bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,887.85 2.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,038.54 0.38%
bnb
BNB (BNB) $ 549.32 2.59%
solana
Solana (SOL) $ 137.36 0.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498008 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.448832 0.71%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148506 1.03%

10.000 Bitcoin (BTC) ile 2 Pizza Satın Alan Laszlo Hanyecz’in Hikayesi

Laszlo Hanyecz’le tanışın, kendisi ilk Bitcoin (BTC) işlemini belli bir ürün almak için gerçekleştiren isim. 2010 yılında 2 büyük boy pizza için 10.000 BTC ödedi.

Laszlo Hanyecz Kimdir?

Laszlo Hanyecz kripto para topluluğu dışında çok bilinen birisi değil, kendisi Florida’da yaşayan bir yazılımcı ve kendisi ayrıca online perakende şirketi GoRuck’da çalışan bir mühendis. Ama kendisi yazılımdaki becerilerinden ziyade çocukları için aldığı 2 büyük boy Papa John’s pizzası için 10.000 BTC ödeme gerçekleştirdi. Bu işlem 22 Mayıs 2010’da gerçekleştiği için 22 mayıs, kripto para topluluğunda Bitcoin Pizza Günü olarak bilinir ve şu ana kadar 11 yıl geçti.

Ama bu işlem sadece tek bir kişi ile gerçekleşmedi: Jercos olarak da bilinen Jeremy Sturdivant, Bitcoin pizza anlaşmasında 10.000 BTC’yi iki pizza karşılığında Hanyecz’ten alan kişidir. 

E1 gMXgWEAAvv9N

Bitcoin’in ilk fiziksel ürün ile ödemesi gerçekleştirildiğinden beri, Bitcoin kullanım alanları arttı ve müşteriler gayrimenkul, alışveriş ve diğer birçok hizmet için Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kullanabilir duruma geldi.

Laszlo Hanyecz ve Jeremy Sturdivant medya organlarına röportajda, Bitcoin’deki ilk fiziksel ürün almak için gerçekleştirilen işlem ile alakalı konuştu.

Muhabir, Hanyecz’e 10.000 Bitcoin kullanarak 2 büyük boy pizza satın alma işlemi hakkında soru sorarak röportaja başladı. Hanyecz, soru sorulduğu zaman işlemi gerçekleştirmekten herhangi bir pişmanlık duymadığını ve bu sayede Bitcoin ile alakalı gereken kullanım alanının oluştuğu ve ayrıca birçok kişinin Bitcoin hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı. Ayrıca Hanyecz Bitcoin’in MacOS ve diğer versiyonlar için sürümlerini geliştirdiği ve Bitcoin forumlarında MacOS’de nasıl geliştirileceği hakkında bilgi sundu. Hanyecz sonrasında MacOS sürümünü geliştirdikten sonra Bitcoin ağındaki buglarla uğraştığını ve diğer güncellemeleri hazırladığını söyledi. Son olarak, eğer kendisi 10.000 Bitcoin ile pizza satın almasaydı Bitcoin’in bugünlere gelemeyeceğinden bahsetti.

Röportajın ikinci sorusunda muhabir, Hanyecz’in Bitcoin’i gerçek hayatta kullanıp kullanmadığını sordu. Hanyecz bu soruya bulduğu her fırsatta Bitcoin ile ödeme gerçekleştirdiği ve çoğunlukla online ödemelerde kullanmayı tercih ettiğini söyledi. Hatta bu kadar süre geçmesine rağmen kendisinin Bitcoin yazılımı ile uğraştığını ve kendisine forumlarda kolaylıkla erişilebileceğini söyledi. Son olarak kendisi, yüz yüze iletişim kurmayı çok tercih etmediğini söyledi.

Hanyecz’in röportajında üçüncü soruda kendisinin en çok sevdiği kripto paranın hangisi olduğunu sordu. Hanyecz bu soruya gülerek Bitcoin cevabını söyledi. Kendisinin Bitcoin yazılımı ile ilgilendiğini ve Bitcoin’i para olarak kullandığı için Bitcoin’in en çok sevdiği kripto para olmasına şaşmamak lazım.

Röportajın dördüncü sorusunda, Hanyecz’in en çok sevdiği pizza türü soruldu. Kendisi bu soruya Supreme pizzayı en çok sevdiği pizza olduğunu bahsetti. Hatta kendisi çocukları için 2 büyük boy Supreme pizzayı 10.000 BTC ile satın almıştı. 

Röportajda sorulan sorulardan birisi, Hanyecz’in otelde kahvaltı tabağı satın almak istemesiydi. Hanyecz bu soruya, kendisinin otel kahvaltısında pizza yerine yumurta, pastırma ve pankek gibi standart kahvaltı yemeklerini tercih ettiğini söyledi. Kendisinin pizzayı kahvaltı tabağı ile karşılaştırmasının sebebi, kendi hesabı üzerinden işlemi gerçekleştirmesi ve kapıya gelmesi olduğunu bahsetti. Ayrıca kahvaltının nasıl geldiği konusunu umursamadığını ve sadece kendisinin belli bir yemek istediğini ve Bitcoin’in de diğer para birimleri gibi para olduğundan bahsetti. Son olarak, kendisi eğer Bitcoin ile yemek yerse Bitcoin’le yaşayabileceğine inanıyor. 

bitcoin pizza 1

Laszlo Hanyecz, kendisinin kripto paraları asıl işi olarak görüp görmediği sorusuna kripto paraların onun asıl işi olmadığını, aksine onun için yan proje olarak çalıştığını söyledi. Kendisi bunu eğlence için yaptığı ve bunun 9-5 arası bir iş olmadığını söyledi. Kendisinin asla ICO dolandırıcılığı ile ilişkilendirilmek istemediğini, onun yerine hobi olarak devam etmek istediğini söyledi. Ama yine de kendi iş yerinde Bitcoin ile ödemelerin kabul edildiğini ve firmanın web sitesine Bitcoin ödemelerini entegre ettiğini söyledi. Ayrıca iş arkadaşları, Hanyecz’in getirdiği yeniliğin birçok kişiyi heyecanlandırdığını söyledi. Kendisi ile hobisini iş ile birleştirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Hanyecz, röportajda Bitcoin dışında herhangi bir kripto para ile ilgilenmeyi tercih etmediğini ve diğer kripto paraların Bitcoin’i kopyası olduğuna inanıyor. Kendisine göre kripto paraların %90’ının Bitcoin kopyası olduğunu ve sadece logolarının değiştiğini söylüyor. 

Hanyecz, iş yerinde Bitcoin ile ödemelerin kabul edilmesinden sonra, kendisinin pizza alımının ödeme aracı olarak kabul edilmesinin yardım ettiğini ve kendisinin Bitcoin’in büyüyeceğine dair inancının ödeme aracı olarak kullanılmasına yardım ettiği kanaatinde. Ayrıca kendisi, eğer kendisi fikri ortaya atmasaydı başka bir kişinin bu fikirden yararlanacağını söyledi. Bu sürece ilk olarak nasıl madenciliğin gerçekleştirileceğini yazdı ve ardından birkaç ay sonra GPU madenciliğine başlayan ilk kişi olduğunu söyledi. Bu sayede kendisi ödemeler aracılığıyla Bitcoin’lerini harcadığını söyledi.

bitcoin pizza day btc 1

Hanyecz, kendisine Bitcoin pizza ödemeleri hakkında soru sorulduğu zaman, birçok kişinin Bitcoin ile pizza satın almak istemediğini ve birçok kişinin denemesine rağmen bekleyemeyeceği için Bitcoin kullanmayacağını söyledi. Hanyecz bu durumu birçok kişinin işlemleri 12 saat gibi durumlarda beklemediğini ve bu sayede birçok kişinin piyasanın nasıl çalıştığı hakkında haberdar oldu. 

Röportajda Hanyecz, Lightning ağını kendisinin kurduğunu ve ölçeklenebilirlik konusunda insanlar tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi. Yani kendisine göre Bitcoin’lerin gerçek hayatta harcanma senaryoları gittikçe artıyor.

Kendisi Lightning Network’ün mükemmel olmadığını, ama birçok kişinin Lightning’i tercih etmesinin sebebinin diğer ödeme araçlarını tercih etmek istememeleri olduğunu bahsetti. Lightning Network Bitcoin’in ödeme aracı olarak kabul edilmesini ve insanların ödemeleri kriptografik kanıtları kullanarak rahatlıkla gerçekleştirebileceğini söyledi. Kendisi Bitcoin’in ruhunu takip etmek yerine insanların kimseye güvenmek zorunda kalmadan işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebileceğine inanmasının arkasında olduğunu söyledi. Lightning ağı ise insanların gizlilik üzerinden rahatça işlem gerçekleştirebileceğini söyledi ve şirketlerin kendi gizliliklerini ihmal edemeyeceğinden bahsetti. 

Özetle 2010 yılında 10.000 BTC karşılığında 2 pizza satın alan Laszlo Hanyecz, bugün ödediği Bitcoin’lerin mevcut değerinin milyonlarca dolarla ifade edilmesi nedeniyle talihsiz bir üne ulaştı. Ancak Jercos olarak da bilinen Jeremy Sturdivant’ın 10 bin BTC’lik ödeme almasına rağmen Laszlo Hanyecz kadar üne sahip olmadığını da belirtelim.

Laszlo Hanyecz Şimdi Ne Yapıyor

Florida, Jacksonville’de doğan Hanyecz, günümüzde sırt çantası üretiminde uzmanlaşmış bir giyim şirketi olan Goruck’ta Bilişim Teknolojileri uzmanı olarak çalışıyor. Laszlo Hanyecz’in bir internet ünlüsü olması nedeniyle Goruck, ödeme yöntemi olarak Bitcoin’i kabul ediyor. Öte yandan Hanyecz, 10 bin BTC ile pizza satın almaktan pişman olmadığını söylüyor ve “her halükarda biri bunu yapacaktı” şeklinde kendini savunuyor.

Laszlo Hanyecz’in Ödediği 10.000 BTC’ye Ne Oldu?

Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de şu: Laszlo Hanyecz’in pizzalar için ödediği 10.000 Bitcoin’e ne oldu? Sturdivant bu soruyu bir röportajda yanıtladı. Sturdivant, 10.000 Bitcoin’in tamamının ekonomik döngüye hızla geri döndüğünü ifade etti.

Sturdivant 10.000 büyük bir kısmını Humble Bundle oyun dağıtım platformundan yaptığı satın alımlar için kullandığını belirtti. Şu anda 29 yaşında olan ve kripto para sektöründe çok tanınmayan Sturdivant, profesyonel radyo ekipmanı üreticisi Inovonics’te ürün mühendisi olarak çalışıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner