bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,475.27 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,147.29 0.35%
bnb
BNB (BNB) $ 610.01 0.45%
solana
Solana (SOL) $ 144.17 2.20%
xrp
XRP (XRP) $ 0.531598 0.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.474077 0.56%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150872 0.31%

Civic (CVC) Nedir?

civic coin nedir

Havaalanı check-in işlemlerinden banka hesap formlarına kadar kimliklerimizi doğrulamak, artık günlük yaşantımızın bir parçası olarak kabul ediliyor.

Civic, blockchain tabanlı çözümü ile bu normu değiştirmeyi hedefliyor.

Civic’in geliştirdiği çözüm ile birlikte kullanıcılar, bilgilerini sisteme sadece bir kez girerek sonrasında farklı kuruluşlarda kimliklerini doğrulayabilir.

Civic projesi nedir?

Civic sadece bireylere zaman kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin de Civic’i kullanması için pek çok teşvik sunuyor. Blockchain çözümü, geleneksel kimlik doğrulama kontrollerinin yüksek maliyeti ve uzun bekleme sürelerini gibi dezavantajlarını ortadan kaldırıyor.

Civic (CVC) şu anda ağırlıklı olarak kripto para sektöründe kullanılıyor.

Civic, işletmelerin uyumluluk sürecinin bir parçası olan müşterini tanı (KYC) prosedürünü kolaylaştırmak için tasarlandı.

Kullanıcılar, yeni bir hizmete kaydolduklarında sürekli aynı prosedürlerden geçmek zorunda kalmadan Civic’in çözümünü kullanabilir.

Civic CEOsu Chris Hart
Civic CEO’su Chris Hart

Civic, blockchain teknolojisini kullanarak, kullanıcılarının kimliğini doğruluyor. Kullanıcıların hizmeti kullanabilmesi için tek seferliğine Civic’in Güvenli Kimlik uygulamasını kullanarak isim, adres, pasaport numarası ve diğer veriler dahil olmak üzere kişisel kimlik bilgilerini sisteme yüklemesi gerekiyor.

Tüm bu bilgilerin tek bir yerde depolanması elbette kulağa tehlikeli gelebilir. Ancak Civic verileri doğrudan blockchain’de tutmuyor. Bilgilerin kanıtını bir referans şeklinde saklar. Bu, kullanıcının hassas bilgileri kontrol altında tutmasını sağlarken, ihtiyaç duyan işletmelere de yeterli kanıt sunuyor.

Uygulama, kişisel bilgileri üçüncü taraf bir cüzdan tarafından verilen özel bir anahtarla şifreler. Civic, kullanıcının izni olmadan kişisel kimlik bilgilerine erişemediği için bu başka bir güvenlik önlemi olarak işlev görür.

Mobil uygulama, kullanıcıların bilgilerini yönetmelerine ve hangi verileri paylaşmak istediklerini seçmelerine olanak tanır. Örneğin, bir içecek satın alıyorsanız ve 21 yaşın üzerinde olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyorsa, Civic bunu tam doğum tarihinizi göstermeksizin doğrulayabilir. Böylelikle Civic, kullanıcılarının gizliliğini koruyor.

Civic (CVC) nasıl çalışıyor?

Hizmet sağlayıcıları, müşterini tanı (KYC) gerekliliklerine uymak amacıyla kimlik doğrulama hizmetlerini kullanmak için milyonlarca dolarlık ödeme yapmak zorunda. Civic ise bir bütün olarak ödeme yapmak yerine kuruluşların her bir veri seti için ayrı ayrı ödeme yapmasına olanak sağlıyor. Bu da hizmet sağlayıcıları için zaman ve para tasarrufu anlamına geliyor.

Civic bunu üç farklı varlığa sahip olarak başarıyor: Kullanıcılar, doğrulayıcılar ve hizmet sağlayıcıları.

Üç de kimlik doğrulama sürecinde farklı ancak kritik bir yol oynuyor.

Kullanıcı, kimliğini doğrulamak amacıyla bilgilerini Civic uygulaması aracılığıyla”doğrulama sözleşmesi” adı verilen bir sözleşmeye gönderiyor. Doğrulayıcılar, bilgilerin doğru olduğunu doğrulayan üçüncü taraf kuruluşlardır. Doğrulayıcılar genellikle hükümetler veya kamu hizmeti şirketleri gibi hizmet sağlayıcılardır. Doğrulama tamamlandıktan sonra bilgiler ağa kaydediliyor.

Doğrulama bilgilerine ihtiyaç duyan hizmet sağlayıcılar, Civic’in yerel token’i CVC aracılığıyla verileri satın alabilir. Eğer satın alım gerçekleşirse hem kullanıcı hem de doğrulayıcı CVC’nin bir kısmını ödül olarak kazanır.

Civic kullanım örneği: Havaalanı check-in’leri

Civic, Janice adlı kurgusal bir karakter üzerinden hazırladığı YouTube videosunda sistemin nasıl çalıştığını açıklıyor:

Bir seyahate çıkarken çeşitli kişi ve kurumlara birçok belge göstermeniz, vermeniz gerekiyor. Bu süreç oldukça can sıkıcı olabilir. Janice ise videoda aynı belgeyi farklı kuruluşlarda doğrulamak zorunda kalmak yerine Civic’i kullanarak hayatını kolaylaştırıyor.

Janice’in kullandığı seyahat rezervasyon şirketi bir Civic hizmet sağlayıcısı. Şirket, Janice’in Civic’in uygulamasını kullanarak tamamladığı kişisel bilgileri göndermesi için ona bir QR kodu sağlıyor. Janice artık aynı cihazı havaalanında, güvenlik kontrolünde ve otelde kimliğini doğrulamak için kullanabiliyor.

Civic, bu durumda her hizmet sağlayıcının aynı zamanda bir doğrulayıcı olduğunu söylüyor. Bu, bir kuruluş Janice’in kimliğini her talep ettiğinde, blockchain’deki bilgilerin de bağımsız olarak doğrulandığı anlamına geliyor.

Civic Coin (CVC) Nedir?

Civic coin, kimlik doğrulama sürecinde kullanılmak üzere tasarlanmış bir yardımcı token. Hizmet sağlayıcılar, Civic coin kullanarak her bir kimliğin doğrulanması için ödeme yapar. CVC ödemeleri, doğrulayıcı ile kullanıcı arasında ödül olarak paylaştırılır. Kullanıcılar ayrıca uygulamada yeni kullanıcılar tanıtmak gibi diğer görevleri tamamlayarak da token kazanabilirler.

Ethereum ağında bir ERC-20 token’ı olarak geliştirilen CVC, ICO’sunu 20 Haziran 2017‘de gerçekleştirdi.

CVC’nin toplam arzı 1 milyar olarak belirlendi. Token’lerin üçte biri yani %33’ü ICO’da satıldı, diğer %33’ü Civic’e ait, %33’ü ise ödüller için ayrıldı ve kalan %1’i ICO’nun maliyetlerini karşılamak için kullanıldı.

Civic’i kim kurdu?

Civic, Vinny Lingham ve Jonathan Smith tarafından ortaklaşa kuruldu. Geçmişte birçok şirket kuran girişimci Vinny Lingham, Civic’in CEO’su olarak görev yapıyor. Smith, ağın baş teknoloji sorumlusu ve daha önce Deloitte MCS Limited ve HSH Nordbank gibi önde gelen firmalarda çalıştı.

CVC kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Civic Coin 5,50 TL‘den işlem görüyor. Civic fiyatı son 24 saat içerisinde 7.83% değişim gösterdi. Civic token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 21,251,667 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 135,205,918 dolar seviyesinde.

CVC kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Civic token $ 0.169057 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Civic token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.35 dolarla kaydetti. Bununla birlikte CVC token yılın en düşük seviyesini ise 0,01102541 dolarla belirledi.

CVC coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Civic coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte CVC coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala