bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,134.18 0.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,154.12 0.05%
bnb
BNB (BNB) $ 604.65 1.69%
solana
Solana (SOL) $ 143.92 2.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525167 0.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46765 0.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149889 1.29%

Audius (AUDIO) Nedir?

audius nedir

Spotify ya da SoundCloud gibi ancak blockchain tabanlısı. Audius, gücü sanatçılara geri veren bir müzik akışı uygulaması.

  • Audius, sosyal medya özelliklerine sahip, blockchain destekli, merkezsiz bir müzik akışı hizmetidir.
  • Sanatçılar, hayranlar ve geliştiricilerden oluşan açık kaynaklı bir topluluk tarafından sahiplenilen ve yönetilen projenin bir de AUDIO adlı kendi yerel token’i var.

Müzik akış hizmetlerinin popülaritesi her yıl daha da artıyor. Geride bıraktığımız yıl müzik akış platformları 400 milyondan fazla aboneyle 13 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

Ancak sektöre yönelik eleştiriler de yok değil. Zira bazıları, müzik akış platformlarının, sanatçıların hakkını gasp ettiğini iddia ediyor. İşte tam da bu noktada bu yazımızın konusu Audius devreye giriyor.

Sanatçılara eserleriyle para kazanmaları konusunda daha fazla seçenek sunan, hayranlarıyla iletişime geçmelerini kolaylaştıran Audius, kripto para destekli bir müzik akış ve sosyal medya platformu.

Audius, sosyal medya platformlarıyla müzik akış platformlarının bir karışımı gibi. Ayrıca blockchain teknolojisini kullanıyor.

Finans alanıyla ilgili olmayan en büyük kripto para projelerinden biri olan Audius, sanatçılar, hayranlar ve geliştiricilerden oluşan açık kaynaklı bir topluluk tarafından sahipleniliyor ve yönetiliyor.

Projenin yerel token’ı AUDIO da 2023 yılının Ocak ayı itibariyle 282 milyon dolarlık piyasa değerine sahip.

Peki bu projeyi diğer müzik yayın platformlarından farklı kılan ne?

Audius nedir?

2018 yılında kurulan Audius, Spotify ile Twitter‘ın birleşimi diyebiliriz. Kullanıcılarına hem müzik akış hizmeti hem de sosyal medya özellikleri sunan Audius, aynı zamanda blockchain teknolojisinden faydalanıyor.

Başlangıçta bir Ethereum yan zinciri olan POA Network üzerinde geliştirilen Audius projesi, sonrasında faaliyetlerinin bir bölümünü Solana ağına taşıdı. Bununla birlikte geliştiriciler Audius’un üzerine kendi uygulamalarını inşa ederek benzersiz bir ses kataloğuna erişim sağlayabilirler.

Audius nasil kullanilir
Audius uygulama arayüzü. Kaynak: Google

Audius, ana ağ hizmetini Ekim 2020’de deadmau5 ve RAC‘ın yer aldığı canlı yayınlanan bir konserle başlattı.

Blockchain destekli projelerin hemen hemen büyük bir çoğunluğu kripto paralarla ilgilenmeyen kişiler için anlaşılması zor ve teknik detaylara sahip hizmetler sunuyor.

Audius, 2018 yılında VC firmaları General Catalyst, Lightspeed ve Pantera Capital‘den 5 milyon dolar yatırım sermayesi ve hacim olarak dünyanın en büyük kripto para borsasının girişim kolu olan Binance Labs‘den 1,25 milyon dolar fon aldı.

Audius’u bu kadar özel kılan ne?

Audius diğer müzik akış hizmetlerinden farklıdır çünkü blockchain tabanlı.

Sanatçılar eserlerini hiçbir ücret ödemeden platforma yükleyebilir ve kullanıcılar da bu eserleri ücretsiz bir şekilde dinleyebilir. Ancak günün sonunda herkes AUDIO token kazanır.

Bir müzik akış hizmetini birlikte yönetme modeli, aynı zamanda blockchain teknolojisi tarafından desteklenen benzersiz bir özellik.

Audius’ta ne dinleyebilirim?

Audius’ta Skrillex, Weezer, deadmau5, Russ, Mike Shinoda, Diplo, Madeintyo, Odesza, Disclosure, Alina Baraz ve Wuki gibi tanınmış isimler de dahil olmak üzere 100.000’den fazla sanatçı yer alıyor.

Genellikle sanatçılar bir veya iki parçayı uygulamaya yükleyerek başlıyor. Olumlu geri dönüşler aldıkça daha da fazla parça yüklüyorlar. Öyle ki Mr. Carmack gibi bazı büyük isimler, toplam 169 parçadan oluşan geçmiş içeriklerinin çoğunu yükledi.

Audius’un normalde sektörde pek rastlanmayan bir diğer özelliği de remiks yarışmaları aracılığıyla sanatçı-hayran işbirliklerine olanak tanıması ve bu sayede daha da fazla deneysel parçanın kullanıcılara sunulması.

Audius’u kim kurdu?

Audius, Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimleri mezunu Roneil Rumburg ve Audius’un CPO’su Forrest Browning tarafından kuruldu. Audius faaliyetlerine resmi olarak 2019 yılında token satışı ile başladı.

audius kuruculari
Audius kurucuları. Kaynak: Google

Kurucu ortaklar, mühendisler, girişimciler, blockchain uzmanları ve odyofillerden oluşan bir ekip tarafından desteklenmektedir.

Proje ayrıca Twitch Kurucu Ortağı Justin Kan, EA Games Kurucu Ortağı Bing Gordon ve deadmau5 gibi elektronik müzik yapımcılarının da aralarında bulunduğu bir grup danışmanın desteğini de arkasına almış durumda.

Audius coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Audius Coin 6,04 TL‘den işlem görüyor. Audius fiyatı son 24 saat içerisinde -1.47% değişim gösterdi. Audius token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 6,238,485 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 224,280,455 dolar seviyesinde.

Audius coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Audius token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Audius token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 15.51 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Audius token yılın en düşük seviyesini ise 0.15 dolarla belirledi.

AUDIO coin grafiği

Anlık olarak güncellenen AUDIO coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte AUDIO coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.


Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala