bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,082.17 1.34%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,206.85 2.15%
bnb
BNB (BNB) $ 596.54 0.68%
solana
Solana (SOL) $ 137.93 0.43%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514694 0.21%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458609 0.92%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144067 2.52%

Silvergate Nedir ve Kripto için Neden Önemli?

silvergate domino etkisi

Terraform Labs’in çöküşüyle başlayan ve FTX’in iflasıyla devam eden domino etkisi can almaya devam ediyor. Bu yazımızda son birkaç haftadır kripto para topluluğunun gündeminden düşmeyen Silvergate nedir ve kripto para sektörü için neden önemli sorularının cevaplarına birlikte bakacağız.

Mart ayının başında yaşadığı operasyonel sorunlar nedeniyle yıllık finansal raporunu zamanında yayınlayamayacağını açıklayan Silvergate, kripto para piyasasında yeni bir düşüş trendini tetikledi. Silvergate hisseleri ciddi oranda değer kaybederken Coinbase, Galaxy Digital ve Circle gibi sektörün önde gelen kuruluşları Silvergate ile ortaklıklarını sonlandırdı.

Kripto para sektörünün ağır topları Silvergate ile birlikte çalışıyordu. Bu skandal şimdiye kadar kripto para piyasasını ciddi şekilde etkiledi ancak gelecekte potansiyel olarak daha fazla şirketin Silvergate çöküşünden etkilenmesi bekleniyor.

Silvergate Capital Nedir?

Silvergate, 1990’lı yılların sonlarında Kaliforniya’da kurulan bir banka. Ancak Silvergate bundan yaklaşık 10 yıl önce kripto para sektörüne giriş yaptı ve kripto para odaklı girişimlere geleneksel finansal hizmetler sunmayan başladı. Elbette o dönemde kripto paralara sıcak bakan geleneksel finansal kurumların sayısı ciddi anlamda sınırlıydı. Silvergate o dönemde kripto paraları kucaklamasıyla banka, kripto para sektörünün önemli bir parçası haline geldi.

Silvergate, müşterilerinin 7 gün 24 saat boyunca Silvergate hesaplarına ABD doları göndermesine olanak sağlayan Silvergate Exchange Network adlı anlık ödeme platformu kripto para sektörünü cezbetti. Zira geleneksel bankalar geceleri ve hafta sonları kapalıydı. Bu da Silvergate’in kripto para sektöründeki benimsenmesini arttırdı.

Silvergate doğrudan doğruya kripto para hizmetleri sunmuyordu çünkü para yatırma ve çekme işlemleri kripto paralarla gerçekleştiriliyordu. Ancak Silvergate müşterileri kripto paralarla ilgileniyordu. Silvergate, 2022 yılında kripto para piyasasında yaşanan çöküşlerden ağır bir darbe aldı. Özellikle de 2022 yılının Kasım ayındaki FTX’in beklenmedik bir şekilde iflas başvurusunda bulunmasıyla.

FTX, Silvergate’in en büyük müşterilerinden biriydi.

Silvergate Kripto için Neden Önemli?

2022 yılının Kasım ayından bugüne kadar Silvergate hisseleri %95’in üzerinde değer kaybı yaşadı.

Bundan sadece bir yıl önce Silvergate için işler yolunda gidiyordu. Terra ve FTX çöküşleri yaşanmamıştı. Hatta Silvergate’in Meta’nın yani eski adıyla Facebook’un stabilcoin projesi Diem’i 182 milyon dolar karşılığında satın alması topluluğu heyecanlandırmıştı.

Ancak her şey bir anda tersine döndü. Silvergate 2 Mart 2023 tarihinde operasyonel sorunlar nedeniyle yıllık finansal raporunu ertelediğini duyurdu. Silvergate bu yılın başlarında FTX’in iflasının ardından yatırımcıların fonlarını geri çekmesi nedeniyle 1 milyar dolar zarar açıkladı. FTX’in iflası Silvergate’i ciddi şekilde olumsuz etkiledi.

Ocak ayında ABD’li senatörler, Silvergate’e FTX’le arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir mektup gönderdi. Mektupta Silvergate, San Francisco Federal Ev Kredisi Bankası’ndan (FHLB) kredi alarak kripto para piyasasındaki riskleri geleneksel finansal sisteme taşımakla suçlandı.

Kara para aklamanın önlenmesi (AML) kurallarından yoksun olduğu iddiasıyla birçok davayla karşı karşıya olan Silvergate’in yaşanan tüm bu olaylar ışığında tıpkı FTX gibi iflas başvurusunda bulunmasından endişe ediliyordu. Silvergate cephesinden 8 Mart’ta yapılan açıklamada bankanın gönüllü tasfiyesinin ileriye dönük en iyi yol olduğu belirtildi.

Kripto para analisti ve yazarı David Gerard’ın araştırması, tüm kripto varlıkların Silvergate’e maruziyetinin %61,7 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Bu da olası bir iflas durumunda çöküşün etkilerinin kripto para piyasasında geniş çapta hissedileceği anlamına geliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala