bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,381.98 2.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,170.44 0.20%
bnb
BNB (BNB) $ 601.53 3.14%
solana
Solana (SOL) $ 135.89 0.88%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513348 2.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454858 1.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.142851 1.43%

Paribu Nedir, Güvenilir mi? Uzmanından Bitcoin Paribu Yorumları

Paribu 2

Son günlerde kripto paraların hareketliliği ve yıllar içerisinde sağladığı getiriler ile birlikte kripto paralara duyulan ilgi arttı. Durum böyle olunca, kripto para borsalarına duyulan talep de arttı. Biz de bunun farkında olarak, sizlere Paribu hakkında merak ettiğiniz soruların tümünü detaylı bir şekilde cevaplayacağız.

Kripto Para Borsaları Nedir?

Kripto para borsaları, bildiğimiz borsalar gibi bir nevi değiş tokuş platformudur. Ama tek bir fark olarak, hisse senetleri, emtialar veya para birimlerinden ziyade, kripto para olarak bildiğimiz varlıkların farklı kripto paralar ve farklı para birimleri üzerinden işlemleri gerçekleştirmenize olanak tanır. Ayrıca birçok kripto para borsası, cüzdanlarınız aracılığıyla kripto paralarınızı borsaya transfer etmenize olanak tanır. Son olarak, borsadaki yatırım yapmak için ek aracı kurumlara ihtiyaç duyarken kripto para borsalarında böyle bir engelden bahsedemeyiz.

Kripto Para Borsaları Nasıl Çalışır?

Kripto para borsaları, alıcılarla satıcıları birlikte işlem yapmalarına olanak sağlayan piyasa yapıcılardır. Kripto para borsalarında işlemler, ilk olarak piyasa emri veya limitli emirler üzerinden alım veya satım emirlerini gerçekleştirirler. Emir verildiği zaman yatırımcılar, seçtikleri fiyattan alım gerçekleştirmeye çalışır. Alım ve satım isteklerine göre değişir.

Kripto para borsalarında işlem yapmak için, kullanıcılar ilk olarak borsa hesabı açmalılar ve kimlik doğrulama süreçlerini tamamlamaları gerekir. Kimlik doğrulama tamamlandıktan sonra ise kullanıcılar istedikleri işlemi gerçekleştirebilirler. 

Kripto para borsalarında ödeme yöntemleri farklılık gösterir. Ama borsaların çoğu EFT/Havale gibi ödeme yöntemlerini kabul ederler. Eğer yatırımcılar paralarını çekmek isterlerse borsanın seçtiği yöntemlerden birinden faydalanabilir. Bizim ülkemizde EFT/Havale işlemleri ile mümkündür.

Paribu Nedir?

Paribu, 14 Şubat 2017’de Yasin Oral tarafından kurulan Türkiye’nin en yüksek hacimli kripto para borsasıdır. Paribu’da sadece Türk Lirası ve Tether (USDT) ile alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, Paribu üzerinden işlemlerinizi günün herhangi bir saatinde güvenli bir şekilde aklınıza gelebilecek her bir işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak, Paribu herhangi bir saldırıya uğramayıp insanların kendi platformları hakkında daha iyi bilgi almaları için status.paribu.com ile borsadaki durumları baştan sona haberdar etmeleri için çalışıyorlar. Bu site ise kripto para borsaları alanında ilk olarak bilinir.

Bir aralar Paribu borsalarda 16. sıraya kadar yükselmiş olsa da, zaman içinde Binance gibi güçlü rakiplerin sistemleri devamlı yenileme çabaları sonucu 39. sıraya gerilediğini söyleyebiliriz. Özellikle binlerce kripto para borsasının varlığını hesaba katarsak, Paribu’nun 39. sırasının iyi bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Ama yine de Paribu, global standartta borsa olma yoluna emin adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz. 

Şu an Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayanlar ve Türk vatandaşlarının kullanımına açık olan borsa, genişleme planları doğrultusunda zaman içinde dünyanın farklı yerlerine açılmayı planlıyorlar. Ayrıca, Paribu’nun mobil uygulaması bulunur. Son olarak Paribu, Türkiye’de blockchain ve girişimcilik ekosistemlerinin gelişmesi için farklı insiyatifleri devreye sokuyor. 

Paribu Yasal mı?

Paribu, Türkiye sınırları içerisinde yasal olarak faaliyet gerçekleştirir ve otoritelerden elde ettikleri yasal belgeler de bulunur. Ayrıca:

  • Sitede SSL güvenlik sertifikası bulunur ve Paribu içindeki güvenlik devamlı artırılması için çalışılır. Bu sayede finansal bilgileriniz ve varlıklarınız güvence altında tutulur.
  • Başta Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) olmak üzere, yetkili kurumların tümünden gerekli izinler alınmıştır. Ayrıca Merkez Bankası ve MASAK tarafından aktiviteleri yakından izlenir. 
  • Borsa üzerinde listelenen kripto paraların fiyatını 7/24 takip edebilirsiniz. 

Paribu’da Hangi Kripto Paralar Listeleniyor?

Başta Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) olmak üzere birçok kripto para için alım satım hizmeti sunan Paribu’da onlarca kripto para listelenir. Borsanın marketinde listelenen kripto paralar şunlardır:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Holo (HOT)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Tether (USDT) 
  • Reef (REEF)
  • BitTorrent (BTT)
  • Chiliz (CHZ)
  • Waves (WAVES)
  • Ripple (XRP),
  • Cardano (ADA)
  • Neo (NEO)
  • Ontology (ONT)
  • EOS (EOS)
  • Ravencoin (RVN)
  • Polkadot (DOT)
  • Stellar (XLM)
  • Atletico De Madrid Fan Token (ATM)
  • FC Barcelona Fan Token (BAR)
  • Tron (TRX)
  • Avalanche (AVAX)
  • Maker (MKR)
  • Galatasaray Fan Token (GAL)
  • Paris Saint Germain Fan Token (PSG)
  • Basic Attention Token (BAT) ve daha birçok kripto parayı listeler.

Ayrıca Paribu, daha fazla kripto parayı listelemek için çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda.

Paribu Status Log Nedir?

Paribu Status Log, Paribu’da neler olduğuyla alakalı kullanıcılara anlık bilgi sağlayan internet sitesidir. Bu sitede kullanıcılar hangi sorunların olduğuyla alakalı bilgi sahibi olabilir ve çözüm için Paribu’ya bilgi sağlama konusunda yardımcı olabilirler. Ayrıca Paribu, sorunlar çözüldüğü zaman kullanıcılarına site üzerinden bilgilendirme gerçekleştirir ve açıldığından beri yaşanan sorunların ve gelişmelerin tümüne erişebilirsiniz. Bu uygulama, dünyada ilk olup borsalarda neler olduğunu anlık olarak takip edebilirsiniz. 

Paribu’nun Kurucusu Kimdir?

Paribu’nun kurucusu olan Yasin Oral, Paribu’yu kurmadan önce TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada TÜBİTAK’ın sitesini dışarıdan destek alarak geliştirdi. İkinci olarak, taşımacılık sisteminde faaliyet gösteren bir web sitesi geliştirdi. Üçüncü girişimi olan Türkiye’nin ilk online matbaası olan matbuu.com ve dördüncü girişimi olan online bilet satış platformu olan Biletgo’yu kurdu. Ama en büyük girişimi olan Paribu’yu 2016 yılında geliştirmeye başlayan Oral, süreçten 1 sene sonra tamamen çalışır konuma getirdi. İş hayatı dışında Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Yürütme Kurulu üyesidir.

Paribu’nun Kripto Paralar Dışındaki İnsiyatifleri Nelerdir?

Paribu’nun ilk insiyatifi, Hackquarters ile birlikte Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için yarışma düzenlemeleridir.  Bu yarışma çoğunlukla blockchain alanında olup, Türkiye’nin her tarafından birçok girişim planını yarışmaya ekleyip kazananlara farklı alanlarda destekler sundular. 

Paribu’nun ikinci insiyatifi ise, Türkiye’de ve dünyada blockchain ekosistemine kalifiye geliştirici yetiştirmek amaçlı Kadir Has Üniversitesi ile birlikte blockchain yazılımcısı kursu oluşturmalarıdır. Kurs 9 haftalık olup, gerekli koşulları sağlayan kişileri sertifika ile ödüllendirdiler ve en başarılı olanlara belli başlı ödüller verildi. Ayrıca, kurstaki bitirme projelerinde bazı potansiyel girişimler ortaya çıktı.

Paribu Üzerinden Hangi Bankalar Üzerinden Fon Yatırma/Çekme İşlemlerini Gerçekleştirebilirsiniz?

Paribu, Akbank, Fibabanka, Ziraat Bankası veya Vakıfbank hesapları üzerinden 7/24 gerçekleştirilebilir. Ama EFT yapacaksanız bu işlem saat 16.29’da biter ve işleminiz sonraki günün ilk saatinde hesabınızdaki işlemler gerçekleşir. 

Paribu Bitcoin Alış-Satış Fiyatı

Paribu yatırımcılara Bitcoin alış satış imkanlarını sonuna kadar sunar. Burada önemli kısım, Paribu’daki anlık fiyatlardır. Paribu’daki veri sağlayıcılarına göre şu anki veri fiyatı 333.000 TL civarındadır. 

Uzmanından Bitcoin Paribu Yorumları

Yapılan kapsamlı analizlere göre Bitcoin’deki düşüşten sonra şu an yükseliş gerçekleşmeye başladığını söyleyebiliriz. İlk olarak 65.000 dolar seviyelerinden ciddi bir düşüş olsa da, ilk olarak 40.000 dolar seviyelerindeki direnci kırması gerekir. Şu an Bitcoin çoğunlukla 34.000-36.000 dolar seviyelerinde oynasa da, son günlerdeki kırılma ile 40.000 sınırlarını zorluyor. Şu anki projeksiyonlara göre, yılın sonunda Bitcoin fiyatı 100.000-144.000 dolar seviyesine gelmesi bekleniyor ve bu ay içinde normal bir düzeltmenin gerçekleşmesi bekleniyor. 

Genel olarak, yazımız yatırım tavsiyesi içermez ve öyle gözükmemesi gerektiğinin altını çizelim. Kripto para piyasası yüksek riskli olduğu için profesyonel yardım ve titiz araştırma gerçekleştirmenizi öneririz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala