bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,075.24 1.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,589.64 0.36%
bnb
BNB (BNB) $ 569.39 1.27%
solana
Solana (SOL) $ 208.10 7.65%
xrp
XRP (XRP) $ 0.612233 1.21%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.682002 0.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147757 2.28%

Paylaş

Bitcoin Nasıl Alınır? Kripto Para Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

kripto para

Bu rehber içeriğimizde dünyanın en popüler kripto para birimi Bitcoin nasıl alınır sorusunu cevaplayacağız. Başlamadan önce Bitcoin’in kısaca ne olduğundan ve ne olmadığından bahsedelim.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin’in sembolü , kısaltması ise BTC’dir. Bitcoin tamamen bir dijital varlık, bu nedenle Bitcoin’in fiziksel bir formu bulunmuyor.

Bitcoin, günümüz finansal sistemine tepki olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından açık kaynak kodlu olarak geliştirildi. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i, yayınladığı teknik dökümanda Bitcoin’i şöyle tanımlıyor: “Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi”

0O1H38DUDAM1YhDAX
Kaynak: Medium

Buradaki eşten eşe ifadesi Bitcoin ağındaki transferlerin üçüncü kişilere yani merkezi bir kontrol mekanizmasına ihtiyaç duyulmaksızın gönderen ve alıcı arasında gerçekleştiğini ifade ediyor. Bitcoin ağı, herhangi bir kişi veya kurum tarafından yönetilmez. Ağ  tamamen merkezsiz ve şeffaftır. Yapılan tüm işlemler isteyen herkes tarafından görüntülenebilir.

Bitcoin Nereden Alınır?

Bitcoin hakkında bilinmesi gereken temel bilgilerden sonra asıl konumuza gelelim. Bitcoin nereden, nasıl alınır, Bitcoin hangi bankalarda var, Bitcoin satın alma siteleri, Bitcoin nasıl kazanılır gibi sorular kripto para piyasasına giriş yapan yeni yatırımcı adayları tarafından sıklıkla merak ediliyor. Hepsi ve daha fazlasına bu rehber içeriğimizde değineceğiz.

bitcoin exchange

Başlamadan önce Bitcoin’le ilgili doğru bilinen yanlışlardan birine değinelim: Her zaman 1 tam Bitcoin satın almak zorunda değilsiniz. 1 BTC yüz milyon parçaya bölünebilir. Bitcoin’in yüz milyonda birine “satoshi” adı veriliyor. Uzun lafın kısası sadece birkaç satoshi’lik satın alım bile gerçekleştirebilirsiniz.

Bitcoin Satın Almak

Güncel Bitcoin Fiyatı

Bitcoin satın alma işlemine başlamadan önce güncel Bitcoin fiyatına bir göz atalım. Güncel verilere göre şu anda 1 Bitcoin (BTC) fiyatı 2.199.359,89 TL TL‘den işlem görüyor. Bununla birlikte 1 Bitcoin (BTC) $ 68,075.24 dolar değerinde.

Bitcoin (BTC) fiyatı son 24 saatte 1.05% değişim ile şu anda 2.199.359,89 TL TL seviyesinde işlem görüyor.

Son 24 saatteki Bitcoin (BTC) hacmi ise $ 43,052,954,139 dolar ve Bitcoin’in toplam  toplam piyasa değeri $ 1,337,320,457,621 dolar seviyesinde.

Bitcoin Fiyat Grafiği

Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Bitcoin nasıl alınır sorusuna geri dönecek olursak; aslında sanılanın aksine Bitcoin satın almak oldukça kolay. Bitcoin satın almak için yapmanız gereken tek şey, kripto para alım satım platformlarından birinde hesap oluşturmak. Sonrasında Bitcoin satın almaya hazırsınız. İşte adım adım yapmanız gerekenler:

1- İhtiyaçlarınıza Cevap Veren Bir  Kripto Para Borsasına Kayıt Olun

Tıpkı kullanacağınız bankayı veya kredi kartı sağlayıcısını seçer gibi kayıt olacağınız kripto para borsasını da avantajlarına ve dezavantajlarına göre seçmelisiniz. Zira tüm kripto para borsaları birlikte çalıştıkları bankalar, komisyon oranları ve listeledikleri kripto para birimleri açısından farklılık gösteriyor.

Tyler Winklevoss Bitcoinin BTC Degeri Artarken ABD Dolari Tuvalet Kagidi Gibi Degersizlesiyor

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da hız. Kripto para borsalarındaki anlık hareketlilikleri yakalamak için bu çok önemli. Kayıt olmadan önce mutlaka, tercih ettiğiniz borsanın yoğunluk durumunda kullanıcılarına aksaklık yaşatığ yaşatmadığını araştırın zira Türk kripto para yatırımcıları en çok bu sorundan muzdarip.

Bununla birlikte müşteri temsilcisi desteği de kritik önem sahip. Özellikle kripto paralarla yeni tanışan yatırımcılar, ilk başlarda kripto para alım, satım, depolama, para yatırma ve para çekme gibi konularda zorluk yaşayabiliyorlar.

2- Müşterini Tanı (KYC) Doğrulamalarını Tamamlayın

Ülkemizde uzun yıllardır faaliyet gösteren birçok kripto para borsası var. Tercihlerinize en uygun olanını seçerek kayıt olabilirsiniz. Kayıt olduktan sonra “Müşterini Tanı” olarak bilinen Know Your Customer (KYC) prosedürlerini tamamlamanız gerekiyor. KYC gereklilikleri yasalara uygun hareket eden tüm kripto para borsalarında bulunuyor. KYC prosedürleri kapsamında borsalar kullanıcılarından kimliklerini doğrulamalarını istiyor.

3- Kripto Para Borsasındaki Hesabınıza Para Yükleme ve Para Çekme

Kripto para satın almaya başlamadan önce bu son adımı tamamlamamız gerekiyor. Seçtiğiniz kripto para borsası eğer bankanızla çalışıyorsa 7 gün 24 saat para çekme ve yatırma işlemleriniz gerçekleştirebilirsiniz. Para yatırmak için borsanızın “Para Yatırma” sekmesi üzerinden desteklenen bankalardan veya ödeme sağlayıcılarından birini seçerek hesabınıza para yükleyebilirsiniz.

Türk Bitcoin Borsaları

Ülkemizde Google araması ile ulaşabileceğiniz birçok farklı Bitcoin borsası mevcut ancak kripto para borsalarının hepsinin iyi niyetli olmadığını hatırlatmakta fayda var. Rehberimizin bu kısmında Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük kripto para borsalarına yer vererek bu borsaları sizin için tek tek inceleyeceğiz.

Paribu

17 Şubat 2017 yılında Yasin Oral tarafından kurulan kripto para borsası Paribu, çok kısa sürede büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşarak Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından biri oldu. Kullanıcı sayısı her geçen gün artan Paribu, hizmet kalitesini de aynı ölçüde arttırmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2019 yılında Paribu 2.0 ile birlikte önde gelen alım satım platformunda müşteriler para çekme ve yatırma işlemlerini 7 gün 24 saat yapabilmeye başladı. Aynı yıl Paribu’nun iOS ve Android platformlarında uygulamaları yayınlandı.

Paribu’da listelenen kripto para birimlerinin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Paribu’da işlem gören başlıca kripto para birimleri şu şekilde: Bitcoin, Litecoin, XRP, Ethereum, EOS, Cardano, Chiliz, Tezos, GAL, TRA, JUV, PSG, Polkadot, Avalanche, Uniswap.

BtcTurk

Kolay bir şekilde Bitcoin satın alabileceğiniz bir diğer borsa ise BtcTurk, 2013 yılında Türkiye’nin ilk dünyanın dördüncü kripto para borsası olarak kuruldu. BtcTurk 2013 yılından  bu yana faaliyetlerine devam ediyor. 9 Nisan 2019’da profesyonel yatırımcılar için BtcTurk PRO platformunu duyuran BtcTurk, aynı yıl mobil uygulamasını da hayata geçirdi.

BtcTurk platformu daha çok kripto paralarla yeni tanışan kullanıcılara hizmet verirken BtcTurk PRO platformu ise profesyonel kullanıcıları hedefliyor. Şu anda BtcTurk üzerinde sadece Bitcoin alım satım işlemleri destekleniyor. BtcTurk PRO platformunda ise daha çeşitli kripto para projeleri listeleniyor.

En Popüler Global Kripto Para Borsaları

Binance

binance tokenize edilmis coinbase hissesini listeleyecegini duyurdu

Changpeng Zhao tarafından 1 Temmuz 2017 tarihinde kurulan kripto para borsası Binance, bu alanda sektörün lideri denilebilir. Gerek kullanıcı sayısı gerek işlem hacmi göz önünde bulundurulduğunda Binance’in en popüler kripto para borsası olduğunu söylemek mümkün. Global çapta hizmet veren bir kripto para borsası olmasına rağmen Binance kullanıcılarına hem Türkçe dil desteği hem de Türk Lirası ile para yatırma ve para çekme imkanı tanıyor. Bu anlamda, şu ana kadar Binance’in işini hakkını vererek yaptığını söylemek mümkün.

Binance borsası yüksek işlem hacmi, kullanıcı dostu arayüzü, güvenilirliği ve sunduğu güvenlikle ön plana çıkıyor. Öyle ki Binance, olası saldırılara veya kayıplara karşı kullanıcılarının fonlarını güvence altına almak adına geçtiğimiz yıllarda Binance SAFU fonunu başlattı.

Tüm bunların yanı sıra CEO Changpeng Zhao, şirket için hayati öneme sahip. Kripto para topluluğunun en kilit isimlerinden biri olan Zhao, bugüne kadar meydana gelen hemen hemen her sorunda hızlı bir şekilde Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunarak kullanıcılarını rahatlattı. Bu ve bu gibi nedenlerden ötürü Binance’in en popüler kripto para borsaları sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını söylemek mümkün.

960x0 1
Binance CEO’su Changpeng Zhao

Binance borsasında şu anda 1080 farklı işlem çifti listeleniyor. Bu nedenle Binance farklı altcoin’lere yatırım yapmak isteyenler için iyi bir tercih olabilir.

Huobi Global

2013 yılından beri faaliyet gösteren Huobi, en popüler kripto para borsaları arasında yer alıyor. Huobi, eski bir Oracle mühendisi Leon Li tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bu yana hack’lenemeyen Huobi Global bu anlamada güven veriyor. Ancak bu gelecekte borsanın hack’lenemeyeceği anlamına gelmiyor. Bugüne kadar birçok kripto para borsası bu tarz saldırılara maruz kaldı ve görünüşe bakılırsa siber zorbalar bu tür faaliyetlerine gelecekte de devam edecek gibi görünüyor.

Huobi Global listelediği kripto para birimlerinin çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Huobi Global borsasında şu anda hali hazırda yaklaşık 928 farklı işlem çifti bulunuyor. Eğer farklı kripto paralarla işlem yapmak istiyorsanız Huobi Global de iyi bir tercih olabilir.

OKEx

Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biri olan OKEx’in geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. 2013 yılında kurulan OKEx, 11 Nisan 2018’de Çin’deki kripto para regülasyonları nedeniyle operasyonlarını Malta’ya taşıdığını duyurdu. OKEx borsasında şu anda 232 coin ve 546 işlem çifti listeleniyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Kripto para borsalarına kayıt olmadan Bitcoin satın almak mümkün mü?

Evet, mümkün. Eşten-eşe (P2P) kripto para pazar yerleri ve Bitcoin ATM’leri aracılığıyla Bitcoin satın alabilirsiniz. Bitcoin ATM’leri Bitcoin satın almanın en kolay yollarından biridir. Tek yapmanız gereken bir Bitcoin ATM’si bulmak ve para yatırarak satın aldığınız Bitcoin’lerinizi cüzdanınıza çekmek.

Öte yandan p2p pazar yerleri de borsalarla uğraşmak istemeyen yatırımcılar için iyi bir tercih olabilir ancak yine de P2P pazar yerlerini kullanmak için de günün sonunda herhangi bir platformda üyelik oluşturmak zorundasınız.

Müşterini Tanı (KYC) nedir?

Kripto para alım satım platformlarına kayıt olduğunuzda, sizden birtakım belgeleri göndermeniz istenir. Türkçeye Müşterini Tanı (Know Your Customerolarak geçen KYC prosedürü borsaların hem finansal düzenleyicilere hesap verebilmesi hem de olası kayıpların önlenmesi açısından önemli. Zira bazı kripto para borsalarında kullandığınız şifrenizi, 2FA kurtarma kodunuzu vb. kaybetmeniz durumunda daha önce doğruladığınız belgeler aracılığıyla hesabınıza erişimi yeniden kazanabilirsiniz.

Kripto para borsalarının komisyonları ne kadar?

Kripto para borsalarının komisyon oranları platformdan platforma farklılık gösterebiliyor. Kripto para borsalarının işlem ücretlerini ve komisyon oranlarını karşılaştırarak ihtiyaçlarınıza en uygun platformu tercih edebilirsiniz. Bu noktada birçok yerli ve yabancı kripto para borsası arasından seçim yapılabilir.

Bazı kripto para borsaları para yatırma ve çekme işlemleri için komisyon almazken bazı borsalar ise platform token’ına sahip olan kullanıcılara özel indirimler uygulayabiliyor.

Borsalarda kripto para saklamak güvenli mi?

Borsalarda saklanılan kripto paraların kontrolü genellikle yine kripto para borsalarında oluyor. Bu nedenle beklenmedik durumlarda fonlarınızın kontrolünü kaybetmemek açısından kripto paralarınızı özel anahtarına (private key) sahip olduğunuz cüzdanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz.

Bitcoin satın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Bitcoin satın alırken öncelikle seçtiğiniz platforma dikkat etmelisiniz. Zira her platform güvenli olmayabiliyor. Öncelikle Bitcoin satın alırken kaybetmeyi göze alabildiğiniz paradan fazlasıyla işlem gerçekleştirmemeye dikkat edin. Araştırmalarınızı iyi yaptıktan sonra en doğru kripto para borsasını ve cüzdanını tercih edin. Kaçırma (FUD) ve kaybetme (FOMO)  korkularına karşı dikkatli olun.

Kripto paralarla ilgili gelişmeleri nereden takip edebilirim?

Kripto paralarla ilgili gelişmeleri, Bitcoin analizlerini ve  kripto para haberlerini BTCHaber.com’dan takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Twitter ve Reddit gibi önde gelen sosyal medya platformlarından da sektörün nabzını tutmak mümkün. Bununla birlikte Coinkolik.com ve CoinBilgi.net platformları da kripto para gelişmelerini anı anına takip etmek isteyenlerin sıkça ziyaret edilen web siteleri listesine eklemesi gereken platformlar arasında yer alıyor.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala