bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,577.77 2.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,021.13 2.02%
bnb
BNB (BNB) $ 596.96 1.76%
solana
Solana (SOL) $ 150.74 7.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518518 0.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459626 1.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150263 5.34%

Bakan Şimşek: Kripto yasasında yaklaşımımız kısıtlayıcı değil

piyasalar mehmet simsek donemine kilitlendir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek. Yaklaşımımız kısıtlayıcı değil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu. Aynı zamanda da blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü de açmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Kripto varlık düzenlemesinde son aşamaya gelindiği ifadesini tekrar vurgulayan Bakan Şimşek, TRT Haber’de yer alan habere göre, yasal düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerini sundu. Şimşek, pandemi süreci ve sonrasında kripto varlık borsalarında yoğun ilgi oluştuğunu söylerken, bu ilginin hem bazı platformlardaki kötüye kullanımlar hem de aşırı fiyat hareketleri sebebiyle çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

Uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adım atıldığının altını çizen Şimşek, kripto yasasının aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atılması gereken adımlardan birini de oluşturduğunu söyledi.

Şimşek yasal düzenlemeye ilişkin ayrıntı verdi

Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK’ın halihazırda bu konuda yaptığı düzenlemeleri olduğuna işaret etti:

“Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor.”

Şimşek, yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirtti:

“Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, ‘Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.”

BTCHaber’de konuşulmuştu

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleşen toplantı sonrası BTCHaber’e açıklamalarda bulunan Vedat Güven ve Nurullah Dündar son taslakla ilgili bilgiler vermişti. Güven, Türkiye’nin kripto düzenlemesinde referansın MiCA olmasını beklediklerini söylemişti. Güven, “Türk kripto yatırımcısının korunması hedeflenerek yabancı borsalara ‘Türkiye’de bir şirketleşme olmadan, denetime tabi olmadan direkt burada hizmet veremezsin’ deniyor.” demişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala