bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,441.87 0.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,564.66 0.32%
bnb
BNB (BNB) $ 582.07 0.92%
solana
Solana (SOL) $ 183.37 1.81%
xrp
XRP (XRP) $ 0.619038 0.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64579 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217849 16.16%

Digital Signature Nedir, Ne İçin Kullanılır?

digitalsignature nedir dijitalimza

Digital signature, kriptografik bir sistemdir. Dijital mesajların ya da belgelerin doğruluğunu ve bütünlüğünü korumak için yaratılmıştır.

Digital Signature (Dijital İmza) Nedir?

Digital Signature, Türkçe’de dijital imza anlamına gelmektedir. Dijital ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, adres sahibini temsil eden, verileri doğrulayan bir benzeri olmayan kodları ifade eder. Digital Signature (Dijital İmza), birçok açıdan geleneksel el yazısı imzalara eşdeğerdir. Islak imzaların matematiksel kodlarla oluşturulmuş versiyonları olarak da tanımlanabilmektedir. Ancak Digital Signature (Dijital İmza), ıslak imzadan daha güvenli bir yapıya sahiptir.

Dijital İmza Ne İçin Kullanılır?

Dijital imzalar, genellikle yazılım dağıtımı, finansal işlemler, sözleşme yönetimi yazılımı, bilgi güvenliği ve sahteciliği tespit etmenin önemli olduğu diğer durumlarda kullanılır. Digital Signature (Dijital İmza), elektronik imzaları uygulamak için de kullanılmaktadır. Ancak, tüm elektronik imzalar dijital imza kullanmaz.

Elektronik imza, elektronik belgeye yerleştirilen herhangi bir işaret olarak tanımlanabilir. Dijital imza ise, kullandığı şifreleme ile elektronik bir parmak izi yaratır. Dijital imzalar açık anahtarlı şifreleme ve asimetrik kriptografi kullandığı için daha komplike ve güvenilirdir. Açık anahtar kriptografisi, gönderici ile alıcı arasında iletilen verinin değişmediğini kanıtlayan bir kod oluşturmaya yardımcı olur. Bu sayede olası güvenlik ihlalleri tespit edilebilir ve mesajın güvenli bir şekilde alıcıya iletilmesi sağlanır.

digital signature dijital imza 1

Avantajları Nelerdir?

Dijital imza, mesajın kaynağını, durumunu, imzalayanın onayını, alıcı ve verici arasındaki güvenlik eşleşmesini gösteren bir yapıya sahiptir. Dijital imzanın altyapısında kullanılan matematiksel kodlamalar sayesinde güvenlik seviyesi, geleneksel imza yöntemlerinden çok daha yüksektir. Bu sebeple, dijital iletişimde yaşanması muhtemel olan sahte kimlik oluşumları karşısında korunma sağlar.

Günümüzde yüksek güvenlik ihtiyacını karşılamak için kullanılan dijital imza, bilgi veya mesajın bütünlüğünü, kimlik doğrulamayı ve inkâr edilemezliği sağlar. Ayrıca dijital imza kullananlar zaman ve maliyet açısından tasarruf elde ederken, çevreye de katkı sağlamış olur.

Dijital İmza Nerelerde Kullanılır?

Dijital belgelerin onaylanması, finansal işlemlerin gerçekleştirilmesinde dijital imza kullanılır. Ayrıca dijital imza, blokzincir sistemlerinde de kripto paraların sahiplerinin işlemlerini yaparken güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Hukuk alanında resmi evraklar ve iş anlaşmalarında, sağlık alanında reçete ve sağlık kaydı sahteciliklerini engellemede dijital imza kullanılmaktadır. İnternet iletişim sistemlerinin güvenliğinin sağlanması gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Dijital İmza Nasıl Oluşturulur?

Digital Signature (Dijital İmza) oluşturma kripto paraların ekosisteminde üç aşamada ilerler; Hash, imzalama ve doğrulama.

Hash, gönderilecek mesajın özgün bir biçimde kısaltılarak, yeni bir versiyonunun elde edilmesi işlemidir. Hash işlemi veriyi ya da mesajı hash algoritmasından geçirerek, özet bir değer oluşturulması olarak tanımlanabilir.

İmzalama adımında, belgeyi oluşturan veya mesajı gönderen kişi belgeyi imzalar. Saklı anahtar kullanılarak kodlanan hash, dijital imza olarak kullanılır. Dijital imza mesaja eklenir ve mesaj alıcıya gönderilir. Alıcı, şifrelenmiş “hash”i mesajı gönderen kişinin açık anahtarını kullanarak çözer.

Doğrulama, üçüncü ve son adımdır. Bu işlemde belge, açık anahtar ile kontrol edilir. İki “hash” aynı ise bu mesajın gönderen kişiye ait olduğu ve mesajın değişmeden geldiği onaylanmış olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala