Son iki yılda BlackRock, spot Bitcoin ETF’leri, stratejik rezerv, Trump’ın seçilmesi, MicroStrategy ve şirketlerin BTC alımı derken Bitcoin diğer kripto varlıklardan iyice ayrıştı. Normalde Bitcoin artınca altcoin’ler de artar diyen birçok yatırımcı hâlen yükseliş bekler durumda.
Altcoin’ler yükselirse nerede satılabileceğini ve bu riskin nasıl yönetilebileceğini anlamak için Bitcoin’e dair hazırladığım onchain risk metriğine benzerini Ethereum için de hazırladım. Bu yazımda detaylarına değineceğim. Öncesinde genel bir market değerlendirmesi ile başlayalım.
Makro market analizi
ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi gerilimi bir miktar yatıştı ve bu durum piyasalara pozitif yansıdı. 90 günlüğüne vergiler yüzde 30 ve 10 olarak belirlendi. Bu anlaşmanın olumlu tarafı da 90 günün sonunda yeni bir anlaşma sağlanamasa dahi belirlenen gümrük vergilerinin maksimum yüzde 54 ve 34 olarak güncellenecek olması.
Öte yandan Trump geçtiğimiz hafta AB’yle yapılan ticarette gümrük vergilerini yüzde 50 seviyesine çıkarmayı teklif etti. Takip ettiğim uzmanlardan Joseph Wang ve Charlie Bilello gibi isimler İngiltere’yle yüzde 10, Çin’le yüzde 30 olarak belirlenen gümrük vergilerinin AB’le yüzde 30 civarında olabileceğini öne sürüyor.

Son olarak Trump’ın teklif ettiği “One Big Beautiful Bill” paketi Senato’da onaylanırsa enflasyon korkuları yeniden ortaya çıkacak gibi görünüyor. Bunun nedeni, bu teklifin gelir vergilerini düşüren ve Amerikalı üreticileri destekleyen maddeler içermesi. Ortaya çıkacak gelir kaybının kapatılması için para basılması gerekliliği birçok kişi tarafından dile getiriliyor. Bu durumda enflasyon ve riskli piyasaların yükselmesi en olası senaryolar.
Global likidite

Global likiditeyi farklı yöntemlerle hesaplayan yatırım evleri ve araştırmacı kurumlar mevcut. Bunlardan Cross Border Capital 178 trilyon dolarla global likiditenin şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını belirtiyor. Bu veri ücretli ancak “Global Liquidity Index” (Quantitative Alpha) yazarak çok benzer çalışan ücretsiz bir veriyi TradingView üzerinden takip edebilirsiniz.
Bitcoin fiyatının global likiditeyi yaklaşık 90 gün geriden takip ettiği model iki-üç yıldır oldukça iyi çalışıyor. Eğer bu yüksek korelasyon devam ederse önümüzdeki haftalarda başta Bitcoin için, ardından da altcoin’ler için pozitif fiyat hareketlerini görebileceğimizi düşünebiliriz. Ancak her modelin bir noktada hata yapacağını unutmamak gerektiğini hatırlatmış olayım.
Onchain risk metriği
Onchain risk metriği 58 seviyesinde. 60 ve üzeri geldiğinde parçalı satışlar, 40 ve altı geldiğinde parçalı alımlar yaparak işlemler yapıyorum.

Bitcoin 110 bin dolar seviyesindeyken Bitcoin ve birkaç altcoin’den kâr aldığımı birkaç gün önce X hesabımda belirtmiştim. Portföyüm son güncellemelerle birlikte yüzde 42 Bitcoin, yüzde 22 Ethereum, yüzde 14 UST, yüzde 22 altcoin şeklinde.
Altcoin risk metriği
Ethereum (ETH) için bunu nasıl hesaplamalı ki aynı zamanda hem Bitcoin hareketlerini dikkate alsın hem de Bitcoin dominans değerine göre ne kadar daha yükselebileceğini tahmin etsin. Bir yandan şirketlerin yatırımına baksın bir yandan da hareketli ortalamalara göre nerelerden dönüş yapabileceğini tahmin etsin. Yazıp çizerek bir metrik geliştirmeye çalışalım:
Bitcoin dominansının etkisi
Öncelikle Bitcoin dominansına göre bir alt metrik belirleyelim: Bitcoin dominansı en fazla yüzde 70 seviyesine en az da yüzde 45 seviyesine ulaşabilir dersek arada yüzde 25 bir mesafe var diyebiliriz. Bu durumda her yüzde 1 değişime 4 puan verirsek 100 üzerinden çalışacak bir metrik bulabiliriz.
Şu an Bitcoin dominansı yüzde 70 olsa bu durum altcoin’lerin yükselmesi için fırsat anlamına gelir. Bu durumda risk 0 seviyesine eşit olur. Bitcoin dominansı 45 olsa bu durum altcoin’ler için ciddi bir risk anlamına gelir. Bu durumda risk 100 seviyesine eşit olur. Şu anda Bitcoin yüzde 64 seviyesinde olduğu için (70 – 64) * 4 ile 24 seviyesinde diyebiliriz.
ETH / BTC oranının etkisi
Bitcoin dominans değerinin yan sıra Ethereum dominans değerini de bu risk metriğini hesaplarken kullanmak istiyorum. Bunun başlıca nedeni hâlen Ethereum yükseldiğinde birçok altcoin’in yükselme emaresi göstermesi. Bunu dikkate almak adına ETH / BTC oranı için bir dip ve bir tepe seviyesi belirledim.

Dip olarak 0,016 ve tepe olarak 0,066 seçtim. Bu seviyeleri seçmemde birkaç veri etkili oldu. Örneğin Bitcoin 150 bin dolar olduğunda Ethereum 0,066 seviyesinde olsa 9 bin dolara denk geliyor. Bu fiyat bana iyimser ve gerçekçi geldi ancak daha fazla yükselmesi spot ETF etkisiyle düşük göründü. Bu nedenle 0,066 değerini seçtim.
0,016 ile 0,066 arası 0,050 bu nedenle her 0,001 artış risk metriğinde 2 puana denk geliyor. Hesaplaması kolay olsun diye de bu seviyeyi seçmek mantıklı geldi. Şu anda ETH / BTC 0,023 civarında. (0,023 – 0,016) * 2 *1000 ile risk seviyesine 14 diyebiliriz.
Ethereum’la 200 günlük ortalama ilişkisi
Ethereum ile 200 günlük ortalaması arasında mean reversion dediğimiz çok geçerli olan bir ortaya yakınsama durumu mevcut. Hareketlerin patlayıcılığı zamanla azalıyor. 2021’de hareketli ortalamanın 7 katına çıkarken 2024’te 2,2 katına çıkabilmiş. 2022’de 0,4 ve 0,5 seviyelerinde dip yaparken 2025’te 0,55 seviyesinde dip yapmış.

Dip seviyesine 0,5x ve tepe seviyesine 2,5x dersek araya 2 birimlik bir mesafe koymuş oluruz. Şu anda Ethereum fiyatı 200 günlük hareketli ortalamasının 0,94 katında (yani yüzde 6 altında). Bu durumda risk seviyesi (0,94 – 0,50) / (2,5 – 0,5) * 100 ile 22 seviyesinde diyebiliriz.
Altcoin ve Bitcoin ilişkisi
Toplam market değerinden Bitcoin ve Ethereum’u çıkardığımız zaman TOTAL3 değerini elde ediyoruz. Bundan stablecoin olan USDT market değerini çıkardığımızda kabaca altcoin’lerin market değerini bulmuş oluruz. Bu değeri Bitcoin market değerine böldüğümüzde altcoin’lerin Bitcoin’e göre market değeri oranını bulabiliriz.

Önceki döngülere göre bir dip ve tepe değeri belirledim. Bu değerler 0,25 ve 0,75 oldu. Buna göre her 0,01 puan risk değerini yüzde 2 artırıyor diyebiliriz. Şu anda (TOTAL3 – USDT) / BTC değeri 0,34 dersek bu alt başlığa dair risk metriği 18 puanda diyebiliriz.
Toplam market değeri
Logaritmik regresyon modeli toplam market değerinin ulaşması gereken değeri kırmızı çizgi ile gösteriyor. Daha önceki boğa döngülerinde toplam market değeri bu kırmızı çizginin 20 katına, 10 katına, 4 katına ulaşmış. Bu döngüde 2 katına ulaşırsa 2025 sonunda bir yerde toplam market değeri için 9 trilyon doları görebiliriz.

2022 yılında 1 trilyon dolar civarını görmüştük. 2025 veya 2026’da kabaca 9 trilyon doları görebilirsek buradan bir risk metriği çıkarabiliriz. Toplamda 8 trilyon dolarlık bir mesafe var ve her 1 trilyon dolar risk metriğini yüzde 12,5 artırmış olur.
Şu anda 3,5 trilyon dolar için dipten 2,5 trilyon dolar uzaktayız. Yani risk metriğini 12,5 * 2,5 ile 31,25 seviyesinde bulabiliriz.
Özet
Şimdi tüm bunları bir tabloya yerleştirip her bir alt başlığa 1 / 5 oranında ağırlığı paylaştıralım. Bu durumda şöyle bir sonuç elde ediyoruz.

Altcoin’ler için risk metriği 22 / 100 seviyesinde. Bu sonuçta hesapları Ethereum’u baz olarak yapmamız etkili oldu. Eğer Solana (SOL) veya Sui (SUI) üzerinden yola çıkarak hesap yapsaydık farklı bir sonuç elde edebilirdik. Ya da stablecoin girişleri, ETF girişleri gibi farklı metrikleri göz önüne alsaydık da farklı sonuçlar çıkabilirdi.
Sizce bu hesap güven veriyor mu? Herhangi bir şeyi ekleyip çıkarır mıydınız? Yorumlarınızı iletebilirseniz önümüzdeki hafta metriği son haline getirip Bitcoin onchain risk metriği gibi kısa bir şekilde her hafta düzenli olarak hesaplayıp paylaşabilirim.