bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,107.18 0.61%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.25 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 591.68 0.98%
solana
Solana (SOL) $ 153.74 5.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.533957 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.464609 1.74%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161685 0.79%

ABD Hazinesi’nin raporu kriptoyu işaret eden okları dağıttı

ABD Hazinesi'nin raporu kriptoyu işaret eden okları dağıttı

ABD Hazine Bakanlığı’nın yakın tarihte hazırladığı rapor, kripto paraların finansal suçlamaları tetiklediği yönünde eleştirileri boşa çıkardı. Rapora göre nakit para, kara para aklama faaliyetlerinde kripto paralara kıyasla çok daha yüksek oranlarda kullanıldı.

Yasa dışı faaliyetleri araştıran bakanlık yetkilileri, suçluların ve dolandırıcı kuruluşların bazı nedenlerden ötürü nakit parayı tercih ettiğini belirledi. Raporda nakit paranın istikrarı ve kolay bulunulabilirliği nedeniyle aklama faaliyetlerinde geniş rol oynadığının altı çizildi.

Bakanlık, yasaları çiğneyen gerçek ve tüzel kişilerin ABD dolarını yurtdışı bankalara aktararak paralarını kaçırdığını ortaya koydu. Verilere göre Hazine, 2023’te para hareketlerinden toplam 18 milyon dolarlık para birimi ve parasal araç ele geçirdi.

Nakit yurt dışına nasıl taşınıyor?

ABD Hazine Bakanlığı, araştırmasında kaçakçıların yurt dışına paralarını fiziksel olarak taşıdığına da vurgu yaptı. Yasa dışı yollar ile gelir elde edenler, nakitlerini uzak rotalara taşımak için uçakları kullanmayı tercih ediyor.

Uzmanlar, nakit para kaçakçılığının revaçta olmasına karşın kripto paralara da bir parantez açtı. Raporda kripto paraların fidye yazılımları, uyuşturu ve insan kaçakçılığı gibi faaliyetlerde kullanıldığı iddiası yer aldı.

Bakanlık, kripto paralara açtığı parantezde hizmet sağlayıcı ve borsaların Kara Para Aklamayı Önleme (AML) mevzuatına yeterli ölçüde uyum sağlayamadığı görüşünü paylaştı.

“Kara Para Aklama ve Terörle Mücadele kontrollerindeki yetersiz gözetim, platformların suçlular tarafından kullanılmasına yol açabilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala