bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,770.09 3.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,101.08 5.12%
bnb
BNB (BNB) $ 608.35 1.06%
solana
Solana (SOL) $ 144.41 8.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519016 4.77%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467387 5.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149506 7.41%

Bankalarda ‘SVB’ Krizi: Asya, Nasıl Etkilenir?

Bankalarda SVB Krizi Asya Nasil Etkilenir

ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan hareketlilik devam ediyor. Silvergate‘in tasfiyesinin ardından Silicon Valley Bank’ın (SVB) sermaye artırımı kararı bankacılık hisselerinde sert düşüşleri beraberinde getirdi.

Silicon Valley Bank, 21 milyar dolar değerindeki menkul kıymet varlığını 1,8 milyar dolar zararla sattı. Banka, mali durumunu düzeltmek için 2,25 milyar dolarlık sermaye artırım kararı aldı. Karar sonrası SVB hisseleri yüzde 60’ın üzerinde düşüş kaydetti. Mesai sonrası işlemlerde de yüzde 25’e yakın düşüş yaşandı. ABD’nin dev bankalarında da kayıplar hızlandı. JPMorgan 20 milyar dolar, BoFA 15 milyar dolar, Well Fargo 8,5 milyar dolar kayıp yaşadı.

SVB, riskli görülen teknoloji şirketleri, startuplar ve fonlar için en kritik finans kuruluşu olarak görülüyor. Uzmanlara göre banka, teknolojiyle olan yakın bağları bankanın sektördeki dalgalanmadan etkileniyor. Girişim yatırımlarındaki yavaşlamaya rağmen nakit tüketiminin hızla devam etmesinin bankanın yaşadığı krizde etkili olduğu ifade ediliyor. Müşterilerin varlıklarını çekmek için acele etmesinin de krizi derinleştirdiği belirtiliyor. Ünlü risk sermayedarı Peter Thiel‘in de para çekme tavsiyesi verenler arasında olduğu iddia ediliyor. Diğer yandan paniğin bastırılması için risk sermayesi topluluğuna çağrılar yapılıyor. SVB, geçen yıl borsaya kote olan teknoloji ve sağlık şirketlerinin yaklaşık yarısının bankacılık ortağıydı

Bankalarda SVB Krizi Asya Nasil Etkilenir2

SVB Krizi Asya’ya Sınırlı Bulaşabilir

Silicon Valley Bank krizi Avrupa piyasalarında derinden hissedildi. Avrupa bankacılık hisseler sert düşüşler kaydetti. Deutsche Bank hissesi yüzde 8 ile en fazla düşüşü yaşadı. Societe Generale, HSBC, ING ve Commerzbank da yüzde 5′ten fazla düştü.

Asya banka hisselerinde de ilk tepki olarak kayıplar yaşandı ancak etkisinin sınırlı olacağı belirtildi. Bloomberg’in analizine göre yüksek büyüme beklentileri, bankaların müşteri portföyü ve varlık kalitesi nedeniyle SVB’nin Asya’ya etkisinin sınırlı olacak. Analizde Asya bankalarının iyi çeşitlendirilmiş finansman kaynakları olduğuna vurgu yapıldı. SVB krizinden etkilenme ihtimali olan en riskli ülkenin fintech’lere kredi veren Endonezya olabileceği belirtildi. Bu arada ABD ve Avrupa banka hisselerinde sert düşüşler yaşanırken, Asya banka hisselerin ortalama düşüşler yüzde 2,5’te kaldı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala