bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,052.97 1.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.12 2.66%
bnb
BNB (BNB) $ 580.16 0.61%
solana
Solana (SOL) $ 173.32 2.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524287 0.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481814 0.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155202 1.33%

Bankacılık devinden CBDC raporu: Hızlı ödeme imkanı sunuyor

citi kripto para piyasasini degerlendirdisdcdsz

Bankacılık devi Citi, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ile ilgili raporunu yayınladı. Küresel menkul kıymet şirketleriyle anket yapan banka, CBDC‘lerin hızlı ödeme imkanı sunduğunu bildirdi. Araştırmada 2028’e kadar finansal beklentilerde önemli değişikliklerin olacağına yer verildi.

CBDC

Citi’den CBDC’lere övgü

Citi, CBDC’lerin yıldan yıla artan desteğine çekti. Raporda çeşitli bölgelerdeki pilot çalışmalar ile sınır ötesi girişimlere vurgu yapıldı. Araştırmada, Hindistan’ın ticaretle ilgili tüm mutabakatlarda bir işlemden sonraki 24 saat içinde sonuçlanmasını sağlayan T+1 mutabakatına geçtiği vurgulandı. ABD, Kanada ve diğer önde gelen ekonomilerin T+1 mutabakat döngüsüne geçiş çabalarını hızlandırdığı aktarıldı. Citi anketi, bu geçişi hızlandırmada dağıtık defter teknolojisi (DLT), CBDC‘ler ve stablecoin’lerin önemini ölçtü.

Araştırmaya katılan 483 katılımcı ve 12 piyasa altyapısının yüzde 87’si CBDC’leri 2026 yılına kadar kısa mutabakat döngüleri için uygun seçenek olarak gördü. CBDC‘lere verilen destek önceki yıla göre yüzde 21 oranında artış gösterdi. Citi raporunda, yakın zamanda gerçekleştirilen sınır ötesi çok bankalı deneylerin CBDC’lere yönelik ayrıntılı bilgiler sağladığı aktarıldı.

Rapora göre, 2028 yılına kadar finansal beklentiler T+1’in ötesine geçecek. Beklenen bazı değişiklikler arasında DLT’lerin yaygınlaştırılması, daha kısa mutabakat döngüleri, dijital nakit odaklı fonlama mekanizmaları ve temel bankacılık sistemlerinin kaldırılması yer alacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala