bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,002.88 1.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,175.65 4.07%
bnb
BNB (BNB) $ 592.03 2.44%
solana
Solana (SOL) $ 135.02 4.65%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514737 0.74%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453501 3.49%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.140666 6.31%

Kripto mu, borsa mı? 2024’te hangisi daha çok kazandırdı?

bitcoin

2024 yılının ilk çeyreği ülkemizde yerel seçim heyecanıyla sona eriyor. Son dönemde TCMB’nin faiz artışlarına devam etmesine karşın yıllık enflasyonun yüzde 65’in üzerinde kalması, vatandaşların varlıklarını koruyabilmesi yeni seçenekler aramasına neden oldu.

Günümüzde mevduat faizlerinin yıllık yüzde 50-55 aralığında seyretmesi ve dövizin Türk lirası karşısında daha az değer kazanması nedeniyle vatandaşların büyük kısmı Borsa İstanbul ve kripto paralara yatırım yaparak varlıklarını korumaya çalışıyor.

Bu yazımızda, Borsa İstanbul’un en büyük beş şirketinin çeyreklik getirisi ile en büyük beş kripto paranın performansını karşılaştıracağız.


QNB Finansbank (QNBFB)

29 Mart seansının sona ermesi itibarıyla Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük şirket QNB Finansbank (QNBFB) oldu. Son dönemde borsaya yabancı yatırımcıların akın edeceği beklentisi banka hisselerini yukarıya taşısa da QNBFB yılın ilk üç ayında resmen yerinde saydı.

qnbfb

Yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 0,78 yükselen QNBFB hisseleri haftayı 290 TL seviyesinde kapattı. QNB Finansbank, 971,5 milyar TL piyasa değerine sahip.

Finansbank yatırımcıları, yılın ilk çeyreğinde döviz ve enflasyon karşısında zarara uğradı.


Koç Holding (KCHOL)

Borsa İstanbul’da işlem gören ikinci büyük şirket Koç Holding (KCHOL), geçtiğimiz gün yaptığı yapay zeka açıklamasıyla gündeme geldi. Koç Holding Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Alphan Kimyonok, gün içerisinde KoçGPT isimli bir yapay zeka uygulaması geliştirdiklerini belirtti. Haberin ardından KCHOL hisseleri günü yüzde 2,26 yükseliş ile kapattı.

kchol

2024’ün ilk üç ayında yüzde 39,99 yükselen KCHOL hisseleri haftayı 199,2 TL seviyesinde kapattı. Koç Holding, 505 milyar TL piyasa değerine sahip.


Türk Hava Yolları (THYAO)

Ülkemizin ve havacılık sektörünün en tanınan şirketlerinden Türk Hava Yolları (THYAO), uzun zamandır borsa yatırımcılarının dilinde. Pandemi sonrası hızla toparlanan şirket, EuroLeauge’in yanında 2022 yılı itibarıyla UEFA Şampiyonlar Ligi’nin de resmi sponsoru oldu.

thyao

Yeni yılın ilk üç ayında yüzde 27,52 yükselen THYAO hisseleri, Mart’ın son seansını 297,75 TL seviyesinde tamamladı. Türk Hava Yolları, 410 milyar TL piyasa değeri ile borsada işlem gören en büyük üçüncü şirket konumunda.

THYAO hisselerine 2024’ün ilk gününde yatırım yapan vatandaşlar döviz ve enflasyondaki genel artıştan korundu.


Ford Otomotiv (FROTO)

Borsa İstanbul’un en büyük piyasa değerine sahip otomotiv üreticisi Ford Otomotiv (FROTO), Koç Holding bünyesinde yer almaktadır. Ülkemizde bir çok yerleşkede Ford marka otomotivlerin üretim hakkını elinde bulunduran şirket, son dönemde Romanya ve Polonya’daki yeni yatırımlarıyla öne çıkmıştı.

froto

29 Mart kapanışı itibarıyla Ford Otomotiv, 397 milyar TL piyasa değeri ile borsanın en büyük dördüncü şirketi. FROTO, yılın ilk çeyreğinde yüzde 51 değer kazandı. FROTO hisseleri son seansı 1132 TL seviyesinde kapattı.

Ford’a yatırım yapan vatandaşlar, dolar ve enflasyondan korunmanın yanında hatırı sayılır bir oranda kâr elde etti.


Tüpraş (TUPRS)

Borsa İstanbul’un beşinci büyük şirketi ise enerji sektöründen geliyor. Ülkemizin en büyük petrol rafinericilerinden Tüpraş, yaz dönemlerine göre gelirini önemli ölçüde arttırsa da 2023’ün son çeyrek bilançosunun kalemi 2022’nin aynı dönemini mumla arattı.

29 Mart kapanışı itibarıyla Tüpraş, 341 milyar TL piyasa değeri ile borsanın en büyük dördüncü şirketi. TUPRS hisseleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 22,92 değer kazandı. TUPRS hisseleri son seansı 177 TL seviyesinde kapattı.

tuprs

Tüpraş, üç aylık performansında dolar ve enflasyon karşısında dirense de yatırmıcısına pek büyük bir reel getiri sağlamadı.

Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük beş şirketin üçünün Koç Holding iştiraki olması dikkat çekiyor. 2024’ün ilk çeyreğinde BIST’te işlem gören büyük şirketler ortalama yüzde 20 ile 40 arasında getiri sağlarken kripto paraları tercih eden yatırımcılar çok daha büyük kazançlar elde etti.

Şimdi ise piyasa değeri en büyük beş kripto paranın çeyreklik getirisini ele alalım:


Bitcoin (BTC)

Piyasa değeri en büyük kripto para Bitcoin, 2023’ten sonra yeni yılda da yükselişine devam etti. ABD’de spot Bitcoin ETF’lerinin listelenmesi ve önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek olan halving, BTC fiyatının önemli ölçüde artmasına yol açtı.

btc bitcoin 1

Kripto paraların atası Bitcoin, yeni yılın ilk üç ayında TL bazında yüzde 79,64, dolar bazında ise yüzde 65 değer kazandı. BTC, an itibarıyla 70 bin 100 dolardan el değiştiriyor. Bitcoin, 1,3 trilyon doları aşkın bir piyasa değerine sahip.

Borsa İstanbul yerine en büyük kripto parayı tercih eden yatırımcılar, ilk çeyrekte büyük bir getiri elde etti.


Ethereum (ETH)

Vitalik Buterin’in geliştirdiği Ethereum blokzincirinin ana tokeni Ether (ETH), yeni yılda Bitcoin’e benzer bir performans sergiledi. Piyasa değeri en büyük ikinci kripto para, Merge güncellemesi ile hisse kanıtı (PoS) konsensüsüne geçişi sonrası toplam arzını azaltma yolunda ilerlemeye devam ediyor.

eth ethereum

Ether, 2024’ün ilk çeyreğinde TL bazında yüzde 67,82, dolar bazında ise yüzde 55,14 getiri sağladı. ETH, an itibarıyla 3 bin 540 dolardan el değiştiriyor. Ether, 425 milyar dolar piyasa değerine sahip.

Memecoin, yapay zeka veya RWA trendleri yerine en büyük altcoini tercih edip sağlamcı bir tercih yapan yerli kripto yatırımcıları da büyük bir gelir elde etmiş gibi görünüyor.


Ripple (XRP)

Uzun yıllardır ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile davası devam eden Ripple’ın (XRP) ülkemizde pek çok yatırımcısı bulunuyor. Ripple, SEC karşısında son aylarda büyük ilerleme kaydetse de mahkeme henüz tam anlanmıyla sonuçlanmış değil.

ripple xrp 1

Ripple, 2024’ün ilk çeyreğinde TL bazında yüzde 10,17, dolar bazında ise yüzde 1,83 getiri sağladı. XRP, an itibarıyla 0,62 dolardan el değiştiriyor. Ripple, 34 milyar dolar piyasa değerine sahip.

Bu yılın başında XRP’yi tercih eden yatırımcılar, varlıklarını dolar karşısında korurken TÜİK verileri ve Mart beklentisine göre enflasyona yenik düştü.


Dogecoin (DOGE)

Elon Musk’ın favori kripto parası Dogecoin (DOGE), 2024’te de adından söz ettirmeyi başardı. Yükselen memecoin trendi ve X’te ödeme birimi olarak kullanılacağına dair beklentiler, DOGE fiyatını üç ayda iki kattan fazla artmasına yol açtı.

Günümüzde 30 milyar dolar piyasa değerine sahip olan köpek temalı kripto para an itibarıyla 0,21 dolardan el değiştiriyor.

dogecoin doge 1

DOGE, yıl başından günümüze dolar bazında yüzde 135,62 değer kazandı. Aynı dönemde TL bazlı getiri ise yüzde 154 oldu.

Dogecoin yatırımcıları, üç ayda varlıklarını reel anlamda ikiye katlamayı başadı.


Solana (SOL)

Ethereum’un en büyük rakibi Solana, geçmişte yaşanan ağ kesintilerinin aşılmasıyla birlikte yeniden adından söz ettirdi. Solana bünyesindeki Memecoinlerin yükselişinden blokzincirin ana tokeni SOL da nasibini aldı.

Günümüzde 88 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Solana’nın tokeni, an itibarıyla 197 dolardan el değiştiriyor.

solana sol

SOL, yıl başından günümüze dolar bazında yüzde 95 değer kazandı. Tokenin Türk lirası bazında çeyreklik getirisi ise yüzde 110,37 oldu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala