bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,015.15 0.11%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,122.43 1.81%
bnb
BNB (BNB) $ 561.71 2.35%
solana
Solana (SOL) $ 139.88 0.25%
xrp
XRP (XRP) $ 0.495692 1.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457032 0.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154592 1.82%

Binance Coin (BNB) Nedir?

binance coin com

Bu yazımızda en popüler kripto para borsalarından Binance’in platform token’ı Binance Coin (BNB), Binance Coin kaç TL, Binance Coin kaç dolar, Binance Coin grafik, Binance Coin yorum ve merak edilen daha birçok soru hakkında kapsamlı bilgilere yer vereceğiz.

Binance Coin (BNB), dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in çıkardığı kripto para birimidir. Bu kripto para sayesinde Binance’in sağladığı ürün ve hizmetlere erişebilirsiniz. Binance Coin, BNB sembolü ile işlem görüyor.

2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Binance, saniyede 1,4 milyonu aşkın işlemle dünyanın en büyük kripto para borsası pozisyonunda. Bu nedenle Binance Coin’in (BNB) kripto para piyasasındaki en önemli projelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi Binance Coin’in özelliklerine bir göz atalım.

bnb

Binance Coin Ne Zaman Çıktı?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in kripto para birimi Binance Coin (BNB), 2017 yılının Temmuz ayında oluşturuldu. Binance Coin başlangıçta bir ERC-20 tokeni olarak Ethereum blok zinciri üzerinde geliştirildi. İlerleyen süreçte kendi mainnet’ine geçen Binance Coin, Binance Chain ağında çalışıyor.

Peki Binance Coin hangi özelliklere sahip. İşte Binance Coin’in özellikleri….

Binance Coin’in Özellikleri

Yakılabilmesi (Token Burn)

Binance, kendi dokümanında ilk olarak Binance Coin’in arzında herhangi bir sınırlandırılma olmayacağını, aksine BNB’nin arzında oynamalar meydana gelebileceğini söyledi. Ama Binance Coin, borsada ve kendi blockchain ağları olan Binance Chain ve Binance Smart Chain’de işlem ücretlerinin yakılacağını ve ayrıca borsada gerçekleştirilen işlem ücretlerini düşürmek için kullanılan BNB’lerin de yakılıp arzının azaltılacağını ve zaman içinde toplam arzın 100 milyon BNB ile sınırlandırılacağından bahsediyor. Son olarak, arzın kısılması için yapılan çalışmada Binance’in toplam karının %20’sinin BNB yakılması için kullanılacağından bahsedilmişti. Bu sayede Binance Coin’in arzı önemli derecede azaltılmış olur.

Launchpad Ürünlerine Erişim

Binance Launchpad, projelerin borsada listelenmeden önce kullanıcılara sunulması olarak geçer. Bu projelere erişebilmek için belli bir oranda BNB’ye hahip olmanız gerekir ve çekiliş hakkı için her bir seviyede farklı olarak belli bir oranda BNB token’ına sahip olmanız gerekir. Gün ortalamasında BNB bakiye hesabı günün her saatinde farklı olarak hesaplanır ve çekiliş bileti için en az 50 BNB’nin olması gerekir ve en yüksek çekiliş hakkı olan 10’a sahip olmak için de toplamda en az 500 BNB’ye sahip olmanız gerekir. Çekilişlere katılabilmek için en az bir bilete sahip olmanız gerekir ve bilet talebini sadece bir kere yapabilirsiniz. Ayrıca, Binance Launchpad’te listelenen projeler BNB üzerinden talep toplar ve kullanıcılar BNB bakiyeleri üzerinden beğendikleri projelere katılıp daha fazla gelir elde edebilirler. 

Borsa Komisyonlarının Ödenmesinde Kullanılması

Binance Coin, borsa hesabınızdaki düşük bakiyelerin tamamıyla BNB’ye dönüştürülebilmesine izin verir ve ardından bakiyedeki BNB’lerin komisyon ücretlerinde %25 indirim almak için kullanabilirsiniz. Böylece Binance üzerinden gerçekleştirdiğiniz alım satım işlemlerinde daha az komisyon ödeyerek daha fazla kazanabilirsiniz. 

Binance Chain ve Binance Smart Chain Ağlarında İşlem Ücretlerinin Ödenmesi

Binance Smart Chain ve Binance Chain ağlarında kullanılan ana para birimi olan BNB, iki farklı ağda gerçekleştirilen işlem ücretlerinin ödenmesi için kullanılır. Ayrıca Binance Chain ve Binance Smart Chain’de uygulama geliştirme maliyetleri, akıllı kontrat maliyetleri ve ana ağa aktarma dahil olmak üzere birçok farklı geliştirme maliyetinin ödenmesinde kullanılır ve işlem ücretleri, ardından yakılarak arzın azaltılmasına olanak sağlar.

binance delist

Onaylayıcıların Seçilmesi

Binance Chain ve Binance Smart Chain üzerinden onaylayıcıların seçimi her 24 saatte bir olur ve en az 1 BNB sahibi olan kişiler Binance Chain ve Binance Smart Chain ağı üzerinden staking gerçekleştirerek seçilecek 21 onaylayıcı için oy verme hakkına sahip olurlar. Eğer onaylayıcılar BNB kilitlenen en çok 21 bilgisayar olurlarsa tüm işlemleri 24 saat boyunca onaylayabilirler. Ardından bu süreç devamlı oylanır ve en güvenilir node’lar işlemleri devamlı onaylayabilirler. Böylece Binance Chain ve Binance Smart Chain’de güvenlik ve hız sağlanarak kullanıcıların da BNB stake etmeleri karşılığı ödül kazanmalarını sağlar. Bu da birçok kişinin Binance ağlarına katılmaları için de teşvik sunulmuş olur.

 

Likidite Sağlamak İçin Kullanılması

Binance Coin, Binance Chain ve Binance Smart Chain üzerinde çalışan merkezsiz finans (DeFi) protokolleri için likidite sağlayıcı olarak çalışır. Özellikle merkezsiz borsalar (DEX), Binance Coin alım satım işlemleri ve ayrıca kullanıcıların BNB sağlayarak DEX ve DeFi protokollerinde likidite sağlayarak belli bir oranda faiz kazanmalarına olanak sağlar. 

Türev Piyasalarındaki Araç Olarak Kullanılması

Birçok kripto para birimi gibi olarak Binance Coin’de sentetik ve türev ürünleri üzerinden işlem yapılmasına olanak verilir. Bu da Binance Coin’e farklı ürünler üzerinden sahip olunmasını sağlar ve sanki Binance Coin üzerinden etkileşime girmenizi sağlar ve farklı piyasalara girmenize olanak tanır. Böylece Binance Coin’e direk olarak girmeseniz de dolaylı olarak girmenizi sağlar.

Binance Coin Nasıl Çalışır?

Binance Coin, kripto para borsasında komisyon ücretlerinin daha az ödenmesinde, Binance ağlarında işlem ücretlerinin ödenmesi ve Binance ağında gerçekleştirilen uygulama geliştirme ücretlerinin ve diğer farklı piyasa ürünleri üzerinden etkileşime girerek ücretlerin ödenmesini sağlar. Binance ürünlerinde ücretler BNB üzerinden ödendikten sonra ise yakılarak toplam arzın azaltılması için kullanılır. Ayrıca Binance’in karlarının %20’sini Binance Coin’in yakılması için kullanılır. 

Binance Coin Fiyatı

Binance Coin Kaç TL

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Binance Coin 18.195,61 TL TL‘den işlem görüyor. Binance Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 2.35% değişim gösterdi. Binance Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 2,045,339,451 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 85,530,736,351 dolar seviyesinde.

Binance Coin Kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Binance Coin $ 561.71 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Binance Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 691 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 18 dolarla belirledi.

Binance Coin Nasıl Satın Alınır?

Binance Coin satın almak için Binance borsası ve diğer merkezsiz borsalar üzerinden farklı işlem pariteleri üzerinden alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Binance Coin Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin.
  2. Kripto para olarak Binance Coin (BNB) ve para birimi olarak kullanacağınız para birimini seçin.
  3. Kredi kartı numarası ve istenilen ödeme bilgilerini eksiksiz girin.
  4. İşlemi onaylayın ve 60 saniye içinde sonraki aşamaya geçin
  5. Bu aşamada banka size bir kod verecektir. Bu kodu doğru girdiğiniz takdirde tüm işlemleriniz tamamlanmış gözükür.
  6. Eğer banka ödeme detaylarını onaylarsa Binance Coin’e sahip olabilirsiniz.

EFT/Havale ile Binance Coin Satın Alma

Borsalardaki ödeme yöntemlerinden biri, bankadan borsa hesabınıza EFT/HAVALE aracılığıyla kendi hesabınıza para göndermektir. Onun için borsanın EFT/Havale seçeneğine tıklayın ve verdiği IBAN numaralarından kendi hesabınıza fon aktarabilirsiniz. Ardından, borsanın sağladığı işlem çiftlerine göre BNB alımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

binance tokenize edilmis coinbase hissesini listeleyecegini duyurdu

Bu yöntem, üçüncü parti uygulamalarında ödeyeceğiniz komsiyon ücretlerini yüksek oranda düşürür ve işlemlerinizin hızla gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca işlemleriniz hızla gerçekleşir ve fonlar hesabınıza geçtikten sonra size bilgilendirme maili yollanır.

Binance Coin, 2017 yılından beri çok iyi bir getiri sağladı. Özellikle Binance’in blockchain ekosistemi içerisindeki pozisyonu ve bazı kurumlarla BNB’nin ödeme aracı olarak kullanılmasını sağlaması, getirilerin daha da hızlanmasına olanak tanıdı. Kripto para piyasasına baktığımız zaman, Binance Coin’in diğer kripto paralara oranla daha istikrarlı olması, Binance için önemli bir başarı göstergesi. Ayrıca Binance’in karlarının %20’si ile BNB alması ve yakması sonucu arzını azaltması ise değerinin artması için önemli bir neden olacaktır. Ayrıca tokenize edilmiş hisseleri piyasaya sunması ve üstüne NFT platformu oluşturmasını göz önüne alırsak, Binance Coin’in kullanım alanları daha da genişleyebilir.

Binance Coin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Binance Coin’i kim geliştirdi?

Binance Coin, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance tarafından geliştirildi. İlk olarak borsada ödeme aracı ve belli başlı ürünlerin kullanımı için geliştirilmişken, sonrasında daha fazla amaca hizmet etti.

Binance Coin aldığım BNB’lerimi nasıl saklayacağım?

BNB’lerinizi borsa cüzdanınızda, Binance Smart Chain cüzdanlarında veya Binance’in cüzdanı olan Trust Wallet’ta saklayabilirsiniz. Trust Wallet’ta saklamak için Binance Trust Wallet adresinizi girmeniz yeterlidir. Ardından Trust Wallet’ta BNB’lerinizi görebilirsiniz. Ama hem borsa hesabınızı hem de cüzdan uygulamanızı güvenli bir hale getirmenizi öneririz.

Binance Coin’in kullanım alanları nelerdir?

Binance Coin, komisyonlarda %25 indirim, Launchpad projelerine katılım sağlama ve Binance’in anlaştığı kurumlar aracılığıyla ödeme olarak kullanabilirsiniz. Binance Launchpad üzerinden katılım hakkı için en az 50 BNB gerekiyor. Ancak tüm çekiliş haklarını elde etmek için en az 500 BNB’nizin olması gerekiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala