bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,149.72 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,250.25 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 606.58 0.50%
solana
Solana (SOL) $ 157.04 0.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.537556 1.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.489308 4.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159504 1.07%

Bukele Erdoğan’a Ne Anlatacak?

bukele erdogana ne anlatacak

El Salvador, Eylül 2021’de Başkan Nayib Bukele liderliğinde Bitcoini resmi parabirimi olarak kabul eden ilk ülke olmuş ve tarihe geçmişti. Başkan Bukele Perşembe günü Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor. Hatta Türkiye’de bulunduğunu gösteren ilk fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaştı bile. Ziyaretin en önemli özelliği ise Bukele’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de biraraya gelecek olması.

Bukele Erdoğan ile ne görüşecek? El Salvador’dan yapılan resmi açıklamalara göre hedef iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek. El Salvador, Türk firmalarının ülkede özellikle enerji ve turizm alanlarında yatırım yapmaya davet edecek.

Bir önemli ayrıntı: Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye bu ziyarete özel önem atfediyor ve Bukele bizzat Erdoğan tarafından Türkiye’ye davet edildi. Daha önce kriptoparalara karşı ‘savaş’ ifadesini kullanan
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyada Bitcoin ile ünlenen Bukele’yi davet etmekten çekinmemiş. Ya da onunla birlikte poz vermekten imtina etmemiş. Oysa geçen yıl Bukele, Washington’ı ziyaret ettiğinde Biden yönetimi El Salvador Başkanı ile görüşmemişti.

El Salvador enerji alanında Türkiye’den yatırım beklediğine göre Erdoğan ile yapılacak toplantıda Bitcoin ister istemez masaya gelecektir. Çünkü El Salvador sadece Bitcoini resmi para birimi yapmakla kalmadı ayrıca ülkede bulanan volkanların enerjisi ile madencilik yapmaya da başladı. Örneğin Türkiye ile bu volkanlarda temiz enerji üreterek ortak Bitcoin madenciliği yapmak gibi bir proje gündeme gelebilir.

Ziyaret Bukele tarafından duyurulunca özellikle yurtdışında Türkiye Bitcoin’i resmi para birimi yapacak ikinci ülke olabilir beklentisi oluştu. Hatta bu beklentinin Bitcoin fiyatlarında küçük bir artış meydana getirdiğini ileri sürenler bile oldu. Daha önce Erdoğan’ın ‘savaş’ ifadesinin özellikle Bitcoin’in TL’nin yerine ödeme aracı haline gelmesine yönelik olduğunu değerlendirdiğimi yazmıştım. O nedenle yabancıların Türkiye’nin Bitcoini resmi para birimi yapacağı beklentisi çok çok büyük ihtimalle sonuçsuz kalacaktır. Şahsi görüşüm zaten böyle bir adıma Türkiye’nin ihtiyacı da yok.

Yine daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sırf Bitcoin’e destek veriyor diye Bukele’nin bazı anti demokratik uygulamalara imza attığı gerçeğini de görmezden gelmemek gerek. Bu uygulamalar ileride Bitcoin’in imajına da zarar verebilecek boyuta gelebilir.

Ancak yine de El Salvador Başkanı’nın Türkiye ziyareti çok önemli sonuçlar doğurabilir. Özellikle de Türkiye’nin Bitcoin ve kriptovarlıklar hakkında doğru vizyona ulaşması açısından faydalı olabilir. Bukele Bitcoin’in son 12 yılda dolara karşı yüzbinlerce kat değer kazandığını bu nedenle uzun vadede Bitcoini Altın gibi bir merkez bankası varlığı olarak tutmanın olası faydalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anlatabilir. Bitcoin’e yatırım için çıkardıkları bonolar hakkında bilgi verebilir. Bütün bu konuların en üst düzeyde görüşülmesi Türkiye’nin dolara karşı bir çözüm aradığı günlerde çok önemli olacaktır. Hatta El Salvador bazı konularda Türkiye’ye ödemeleri Bitcoin olarak yapmayı teklif edebilir. Kabulü halinde Türkiye otomatik olarak tarihte Bitcoin ile resmi olarak rezerv tutan ikinci ülke haline gelir.

Bazı kullanıcılar sosyal medyada El Salvador ve Türkiye gibi iki devlet arasında Bitcoin alışverişi olmasının imkansız olduğunu yazmış. Onlara İran’ın dış ticarette Bitcoin kullanımına çoktan izin verdiğini ve gayrı resmi olsa da büyük ihtimalle Venezuela’nın da aynı şeyi yaptığını hatırlatmak isterim. Bu ülkelerin ambargolar ve ekonomik krizlerle boğuşan geri ülkeler olduğunu söyleyenler de olacaktır elbette. Ancak Bitcoin 2017’den önce bireysel alanda da suçlular vs sistem dışı kalanların kullandığı bir parabirimiydi. Oysa bugün Wall Street’in bile kabul ettiği bir yatırım aracı haline geldi.

Ülke bazında kriptovarlık adaptasyonunun kaçınılmaz olarak yayılacağını söyleyen sadece ben değilim. Kontrol ettiği 4 trilyon dolardan fazla fon ile dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden biri olan Fidelity, daha bu hafta başında yaptığı açıklamada El Salvador ardından başka ülkelerin de Bitcoin alacağını ve Bitcoine erken yatırım yapan ülkelerin ileride yapmayanlara göre daha iyi durumda olacağını kaydetti.

Bukele şimdiden esprili Türkçe sosyal medya mesajları ile Türk kirptovarlık camiasının sempatisini kazandı. El Salvador Başkanı Türkiye gezisinde Anıtkabir’e de bir ziyarette bulunacak. Burada da güzel karelerin oluşacağına şüphe yok…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala