bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,703.07 1.79%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,046.53 2.02%
bnb
BNB (BNB) $ 556.62 0.57%
solana
Solana (SOL) $ 141.23 1.90%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521212 4.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.486026 5.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151685 0.40%

Binance BEP-2 Nedir?

Binance, başlangıcından bu yana neredeyse dünyanın en iyi kriptodan kriptoya borsalarından biri olmuştur. Binance CEO’su Changpeng Zhao, lansmanından sonraki bir yıl içinde 1 numaralı borsa sitesi olma hedefine çabucak ulaşarak, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, gözünü daha da büyük hedeflere dikti. 18 Nisan 2019’da Binance Chain’in başarılı bir ana ağ lansmanı ile CZ, Binance’i dünyanın en büyük blockchain tabanlı merkezi olmayan kurumlarından biri haline getirme niyetini dünyaya duyurdu. 100’den fazla kripto para birimini inanılmaz yüksek hızlarda (bir saniyede 1.400.000 sipariş) ve benzeri görülmemiş doğrulanabilir likidite ile ticaret yapmanızı sağlayan merkezi bir borsa işletmek bir şeydir. Bunu, merkezi olmayan bir değişim yapısı bağlamında yapmak tamamen başka bir şeydir.

Bu devasa görevi gerçekleştirmek için CZ, bir yıldan uzun bir süre önce Binance’in Binance Chain oluşturma niyetini tanıttı. Yeni blockchain altyapısı, performans, likidite ve kullanım kolaylığı için özel olarak oluşturulan ağ üzerinde dikkatlice çalışıldı. Binance Chain Tendermint teknolojisine ve özellikle Cosmos SDK’ya dayanmaktadır. Zincir başlangıçta merkezsiz veya birlikte çalışabilir değildi ancak bu sağlam teknolojik temel, bu hedeflere makul bir zaman çerçevesinde ulaşmasını sağladı. Binance Chain, entegre ve giderek daha merkezi olmayan bir alternatif borsa pazarında dijital varlıkların sorunsuz bir şekilde oluşturulmasını sağlayan, kullanım durumuna özel bir blok zincirinin mükemmel bir örneğidir.

BEP-2, Binance Chain’de tokenlerin basılması ve uygulanması için teknik bir standarttır. Bu standart, tokenlerin Binance Chain ekosisteminde çalışması için izlemesi gereken bir dizi kuralı tanımlar. Bu standart Ethereum blockchain’inde yaratılan ERC-20 tokenlerine oldukça benzerdir. ERC-20, Ethereum blockchain’inde tokenleri yayınlamak ve uygulamak için kullanılan teknik bir standarttır. Kasım 2015’te Ethereum geliştiricisi Fabian Vogelsteller tarafından önerilmiştir.

ERC-20 ve BEP-2 Benzerlikleri

ERC-20 standardı, geliştiricilerin farklı belirteçler ve uygulamalar arasındaki etkileşimi daha doğru bir şekilde tahmin etmelerini kolaylaştırır. Ayrıca, ERC-20 tokenlerinin Ethereum blockchain’i içinde nasıl aktarıldığını ve ilgili arz ve adres bakiyelerinin nasıl tutarlı bir şekilde kaydedildiğini tanımlar.

Başka bir deyişle, ERC-20, geliştiricilere, daha büyük Ethereum platformunda sorunsuz çalışmayı sağlayan, izlenecek bir kurallar listesi verir. Çok sayıda merkezi olmayan uygulama (DApp’ler) ve hizmet, ERC-20 tokenlerini destekleyerek topluluk üyelerinin ve işletmelerin bunları çok çeşitli uygulamalarda (kripto para cüzdanları, merkezi olmayan borsalar, oyunlar vb.) benimsemesini ve kullanmasını kolaylaştırır. Aynı özellikler Binance BEP-2 tokenleri için de geçerlidir.

Gi1RgZLmTIG0756KgV4o bep2 bep20 erc20 2

Binance BEP-2’nin Özellikleri

BEP-2 bir yazılım parçası değil, bir dizi teknik özelliktir. Bu kurallar, Binance Chain ekosistemindeki tokenlerin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde etkileşime girebilmesini sağlar. BEP-2 tokenleri çok çeşitli dijital varlıkları ve ticareti yapılabilen malları temsil edebilir. Standart varlıkların birbirleriyle ve çevredeki ekosistemle sorunsuz bir şekilde bütünleşmelerini sağlar.

BEP-2 standardı ayrıca Binance Chain’de yayınlanan tokenlerin bazı en temel özelliklerini tanımlar. Standart kuralları tanımlarken, farklı tokenler oluşturuldukları belirli kullanım durumları için farklı uygulamalara sahip olacaktır. Yine de, bunun gibi bir standart oluşturmak, geliştiricilerin tokenleri yayınlamak için gereken çaba miktarını önemli ölçüde azaltır. Böylece projelerin geliştirilmesi için harcanan süre farklı alanlara yoğunlaşabilir.

BEP-2 tokenlerini barındıran Binance Chain, Tendermint BFT konsensüsüne ve üzerinde çalışan özel bir uygulama katmanıyla yetkilendirilmiş Delegated Proof Of Stake (DPoS) konsensüsüne dayanır. Bu iki konsensüs algoritmasının, Proof of work’ kıyasla daha hızlı ve güvenilir bir alternatif olduğu kanıtlandı.

Her BEP-2 tokeni aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Kaynak Adresi: Kaynak Adres, basılan tokenin sahibidir.
Token Adı: Token adı, tokenin uzun adını temsil eder. Örneğin “BTCHaber Token”
Sembol: Sembol, basılan tokenin kısa tanımlayıcısıdır. Örneğin “BTCHT”
Toplam Arz: Toplam arz, basılan tokenlerin toplam sayısı olacaktır.
Mintable: Mintable olup/olmaması bu tokenin gelecekte basılıp basılmayacağı anlamına gelir. Eğer basılabilir ise bu token arzının artabileceği anlamına geliyor.

Binance BEP-2 ve BNB

Binance Chain’in yerel varlığı ve işlem ücreti ödemek için kullanılan token (gas’a benzer) BNB’dir. Bu, BEP-2 tokenlerinizi transfer etmek istediğinizde cüzdanınızda az miktarda BNB olması gerektiği anlamına gelir.

Aslında BNB de orijinal olarak ERC-20 standartlarıyla oluşturulmuş bir tokendi. Binance’in Binance Chain’i geliştirmesinden sonra BNB Binance Chain ağına göç ettirildi.

Günümüzde Binance Chain’de gas olarak kullanılan BNB onaylayıcıların işlemleri sürdürmesi adına teşvik olarak kullanılmaktadır. BNB’nin sağladığı diğer avantajların yanı sıra teşvik olarak kullanılması BNB üzerindeki satış baskısını azaltan unsurlardan bir tanesidir.

BEP-2 tokenleri Binance Chain üzerinde çalışan merkezi olmayan bir borsa olan Binance DEX’te alınıp satılabilir. DEX’ler kullanıcıların alım satıma başlamak için para yatırmalarını gerektirmeyen ve parayı kullanıcı için saklamayan bir borsalardır. Bunun yerine, kullanıcılar doğrudan kendi cüzdanlarından işlemler yaparlar.

BEP-2 tokenleri birçok farklı cüzdanda saklayabilirsiniz. Bir mobil cüzdan kullanmak istiyorsanız Trust Wallet mükemmel bir seçenektir, ancak diğer birçok yazılım cüzdanı da standardı destekler. BEP-2 standardı ayrıca Ledger Nano X, Ledger Nano S, Trezor Model T veya Coolwallet S gibi donanım cüzdanları tarafından da desteklenir.

Binance Chain blok gezgininde Binance Chain’de yayınlanan tüm tokenlere göz atabilirsiniz ve portalı kullanarak BEP-2 tokenlerinizi basabilirsiniz. Öncelikle Binance Chain GitHub’da ilgili daha ayrıntılı teknik özellikleri okumanız şiddetle tavsiye edilir. BEP-2 token fikirleriyle deneme yapmak isterseniz, bunu Binance Chain test ağında yapabilirsiniz.

explorer
Binance Chain gezgini.

Binance Chain Dokümantasyonu’nda tokenlerin verilmesiyle ilgili ayrıntılı teknik kılavuzlar ve ilgili birçok konu bulabilirsiniz.

BEP-2 ve BEP-20 Arasındaki Fark Nedir?

BEP-20 Binance Smart Chain token (BSC) standardıdır. BEP-20, Ethereum’un iyi bilinen, akıllı sözleşme uyumlu özel protokolü ERC-20’ye benzer bir token standardıdır. Token standardı, tokenin aktarma, bakiye döndürme, token sahipliğini inceleme gibi temel yeteneklere sahip olmasını sağlar.

Binance Coin (BNB) hem BEP-2 hem de BEP-20 tokenlerine güç sağlamak için kullanılır. Bunun nedeni, BEP-2 ve BEP-20’nin Binance Chain ve Binance Smart Chain’in birbirini tamamladığı bir “ikili zincir mimarisi” ile oluşturulmuş olmasıdır. Basitçe bu ağlar birbiriyle uyumlu iki farklı ağdır.

Çoklu varlık/token hesabınız varsa, BEP-2 adresiniz TrustWallet’inizin BNB adresidir. Binance Smart Chain kripto paranızın BEP-20 adresi bulunur. Ethereum adresleri gibi BEP-2 adresleri bnb harfleriyle başlar. Diğer yandan Binance Smart Chain adresleri 0x ile başlamaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala