bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,504.01 2.64%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,121.10 1.37%
bnb
BNB (BNB) $ 587.62 1.18%
solana
Solana (SOL) $ 145.71 2.41%
xrp
XRP (XRP) $ 0.532737 0.96%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46761 0.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159147 13.45%

Bluesky Nedir, Nasıl Davet Kodu Alınır?

Bluesky nedir

Bu yazımızda Twitter alternatifi olarak gösterilen Bluesky nedir, nasıl kayıt olunur, nasıl davet kodu alınır ve nasıl indirilir gibi soruları yanıylayacağız. Sözü fazla uzatmadan Bluesky platformuna dair detaylara geçelim.

Bluesky 2019 yılında merkezsiz bir Twitter yan projesi olarak ortaya çıktı. 2022 yılında Twitter’dan ayrılan Bluesky, 2023 yılında ise halka açık beta sürümünü piyasaya sürdü.

Her ne kadar görünüş açısından Twitter ile ciddi anlamda benzerlikler taşısa da Bluesky teknik açıdan Twitter’dan farklı.

Merkezsiz AT protokol yapısı üzerinde geliştirilen Bluesky, sosyal medyayı güvenilir bir halk meydanı olarak yeniden canlandırmak istiyor.

Bluesky kullanıcılarına moderasyon ve algoritma şeffaflığı sunuyor. Bir Twitter alternatifi olarak sınıflandıran Bluesky, Twitter’ın fikir babası olduğu ve büyük ölçüde Twitter tarafından geliştirilen bir sosyal ağ.

Bluesky Nedir?

Bluesky’ın hikayesi, 2019 yılında Jack Dorsey yönetimindeki Twitter’ın merkezsiz ve açık kaynak kodlu bir sosyal medya standardı üzerinde çalışan bağımsız bir ekibe fon sağladıklarını duyurmasıyla başladı. Hatta o dönemde Jack Dorsey eninde sonunda Bluesky’ın üzerinde çalıştığı standardın bir kullanıcısı olmayı arzuladığını dile getirdi.

2021 yılının Ağustos ayında eski Zcash geliştiricisi Jay Graber, Bluesky’ın başına geçti. 2022 yılının Şubat ayında Bluesky, Public Benefit LLC’nin kurulmasıyla bağımsız bir şirket haline geldi. Bluesky’ın Ekim 2022’de kullanıcı kabulüne başlayacağını duyurmasının ardından iki gün içerisinde 30.000 kullanıcı bekleme listesine kayıt oldu.

Bluesky’ın ilk mobil uygulaması 2023 yılının Şubat ayında Apple’ın App Store’unda yayınlandı. BlueSky’ın Android uygulaması ise aynı yılın Nisan ayında kullanıma sunuldu.

Kullanıcı arayüzü büyük ölçüde Twitter ile benzerlikler gösteren Bluesky platformunda kullanıcılar tıpkı Twitter’daki gibi yorum, beğeni ve yeniden paylaşma (retweet) özellikleri bulunuyor. Aynı zamanda kullanıcıların akışında yer alan gönderiler, yanıtlar ve diğer özellikler de büyük ölçüde benzerlikler içeriyor.

Bununla birlikte Twitter’daki 280 karakterlik paylaşım sınırı Bluesky uygulamasında 265 karakter olarak belirlenmiş durumda.

Bluesky’a Nasıl Kayıt Olunur?

Bluesky’ın 30 Haziran 2023 itibariyle 180.000 kullanıcısı bulunuyor. Ancak Bluesky şu anda yalnızca davet kodu bulunan kişileri platformuna kabul ediyor.

Öte yandan Bluesky’ın bekleme listesinde 1,9 milyon kişi bulunuyor. Şu anda beta testleri gerçekleştirilen platformun önümüzdeki dönemde kullanıcılarına daha fazla davet kodu tanımlaması da ihtimaller dahilinde. Uzun vadede Bluesky’ın davet kodu gerektirmeden dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların kayıt olabileceği bir sosyal ağ haline gelmesi bekleniyor.

Bluesky Davet Kodu Nasıl Alınır?

“Bluesky nedir” sorusunun yanı sıra kullanıcıların en çok merak ettiği bir diğer konu da “Bluesky davet kodu nasıl alınır?” sorusu. Bluesky’a kayıt olmak isteyen kişilerin bekleme listesine katılması veya halihazırda Bluesky kullanıcısı olan bir kişiden davet kodu alması gerekiyor.

Bluesky, bekleme listesine katılan kullanıcı adaylarına sırayla davet kodu gönderiyor. Bekleme listesine kaydolmak için Bluesky beta web sitesine gidip ve e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Platform için davet kodu almanın başka yolları da var. Bunlardan biri de halihazırda Bluesky kullanıcısı olan bir kişiden davet kodu paylaşmasını istemek. Eğer Bluesky kullanıcısı bir arkadaşınız varsa bu platforma kayıt olmak için iyi bir fırsat olabilir.

Öte yandan Bluesky davet kodu satan kişi veya platformlara ödeme yapılması tavsiye edilmiyor. Zira bu kişiler veya platformlar parayı aldıktan sonra size kod vermeyebilir veyahut sizinle süresi dolmuş bir kod paylaşabilir. Bu nedenle Bluesky’ı deneyimlemek isteyen kişilere davet kodu satın alması tavsiye edilmiyor.

Bluesky İndirme

Bluesky uygulamasını Apple’ın uygulama marketi App Store’dan veya Android işletim sistemli telefonlarınızdaki Google Play Store’dan indirebilirsiz.

Bu yazımızda Twitter alternatifi olarak gösterilen Bluesky nedir, nasıl davet kodu alınır, nasıl kayıt olunur ve nasıl indirilir gibi soruları yanıtladık. Bluesky platformuna düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala