bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,178.46 4.94%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,379.68 6.86%
bnb
BNB (BNB) $ 527.32 8.23%
solana
Solana (SOL) $ 184.59 9.07%
xrp
XRP (XRP) $ 0.60028 4.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.623908 10.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132269 12.88%

Paylaş

ZK’ye Odaklanan Cryptİst Etkinliğine Neler Yaşandı?

Blockchain ve kripto sektöründeki gelişim artık devasa bir boyuta ulaştı. Her gün binlerce verinin işlendiği sektörde artık etkinlikler de önemli bir konuma ulaşmış durumda. Sektörden uzman isimlerin yer aldığı etkinlikler, sektörün gelişim ve artan iş birlikleri için oldukça kritik bir faktör. Bunu sön dönemde artan etkinlik ve katılımcı sayılarından da kolayca anlayabiliyoruz. İşin teknik ve spesifik bir kısmına odaklanan Cryptİst de bu etkinliklerden biri. Biz de BTCHaber olarak yer aldığımız etkinlikte sektörden önemli isimlerle bir araya gelip ZK teknolojisinin derinliklerine indik.

ZK'ya Odaklanan Cryptİst Etkinliğine Neler Yaşandı

Cryptİst Etkinliğinde Zero Knowledge (ZK) Mercek Altına Alındı

Zero Knowledge (ZK) teknolojisi özellikle son dönemde Blockchain sektöründe büyük ses getirdi. Her ne kadar teknolojinin temellerin çok daha eskilere dayansa da dağıtık defter ve Blockchain teknolojisi ile birleştiğinde çok daha etkili bir hâle geliyor. Etkinliğin de ana konusu olan ZK, etkinlik boyunca Blockchain sektörünün belki de en büyük sorunu olan ölçeklenebilirlik ve verimlilik konusunda bir devrim olarak anıldı. Ethereum ve muadili rakip ağların ölçeklenebilirliği söz konusu olduğunda defalarca öneminin öne çıktığı ZK teknolojisi, biraz da karmaşık bir yapıya sahip olması sebebiyle yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Yüksek matematiksel formüllerin kullanıldığı ileri düzey bir teknoloji olan ZK, Blockchain uzmanlarının dâhi ilk etapta zorlandığı bir konu olabiliyor. Bu noktada etkinliğin konuşmacılarından aldığımız en önemli mesajlardan birisi de bu konuya değiniyor. Panelistlerin hemen hemen hepsi, her ne kadar bu teknolojinin karmaşık gibi gözükse de oldukça önemli ve devrimsel olduğu yönünde anlatımlarda bulundular.

ZK'ya Odaklanan Cryptİst Etkinliğine Neler Yaşandı

Etkinliğin ilk konuşmacısı olan Todd Norton, bize ZK teknolojisini en basit hâli ile anlatmak için Rubik küpü benzetmesini kullandı. Rubik küpü çözmeyi öğrenmek istediğini ancak bu yolculukta çok fazla ilerleme kat edemediğini anlatan Todd, ZK’nin özetini şu şekilde yaptı:

“Zero Knowledge teknolojisi, bir verinin doğruluğunu kanıtlamak adına herhangi bir veri zafiyeti vermeden kullanılabilecek en güvenli yol. Özellikle kripto alanında çok büyük potansiyeli olan ZK teknolojisi, kısaca bir verinin şifrelenmiş çıktısını karşı tarafta şifre anahtarının olması durumunda onaylayabilecek şekilde saklar”

ZK teknolojisinin en aktif kullanım alanlarının geleceğin ödeme sistemleri olabileceğini belirtirken ölçeklendirme için “adeta bir sihir” gibi tanımını kullandı. Bu noktada bu tanımı sadece Todd’dan duymadığımızı belirtelim. Tüm etkinlik boyunca birçok kez ZK teknolojisinden bir teknolojik sihir gibi bahsedildi. Özellikle teknolojiyi biraz daha detaylı ele alan Ethereum Foundation’dan Kaan Uzdoğan, her ne kadar resmî olmasa da Ethereum için kendi roadmap’ini bizlerle paylaştı.

ZK'ya Odaklanan Cryptİst Etkinliğine Neler Yaşandı

İlk olarak Ethereum’un gelişimine değinen Uzdoğan, Ethereum’un ölçeklenebilirlik konusundaki gelişimlerini ve gelecek planlarını anlattı. Bu noktada son dönemde Ethereum’a oldukça olumlu etki eden Merge tarihinin önemine bir kez daha değinen Kaan Uzdoğan, Ethereum’un önündeki planlanan 5 adımı da bizlere detayları ile anlattı. Merge’den sonra gelecek olan Surge ve Verge aşamalarına da değinen Uzdoğan, bu alanda yapılan çalışmalarda en çok dikkat edilen noktanın geçiş sırasında kullanıcıların verileri ve güvenliğinin riske atılmaması olduğunu belirtti.

Kaan Uzdoğan‘ın sunusu sonrası verilen kahve molasında ise sektörden isimler bir araya geldi ve sektörün artı ve eksileri masaya yatırıldı. Etkinliğin çoğunluğuna hakim olan üniversite Blockchain kulüpleri, birbirleri ile teknik konulara değinirken işe açık olanlar ve kendisinin çekiminin yapılmasını istemeyenler de yapışkan rozetler ile kendilerini belli ettiler.

Etkinliğin en gözümüze çarpan bir diğer konusu ise uzmanlara soruların soruların not alınması oldu. Kaan Uzdoğan, Eda Aktürk, Doruk İşmen ve Utku Dördüncü gibi isimler, sektöre ilgisi son derece fazla olan gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı. Bazı öğrencilerin birbirleri ile projelerinin tartışıldığı ara sonrası ise bir diğer panel başladı.

ZK'ya Odaklanan Cryptİst Etkinliğine Neler Yaşandı

ZK ve Web3’ün Gelişimi adlı panelde konuşan Emre Tekişalp, ZK teknolojinin sektöre etkilerini ve yeni nesil şirketlerin bu teknolojilere nasıl yatırım yaptığını anlattı. Özellikle artan ölçeklendirme çözümleri ve bu noktada artan rekabetin derinliklerine değindi.

Bir sonraki panelde yer alan Aleo’dan Anthony DiPrinzio, Web3’ün geleceğine dair düşüncelerini paylaştı. Web3’ün sanılanın aksine çok daha geniş bir kesimi ilgilendirdiğini söyleyen DiPrinzio, web3 geçişinin biz farkında dahi varmadan çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ve günümüz teknolojilerinin bize oldukça eski gözükeceğini düşündüğünü paylaştı.

Günümüzde hemen hemen her gün bir web3 haberi ile karşılaşıyoruz. Markalarının vizyonunu öne çıkarmak isteyen şirketlerin yaptığı ticari marka başvuruları, metaverse’de alınan araziler, yeni NFT’lerin piyasaya sürülmesi ve çok daha fazlası. Ancak Web3’ün oldukça önemli bir tarafı daha mevcut, o da geliştiriciler.

Yeni teknolojiler ve beraberinde gelen yeni ürünler, hem sektörün gelişimi açısından hem de kullanıcılara sunulması açısından önemli bir etken. Bu nokta sektöre katılan her bir yatırımcının önemli oldukça fazla. Bu konuya neredeyse her konuşmanı değindi diyebiliriz. Etkinlik boyunca üniversitelerden gelen kulüplere büyük bir ilgi ve bilgi aktarımı vardı. Aynı şekilde sektöre son derece ilgili olan öğrenciler de konuya hakimiyetleri konusunda uzmanları da şaşırtmayı başardılar.

Bir sonraki panelde yer alan Paribu Ventures’tan Utku Dördüncü, ZK Teknolojisinin kullanım örneklerine ve sektörün gelişimine odaklandı.

Kendisi ile yaptığımız röportajında da belirttiği üzere küresel olarak hızla artan kripto para ve Blockchain projelerine yatırımlar, Türkiye’de de önemli rakamlara ulaşmış durumda. Paribu’nun da proje yatırımlarından bahseden Dördüncü, sektörün gelişimi açısından yeni projelerin önünün açılması kısmında verilen değerin önemin özellikle altın çizdi.

Sektörün Uzmanlarına Blockchain’in Geleceğini Sorduk

BTCHaber olarak yer aldığımız Cryptİst etkinliğinde birçok uzmanla bir araya geldik. Blockchain ve Zero Knowledge teknolojisinin gelişimini masaya yatırdık ve oldukça güzel sohbetlere tanıtlık ettik. Öğrenciler ve uzmanların bir araya geldiği etkinlikte birçok bilgi paylaşılırken biz de siz takipçilerimiz için mikrofonumuzu uzmanlara doğrulttuk.

İlk sorumuzu Kaan Uzdoğan’a yönelttik ve ona ZK teknolojisinin Blockchain sektörüne etkisini sorduk. ZK teknolojisinin Blockchain’den de önce var olduğunu söyleyen Uzdoğan, Blockchain’in son dönemdeki gelişmelere önemli ölçüce ön ayak olduğunu vurguladı.

Blockchain ve Zero Knowledge tarafından en önemli etkilerden birinin ödemeler kısmında yaşandığını belirten Uzdoğan, gizlilik ve güvenlik alanında ödeme sistemlerinin yeniden doğduğunu dile getirdi. Bir bilgi veya bir veri göstermeden bir veriyi kanıtlayabilmenin teknolojik bir sihir olduğunu dile getiren Uzdoğan, ZK’nin oldukça güçlü bir teknoloji olduğunu bir kez daha vurguladı.

Bir diğer röportajımızı ise Paribu Ventures’tan Utku Dördüncü ile gerçekleştirdik. Cryptİst etkinliği hakkında ne düşündüğünü sorduğumuzda oldukça heyecan duyduğunu belirten Dördüncü, bu tür etkinlikleri desteklediklerini ve sektöre çok büyük etkisi olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Bununla birlikte kendisine bir projeye yatırım yaparken hangi kriterlere dikkat ettiklerini sorduğumuzda, aldığımız cevap kısaca “takım” oldu. Bir projenin geliştirici ekibinin önemine dikkat çeken Dördüncü, bu konuda projenin geçmişte neler başardığına da baktıklarını ve projeleri erken dönemde teşvik etmek için sundukları şeylere dikkat ettiklerini belirtti.

Doruk İşmen ile gerçekleştirdiğimiz konuşmada ise benzer heyecan ve enerjiyi hissettik. Türkiye’de böyle teknik bir etkinliğin önemine birkaç kez vurgu yapan İşmen, geleceğin en önemli teknolojilerinin ölçeklendirme projeleri olacağını belirtti ve ZK’nin önemini bir kez daha vurguladı.

Tansel Kaya ise röportaj yaptığımız bir diğer isimdi. Kendisine hem etkiliği hem de DeFi sektörünün geleceğini sorduk. Bizlere bu tür etkinliklerin yurtdışında sık sık yapıldığını ve Türkiye’de de bu tarz etkinlikleri görmekten çok mutlu olduğunu belirten Tansel Kaya, konu DeFi sektörüne geldiğinde ise oldukça umutlu.

Öyle ki son dönemde yaşanan saldırıları sorduğumuzda bu konuda henüz oldukça yeni olduğumuzu belirten Kaya, ilerleyen dönemde evrimleşen bir sektör olacağını ve iyi ve güçlü mimarilere sahip teknolojilerin hayatta kalarak çok daha kusursuz bir sistemin ortaya çıkacağını söyledi.

Emre Tekişalp ise Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduğunu ve bu tarz etkinliklerin önümüzde çok daha sık yaşanacağını umduğunu belirtti.

Son röportajımızı ise etkinliği sunucularından Murat Karademir ile bir araya geldik. Türkiye’deki gençlerin potansiyeli söz konusu olduğunda heyecanlanan Karademir, bu alanın önünün çok açık olduğunu ve bu alanda kendisini geliştiren gençlerin ileride çok güzel paralar kazanacağını belirtirken, bir sonraki etkinlikler için de sinyal vermeyi unutmadı.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala