bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,969.34 0.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,920.34 0.21%
bnb
BNB (BNB) $ 593.26 1.05%
solana
Solana (SOL) $ 145.99 0.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506371 0.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.440067 2.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14366 0.51%

İddia: Avrupa Birliği Bitcoin’i kısıtlamaya mı hazırlanıyor?

isvecli mali duzenleyiciler ve avrupa komisyonu bitcoin is kaniti yasagini tartisiyor

Kripto paraların kabulünün artmasıyla birlikte sektör düzenlemeleri pek çok bölgede tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasa Otoritesi’nin (ESMA) paylaştığı belgelerin ardından ortaya atılan bir iddia sosyal medyaya bomba gibi düştü.

CH4 Capital ortaklarından Daniel Batten, Avrupa Komisyonu’nun Bitcoin’i kısıtlamak için bir plan hazırlığında olduğunu iddia etti. X hesabından bir belge görseli paylaşan Batten, şu sözlere yer verdi:

“Biz uyurken Avrupa’da Bitcoin’in hedef tahtasına oturtulduğu bir plan hazırlanıyor. BTC madenciliğine yönelik fiili yasakların yolu açılıyor.”

AB’nin Bitcoin planı

Batten’in paylaştığı belge kesitine göre Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ESMA ile ortaklaşa çalışacak. Yetkililer, kripto düzenlemesini 2025 yılına kadar Avrupa Parlamentosu’na sunacak.

Avrupa Komisyonu’nun hazırlayacağı raporda kripto paraların iklim değişimi üzerindeki potansiyel etkileri ele alınacak. Belgeye göre Komisyon, Bitcoin madenciliğinin enerji israfına ve çevre felaketlerine neden olduğu yönünde görüş bildirecek. Avrupalı yetkililerin BTC madenciliği konusunda önerdiği düzenlemeler aşağıdaki maddeleri kapsayacak:

  • Kripto para madencilik faaliyetlerinden karbon vergisi tahsili,
  • AB üyesi ülkelerin enerji ihtiyacı halinde Bitcoin madenciliğini durdurma hakkı,
  • BTC madenciliğinin çevreye zararlı bir faaliyet olarak tanımlanması,
  • ECB’nin Bitcoin’e veya ilişkili ürünlere yatırımı ekonomik engelleme, kurumsal yatırımla ilgili kuralları tasarlama yetkisi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala