bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,457.73 2.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,942.60 1.91%
bnb
BNB (BNB) $ 589.10 0.09%
solana
Solana (SOL) $ 146.63 5.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.507084 2.94%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.435143 1.47%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150305 9.28%

Damus Nedir?

Damus nedir

Elon Musk’ın satın almasının ardından Twitter’da işlerin her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu nedenle kullanıcılar yeni sosyal ağ arayışlarına başladı.

Son dönemde “Twitter alternatifi” kavramını sürekli olarak duyuyoruz. Bir önceki yazımda Twitter’ın ciddi alternatiflerinden “Bluesky nedir” konusunu işlemiştik. Bu yazımda ise bir diğer Twitter alternatifi “Damus nedir, nasıl kullanılır?” konularına yakından bakacağız.

Damus, özellikle kripto para ve blockchain teknolojilerinden de yakından tanıdığımız “merkezsizlik” kavramına odaklanan bir sosyal medya platformu. Zira platform kendisini merkeziyetsiz bir Twitter alternatifi olarak tanımlıyor.

Damus Nedir?

Damus, merkezi olmayan, şifrelenmiş, programlanabilir ve platformun yerel para birimi olarak Bitcoin kullanan yeni nesil bir sosyal ağ.

Damus’un yıldızı Jack Dorsey’le parladı. Zira Jack Dorsey bu sosyal ağın adını henüz hiç kimse bilmiyorken proje destek verdi ve Damus’un lansmanını paylaştı.

Peki Damus nedir? Merkezsiz sosyal medya protokolü Nostr üzerinde geliştirilen Damus, minimalist kullanıcı arayüzüyle dikkat çekiyor.

Karıştırmamak adına bir kez daha belirtmek gerekirse Nostr bir protokol, Damus ise sosyal medya platformu. Nostr-Damus ortaklığının Fransız astrolog Nostr-Damus’u çağrıştırdığına da sürekli olarak dikkat çekiliyor.

Damus kısa bir süre içerisinde büyük bir popülariteye ulaştı. Bu durum üzerinde Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey’nin paylaşımları ve Vitalik Buterin’in projenin test sürecine katılması da etkili oldu. Bununla birlikte Jack Dorsey geçmişte Damus projesine 14 BTC’lik bağışta bulunmuştu.

William Casarin’in liderliğinde 44 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen Damus, 1 Şubat 2023 tarihinde kullanıma sunuldu.

Damus Nasıl Kullanılır?

Damus’un hem Apple hem de Android uygulaması bulunuyor. Telefonunuzun uygulama marketinden Damus uygulamasını indirdikten sonra “Create Account” sekmesine tıklayarak yeni hesap oluşturmaya ilk adımı atın.

Bu noktada bir uyarıda bulunalım ve Google Play Store’da birçok sahte Damus uygulaması bulunduğunu belirtelim. Bu nedenle Damus resmi sitesi üzerinden uygulamanın indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz.

Damus uygulamasına kayıt olmak isteyen kişileri aşağıdaki görseldeki gibi bir sayfa karşılıyor.

1R hLZcju5qVxxfsSWp5qOA

Kullanıcı adı, biyografi ve isim kısımlarının yanı sıra Damus’ta Public Key ve Private Key özellikleri bulunuyor. Kullanıcılar Public Key’lerini arkadaşlarıyla paylaşarak takipleşebilir. Bununla birlikte Private Key’ler ise kişiye özeldir ve hiç kimseyle paylaşılmaması gerekiyor. Private Key’inizi aynı zamanda hesabınıza giriş yapmak için kullanacağınızdan bu bilgiyi güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olun.

Damus’un Öne Çıkan Özellikleri

Damus’a ilişkin temel detayların ardından şimdi de Damus’un öne çıkan özelliklerine yakından bakalım.

Sansüre dayanıklılığıyla önde çıkan Damus, uçtan uca şifreleme özelliği bulunuyor. Bununla birlikte kendisini merkeziyetsiz bir sosyal ağ olarak tanımlayan Damus’a kayıt olmak isteyen kullanıcıların e-posta ve telefon numaralarını kullanmalarına gerek yok.

Damus platformunun diğer öne çıkan özellikleri arasında Bitcoin Lightning Network ile BTC bahşişleri desteği ve Bluesky ile Mastodon gibi gruplarla köprü kurmayı planlaması yer alıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala