bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,137.65 2.49%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,990.58 2.91%
bnb
BNB (BNB) $ 581.49 1.91%
solana
Solana (SOL) $ 145.04 6.63%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518521 3.38%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.437474 3.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146202 7.10%

Bitcoin’in (BTC) USD ve TL Bazında Teknik Analizi – 16 Mart 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bitcoin Neden Bu Kadar Düşüyor?

Aşağıda Bitcoin’in dolar ve TL bazındaki teknik analizi detaylı bir şekilde anlatılacaktır ancak bu şok düşüşlerin temel sebebine kısaca değinmekte fayda olabilir.

Herkesin bildiği gibi dünya çapında bütün piyasalarda bir kargaşa yaşanıyor. Çin’de ortaya çıkan ve çok kısa bir sürede bütün dünyaya yayılan Korona Virüsü ülkelerin karantina kararları nedeniyle sınırlarını, ticaretlerini birbirlerine kapatması noktasına kadar geldi. Dahası, insanların evlerine kapanması, karantinaya alınması, tüketim alışkanlıklarını değiştirmeleri söz konusu. Bu nedenle, dünya genelinde ekonomik büyümenin ciddi anlamda azalması hatta birçok ülkede resesyon ihtimalinin iyice artmış olması yıllardır büyük getiri imkânının olduğu piyasaları önemli ölçüde sarsmış durumda.

Dünya piyasalarında yaklaşık 2 haftadır yaşanan kargaşa ve şok düşüşler nedeniyle, birçok yatırımcı özellikle vadeli işlem piyasalarındaki pozisyonlarından dolayı teminatlarını tamamlama noktasında büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bu durumda, zaten aşırı derecede düştüğünü düşündükleri diğer piyasalardaki pozisyonlarını zararla kapatmaktansa, kârda oldukları varlıklardan kaçış yaşanıyor. Bu noktada son birkaç yıllık fiyat değişimlerine bakıldığı zaman altın ve Bitcoin’in yatırımcılarına oldukça yüksek getiri sağladığı da bir gerçek. İşte bu sebeple de Bitcoin ve altcoin’lerde de ciddi satışlar yaşanıyor.  Yatırımcılardan bazısı buradaki kârlı pozisyonlarını kapatıp, zararda oldukları pozisyonlarını finanse ediyorlar. Bu, kripto paralarda son günlerde yaşanan şok düşüşlerin sebeplerinden birisi.

Bir diğer sebebi de piyasa düştükçe insanların panik satışları. Dünyanın içinde bulunduğu şu dönemde finansal anlamda güvenli bir limanın kalmadığını düşünen bazı yatırımcılar fiyatlarda ciddi düşüşe sebep olacak şekilde panik satışı yapıyorlar.

Özellikle Korona Virüs tedavisi ya da aşı ile ilgili gelebilecek olası bir haberle birlikte fiyatlarda ve tüm piyasalarda ani bir dönüş yaşanması da muhtemeldir.

BTC/USD Teknik Analizi

Şimdi sebeplerin değil sadece sonuçların dikkate alındığı ve sonucun da fiyatın kendisi olduğu teknik analizine geçelim Bitcoin’in.

Bitcoin’in Bitstamp borsasından gelen verilerine göre dolar bazındaki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. Grafikte, 3.120 dolar ile 13.880 dolar arasındaki yükselişin geri çekilme seviyeleri ile çok kısa vadeli düşen trend çizgileri grafikte görülmektedir.

Bu grafikte 4300 dolar seviyelerinin, 3100 dolar ile 13880 dolar arasındaki toplam yükselişin 0.89 fibonacci katsayılık geri çekilme seviyesi olduğu görülüyor. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 2018 sonlarında görülmüş olan 3100 dolar seviyelerinin test edilmesi gündeme gelebilir. Tabi bu seviye hedeflenecek olursa geçtiğimiz hafta görülmüş olan 3850 seviyesi ve 2019 başlarından gelen yatay destek seviyeleri 3650, 3300 seviyeleri de ara destek olarak kendini gösterebilir. 3100 dolar seviyesi uzun vadeli destek olması açısından son derece önemlidir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda uzun vadede risk artabilir.

Diğer taraftan, Bitcoin fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğinden bahsedebilmemiz için ilk etapta 4300 seviyesinin üzerinde kalması, daha sonra ise 5400, 6000 ve 6500 dolar seviyelerindeki dirençlerini aşması gerekiyor. 6500 seviyesi yukarıdaki grafikte gösterilmiş olan düşen trend çizgilerinden en dik olanının direnç göstereceği seviyedir.

BTC/USD İçin İndikatörler Ne Söylüyor?

Aşağıdaki günlük grafikte RSI ve STOCH RSI gösterilmiştir. STOCH RSI’ın aşırı satış bölgesine yeniden yönelmiş olması RSI’ın 30 seviyesinin altındaki değeri için son derece önemli. Bugünkü kapanış itibariyle STOCH RSI tekrar satış sinyali üretmiş olursa, Bitcoin’deki düşüş kısa vadede daha sertleşebilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Bitcoin’in TL Bazında Teknik Analizi

Bitcoin’in paribu.com verilerine göre uzun vadeli günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. 2018 sonlarında ve 2019 başlarında görmüş olduğu en düşük seviyeleri ile bu diplerin arasında 2018 sonlarında görülen zirve birleştirilerek elde edilen kanal yapısının ikinci seviyedeki (mavi renkte gösterilmiş alan) kanalın alt çizgisi seviyelerine kadar düşüş yaşanmış durumda. Bu seviyenin yani 31300 TL seviyesinin altında ise gri renkte gösterilen temel kanalın orta çizgisi seviyeleri olan 27500 hedeflenebilir. Bu temel kanalın alt çizgisi ise yaklaşık 24.000 TL seviyelerinden geçiyor. Olası yükselişlerde ise 36.000 ve 41.500 TL civarları direnç olarak karşımızda.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Yeni Alım İçin Çok Riskli Olmakla Beraber Olası Dip Seviye

Aşağıdaki grafikte ise, 47.500 TL ve üzerinde bir fiyattan satış yapmış ve Bitcoin’in uzun vadede var oluşunu devam ettireceğini düşünenler için olası bir dip seviye gösterilmiştir. Daha önceki dipler birleştirilerek elde edilmiş olan kırmızı renkteki düşen destek çizgisinin bugünler için gösterdiği destek yaklaşık 27.000 – 27.200 aralığı olarak karşımıza çıkıyor. Piyasaların içinde bulunduğu durum dikkate alındığında böyle bir seviyede alış yapmanın gerçekten çok riskli olduğunu da tekrar hatırlatmak istiyorum. Özellikle bu seviye altında, çok daha sert düşüşler yaşanabilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Özetle:

Destekler: 30.000, 29.000, 27.000

Dirençler:  36.000, 39.000, 41.500

Bol kazançlar dilerim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala