bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,549.03 0.85%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,288.79 4.87%
bnb
BNB (BNB) $ 601.68 2.32%
solana
Solana (SOL) $ 141.87 3.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518962 0.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469595 2.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149432 2.87%

Bitcoin’i zorlu günler bekliyor: Madenciler harekete geçti

Bitcoin madencilik düşüş

Halving öncesi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin (BTC), madencilik tarafındaki hareketlilik nedeniyle zorlu günler ile karşı karşıya.

Kripto para yatırımcıları 15 Mart sabahına tedirgin bir şekilde uyandı. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), dün gece saatlerinde 72.000 dolar seviyesinden 66.700 dolara kadar düşüş yaşadı. Bu düşüşün faturası ise likidasyon verilerine yansıdı. Tasfiye miktarı 680 milyon doları aştı.

Yatırımcılar düşüşün arkasındaki nedenleri araştırırken, Bitcoin madenciliği tarafındandaki hareketlilik dikkat çekti. Madenciler, halving sonrasında hazırlık yapmaya başladı.

Veriler ise Bitcoin’i zorlu günlerin beklediğine işaret ediyor.

bitcoin madencilik

Bitcoin madenciliği ağır basıyor

Bitcoin’in (BTC) gün içerisinde yaşadığı düşüşünün arkasında birçok neden sıralanıyor. ABD borsalarındaki keskin düşüş, ABD ÜFE verisinin beklenti üzerinde gelmesi, FED’in faiz indirimine başlamayabileceğine yönelik spekülasyonlar nedenler arasında yer alıyor. Ancak kripto tarafına bakıldığında, Bitcoin’i sarsan en önemli gündem maddesi madencilik oldu.

Bitcoin madenciliğinde fatura kabarıyor

Önemli bir veri olan Bitcoin madenciliği zorluğu, geçtiğimiz gün 83,95 trilyon hash ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Madencilik zorluğunun artması, madencilerin yeni bir blokta doğru hash’i bulmak için daha fazla enerji ve hesaplama gücü harcamasına yol açmakta. Bu nedenle rekor seviyeye ulaşan madencilik zorluğu tehlike çanlarını çaldı.

Bitcoin madencilerinin her bir Bitcoin başına gideri güncel durumda 20.000 dolar seviyesinde. Halving sonrasında blok ödülleri yarıya indirilecek. Madenciler daha fazla enerji harcamak zorunda kalacak. Halving sonrasında madencilik maliyetinin 50.000 dolar seviyesine çıkması bekleniliyor.

Madenciler, son bir yılda çıkardıkları BTC’lerden ortalama yüzde 200’e yakın kâr elde ettiler. Bu nedenle madenciler, halving sonrasındaki maliyet artışını en aza indirmek ve zorlu döneme hazırlanmak için ellerindeki BTC’leri satmaya başladı. Satışların ilerleyen günlerde de devam etmesi bekleniliyor. Özellikle halving sonrasında, birçok madencilik şirketinin maliyetlere karşı direnmek amacıyla tüm BTC stoklarını eritebilecekleri konuşuluyor.

Madencilik şirketleri kayıp verdi

Bitcoin madencilik şirketleri Marathon Digital, Riot Blockchain, Canaan Inc ve Cipher Mining’in borsada işlem gören hisseleri yüzde 6 ila 8 arasında düşüş yaşadı.

ABD’de verilerin negatif gelmesi ve faiz indirim beklentilerinin rafa kalkması, hisse düşüşünde etkili oldu. Madenciler, hisse değer kaybının ve maliyet artışının altında kalmaya başladı.

Özellikle Marathon Digital ve Riot Blockchain’in atacağı adımlar merak konusu haline geldi.

Pre-halving denilen halving öncesi boğa koşusu sona ermek üzere. 73.700 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin, halving sonrasında yapması beklenilen boğa koşusunu erken gerçekleştirdi.

Bitcoin madenciliği dışında, bir başka negatif veri de spot Bitcoin ETF‘lerinden geldi. Boğa indikatörü olarak yansıtılan spot Bitcoin ETF’ler, 1,05 milyar dolarlık net girişin oldukça uzağında kaldı. Geçtiğimiz gün ETF’lere net giriş 150 milyon dolara yakın seviyede oldu. Kurumsallar da ETF’lere yönelik iştahını azaltmış durumda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala