin’dir. USDC, Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlemelere tabidir ve ek olarak tamamen nakit ve kısa vadeli ABD devlet tahvilleri ile 1:1 oranında desteklenmektedir. Başlangıcından bu yana çizgisini bozmayan, 1 dolardan sapmayan en güvenli stablecoin’dir.

USDC; AAVE, Compound, Solend, Trader Joe, Yearn Finance ve diğerleri gibi büyük uygulamalarla en iyi getirileri ve uyumluluğu sağladığından DeFi kullanıcıları için en iyi stablecoin’dir.

62d49e94817b058df5cbc579 ezgif 5 ca8c8c2c12

USDT Nedir?

USDT, ilk olarak Tether Limited tarafından Hong Kong’da geliştirilen ve yayınlanan başka bir stablecoin’dir. Tether, Binance gibi vadeli işlem platformlarında en yerleşik stablecoin’dir ve genellikle merkezi borsaları kullanmak isteyen kullanıcılar için daha iyi bir seçenektir.

USDT ile ilgili bir sorun, yalnızca kısmen denetlenmiş olması ve rezervleri hakkında şeffaf veri sağlamakta geç kalmasıdır. Tether (USDT) güvenli ve emniyetli bir stablecoin olsa da dikkatli olunması tavsiye edilir.

62d49ec4ada60630e294d2b8 ezgif 5 fa31bf96cf

USDC vs USDT: Benimsenme

Hangi stablecoin’in en iyi olduğuna karar verirken, DeFi ve CeFi uygulamalarında hangisinin en yaygın kullanıma sahip olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Hem USDC hem de Tether (USDT), dijital varlık piyasasındaki herhangi bir stablecoin ile karşılaştırıldığında en yüksek piyasa değerine sahip olanlardır. Bu, DeFi ve CeFi’deki büyük borç verme uygulamalarıyla neredeyse eşit derecede uyumlu oldukları anlamına gelir.

Hem USDC hem de USDT; Ethereum, Solana, Avalanche, Tron, Binance Smart Chain ve diğerleri gibi tüm Blockchain ağlarında eşit olarak bulunur. Bu, her iki token’ın da faiz kazanmak için AAVE veya Compound gibi büyük platformlara para yatırmak için kullanılabileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte USDC, USDT’den biraz daha fazla DeFi uygulamalarında kullanılabilir. Bu nedenle bu anlamda üstün, daha istikrarlı bir stablecoin’dir.

62d49ee1cc6dd8c350c13dd7 ezgif 5 9ee7d5a6b4

Güvenlik ve Regülasyon

USDC ve USDT, regülasyon geçmişlerine ve nakit rezervleriyle ilgili şeffaflığa baktığınızda kendilerini ayırt etmeye başlar. USDC, Amerika Birleşik Devletleri’nde üst düzey firmalardan düzenli denetimler aldığı için şeffaflıkta altın standart olmuştur.

Öte yandan Tether (USDT), çok yakın zamana kadar şeffaf raporlar sunma konusundaki isteksizlikleri nedeniyle regülatörler ile sorunlu bir geçmişe sahipti. Bunu akılda tutarak, Circle’dan USDC’nin USDT’ye kıyasla daha güvenli bir stablecoin olduğunu söyleyebiliriz.

usdc verses usdt comparison image

USDC vs USDT: Hangisi Daha İyi?

USDC, USDT’ye kıyasla daha iyi stablecoin’dir çünkü DeFi uygulamalarıyla daha entegredir. Daha güvenli ve daha şeffaftır. LUNA ve UST’nin çöküşünden sonra, bu tip sorunlarla tekrar karşılaşma riskinden kaçınmak için en güvenli stablecoin’leri kullanmanız önemlidir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala