İstanbul, dün Türkiye’nin hazırlık aşamasındaki kripto para yasası üzerine kritik bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda içinde bulunduğumuz Ocak ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemenin perde arkası ele alınırken BTCHaber TV, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir space yayını gerçekleştirdi. Konuklar Medipol Üniversitesi’den Nurullah Dündar ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Vedat Güven gelişmeleri BTCHaber takipçilerine anbean aktardı.
BTCHaber yayınında İstanbul’daki toplantıda kripto ekosisteminin önde gelen isimlerinin yer aldığı belirtilirken, konuklar, toplantının 20 kişiye yakın katılımla gerçekleştiğini aktardı.
İki katmanlı düzenleme
Kripto para yasasında konunun mevzuat ve teknik olmak üzere iki taraftan ele alındığı ve düzenlemenin birbirini takip eden iki aşamada gerçekleşeceği belirtildi. Yasanın ilk aşamasına yönelik hazırlanan son taslağın Türkiye’deki kripto topluluğunun hassasiyetlerini karşılayacak içeriğe sahip olduğuna dair izlenimleri olduğunu belirten Dündar, “Bazı düzenlemeler ikinci bir süreçte ayrıca ele alınacak.” dedi.
Nurullah Dündar, mevcut taslakta, kripto para yatırımcılarının korunması için özen gösterildiğini vurguladı. Kripto varlıkların ve kripto borsalarının sektörün beklentilerine uygun şekilde tanımlandığına dikkat çeken Dündar, bahsedilen ikinci aşamada düzenlemenin daha da iyi bir seviyeye geleceğine inandıklarını belirtti.
Türkiye’nin kripto düzenlemesinde referans ne olacak?
Çalışmalarının iki yılı aşkın süredir devam ettiğini vurgulayan Güven, geçen sene Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yayımladıkları kripto varlık düzenlemelerine ilişkin önerileri derleyen bildiriyi hatırlatarak taslaklar konusunda son durumda olumlu gelişmeler olduğunu bildirdi.
Toplantı sonrası değerlendirmelerini yazılı olarak ifade edeceklerini belirten Güven “MiCA önemli bir referans. MiCA’nın incelenmesini istiyoruz. İkinci bir ayak olarak, kitle fonlamasının daha fazla düzenlenerek ele alınması ve böylece mevzuat tarafında daha çok ilerlenmesi sağlanması gerekiyor.” dedi.
Kripto borsaları açısından kritik yaklaşım
Güven, kripto yasasında yabancı kripto borsalarının Türkiye’de lisans alma gerekliliğinin getirilmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Buna karşın yerli borsalar, yabancı borsalarla aynı uygulamalara tabi tutulmayacak. Güven “Türk kripto yatırımcısının korunması hedeflenerek yabancı borsalara ‘Türkiye’de bir şirketleşme olmadan, denetime tabi olmadan direkt burada hizmet veremezsin’ deniyor.” dedi. Güven borsaların sermaye yeterliliği konusunun da yine ikinci aşamada ele alınacak bir düzenleme olarak düşünüldüğü bilgisini verdi.
En çok merak edilen konu bir sonraki aşamada
Dündar, vergi konusunun da ikinci süreçte ele alınacağını ifade ederek “Son taslakta vergi ile ilgili hiçbir beyan hiçbir bağlayıcı madde söz konusu değil. Vergilendirme konusu Sermaye Piyasası Kurulu’nu da ilgilendiren bir konu değil. Önce bir tanımı gerçekleştirilir, adı koyulur, regüle edilir, akabinde buradan bir gelir oluşturulur ondan sonra vergilendirme boyutuna geçilir.” dedi.
Düzenleme ne zaman Meclis’e gelecek?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda kripto yasasının son aşamada olduğunu ve Ocak ayı içinde Meclis’ten geçmek üzere hazırlıkların tamamlandığını bildirmişti. Bu konuda Dündar, beklentisinin daha uzun soluklu olduğunu vurgulayarak “Bunu biz Ocak ayında değil, Mart ayında, seçimlerden sonra Meclis’te daha uzun sağlıklı bir tartışalım. Sektörün bütün paydaşlarının görüşlerini alalım akabinde bir yasa tasarısına sahip olalım’ fikrindeyim. Hazine Bakanımızın Ocak ayını işaret etmesi sektörde bir tedirginlik oluşturdu.” Toplantıda ayrıca yasanın gri listeden çıkmak için de şart koşulan bir madde olmadığının altı çizildi.
Yayını dinlemek için tıklayınız.