bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,755.69 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,534.43 1.28%
bnb
BNB (BNB) $ 612.33 3.87%
solana
Solana (SOL) $ 184.02 1.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.614585 1.46%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.640036 1.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213519 5.28%

CME Nedir?

CME nedir

CME, Amerika merkezli geleneksel bir alım satım platformu olarak kısaca tanımlanabilir. Chicago Merchantile Exchange kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan CME dilimize Chicago Ticaret Borsası şeklinde çevirilebilir. Peki geleneksel bir borsa platformuna ilişkin hazırlanan bir yazının burada ne işi olabilir? CME, lider kripto para Bitcoin’e (BTC) yönelik bir tür türev ürün geliştirerek kullanıcılarına sunmuştu. Bitcoin vadeli işlemlerini kullanıcılarıyla buluşturan CME, o dönemde kripto para topluluğunda bir hayli popüler olmuştu. Bu içerikte BTC vadeli işlemlerini, CME borsasının sunduğu bu türev ürünlerin ne niteliklere sahip olduğunu ya da kullanıcılar için ne anlama geldiğini inceliyor olacağız.

CME borsa

CME borsa platformuna ilişkin detaylı bilgileri aşağıda yer alan başlıkta bulabilirsiniz. Platformun sunduğu BTC vadeli işlemlerinden bahsetmeden önce kripto para piyasasının geleneksel finansal kuruluşlar tarafından göz ardı edilemeyişine değinelim. Bitcoin öncülüğünde yoluna koyulan kripto paralar ilk andan itibaren geleneksel finansal sistemdeki kişiler ve kuruluşlar tarafından sert şekilde eleştirildi. Yeniliklerle ve avantajlarla dolu bu piyasanın balon olduğunu ya da dolandırıcılıktan ibaret olduğunu belirten dünyaca ünlü yatırımcılar bazen hadlerini dahi aşarak BTC severlere hakaret etmeye varan ifadelere imza atmıştı. Ancak dur durak bilmeden gelişmeye ve her geçen gün piyasaya yeni kullanıcılar kazanmaya devam eden kriptolara sonunda bu finansal kuruluşlar da hayır diyemedi. Önce kripto para yatırımlarıyla bu yeni ekosisteme dahil olan bu kuruluşlar zamanla BTC vadeli işlemleri sağlamaya varan hizmetler vermeye başladı. Hatta Bitcoin ETF’lerinin dahi en nihayetinde Amerikan Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylandığına şahit olduk. CME borsa platformu BTC vadeli işlemleriyle platformunun kullanıcılarını kripto para dünyasıyla tanıştırdı.

CME Ne Zaman Kuruldu?

Chicago Ticaret Borsası (CME) geleneksel finansal sisteme yerleştirilmiş kuruluşlardan birisi olarak uzun yıllardı faaliyetlerine devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaletine bağlı Chicago isimli şehirde kurulan CME günümüze gelene dek uzun ve badirelerle dolu bir yolculuk atlatmış. Şimdilerde CME’ye bağlı birçok yan kuruluşun bulunduğunu görüyoruz. CME platformu çok sayıda kullanıcısına geleneksel borsa varlıkları alıp satabilmeleri için olanaklar sunuyor. CME borsasının faaliyetlerine ilk defa 1898 yılında başlamış olması ise bir hayli dikkat çekici. Bu yıllarda modern dünyanın henüz esamesi okunmazken CME borsa işlemleri için kullanıcılarına hizmet etmeye başlamıştı. İşte şimdi o platform kripto paraların sunduğu yenilikleri göz ardı etmeyerek kullanıcılarından gelen talebe kulak vererek BTC vadeli işlemlerine hayat verdi. CME, web sayfasında platformunu “dünyanın en geniş yelpazeli ve lider türev piyasası” olarak niteliyor.

CME

Vadeli İşlemler

Chicago Ticaret Borsası (CME) tarafından sunulan BTC vadeli işlemlerinin ne demek olduğunu ifade etmeden önce nispeten geleneksel bir yatırım aracı olarak bilinen vadeli işlemlerin ne anlama geldiğine bakalım. Bir tür türev yatırım aracı olarak nitelenen vadeli işlemlerde, işlemi sunan platform ile yatırımcı arasında bir tür sözleşme imzalanıyor. Sözleşmenin endekslendiği varlığın fiyatının gidişatına göre sonuç veren bu yatırım aracı, kullanıcı doğru tahminde bulunursa karlı bir yatırım sonucu doğurabiliyor. Elbette bu durumun tam tersi de en az diğer ihtimal kadar mümkün. Esasında geleneksel vadeli işlemlerin üç farklı türü bulunuyor: Bunlardan birincisi demin ifade ettiğimiz futures, diğerleri ise options ve swap olarak biliniyor.

cmee

Bitcoin Vadeli İşlemleri

Chicago Ticaret Borsası (CME) demin bahsettiğimiz futures türev aracını Bitcoin’in (BTC) avantajlarıyla buluşturmayı hedefledi. Bitcoin’e yönelik ilk vadeli işlemler 2017 yılının aralık ayında bir başka platform olan Chicago Vadeli İşlemler Borsasında (CBOE) başlatılmıştı. O yıllarda kullanıcılardan büyük bir ilgi gören BTC vadeli işlemleri kripto para piyasasına büyük bir nakit akışının yaşanmasına yol açmıştı. Kısa sürede büyük bir yükseliş yaşayan kripto paralar gittikçe günümüzdeki halini alma yolunda ilerledi. Kimi uzmanlara göre bu durum piyasaya zarar vererek çoğu kullanıcıyı mağdur etti. Kimilerine göreyse piyasa doğal yollardan organik bir şekilde olgunlaştı. Uzun lafın kısası BTC vadeli işlemlerine imkan veren CME borsası da kripto para piyasasının gelişimi ve olgunlaşması serüveninde aktif bir şekilde rol almayı başardı. Bugün Bitcoin’e yönelik çok sayıda vadeli işlem sunan platformların varlığını görüyoruz. Kripto para borsaları da BTC için bu türev ürünü oluşturarak kullanıcılarına sunduğu hizmetlere bir yenisini ekliyor. Örneğin dünyanın en büyük kripto para borsası Binance üzerinden kullanıcıların BTC vadeli işlemlerine yatırım yapma imkanı bulunuyor.

CME’nin BTC Vadeli İşlemleri

Chicago Ticaret Borsası (CME) platformunda kullanıcılara çok sayıda türev ürün sunuluyor. Bu ürünlerden bizi ilgilendireni BTC’ye dayandırılmış vadeli işlemler. Futures türünde gerçekleştirilen bu türev yatırım aracına CME platformu üzerinden erişmek mümkün. CME yasal düzenleyicilere tabi olan ve düzenli bir şekilde denetlenen bir kuruluş. Yani gereken riskleri göz önünde bulunduran kullanıcılar CME üzerinden BTC vadeli işlemlerine yatırımda bulunabilirler.

CME platformu, kullanıcılarına çok sayıda varlığa yatırım yapma imkanı veriyor. Platformun dünya çapında faaliyet gösterdiğini ve çok sayıda kullanıcıya yatırım hizmetleri sunduğunu belirtmemiz gerekiyor. CME yalnızca kripto paraları değil dünyada gerçekleşen tüm yeniliklere yakın durmayı bir anlayış olarak benimsemiş bir kuruluş. Şirket tarımdan enerjiye hisse senetlerinden faiz oranlarına kadar çok sayıda kulvarda kullanıcılarına hizmetler sunuyor. Değerli metallare yönelik de CME borsasında hizmetler sunulduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala