bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,767.96 2.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,560.57 1.54%
bnb
BNB (BNB) $ 581.93 2.15%
solana
Solana (SOL) $ 187.53 1.77%
xrp
XRP (XRP) $ 0.627791 2.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.649951 0.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.222936 19.23%

Yol Ayrımında Bir Piyasa

erkan öz1

Nisan-Mayıs döneminde korku-belirsizlik-şüphe (FUD) haberleri ile Bitcoin ve altcoinler ciddi kayıplar yaşadıktan sonra kriptopara piyasaları bir yol ayrımına geldi. Teknik ve (zincir-üstü) temel analiz yol bulmak için başvurabileceğimiz araçlar.

Önümüzdeki döneme dair tahmin yürüten teknik analistlere baktığımızda Bitcoinin kısa sürede 20 bin hatta 10 bin $’lara düşeceğini öngörenler de var, hala en az 300 bin $’lara tırmanmasını bekleyenler de. Temel analiz ise 20 Mayıs tarihli ve “Veriler: Yükseliş Sezonu Bitmedi” başlıklı yazımda ayrıntılı şekilde incelediğim gibi Bitcoin için bu sezonda tepe noktanın hala görülmediğini ortaya koyuyor. Ancak tabi verilerin söylediği de bir olasılık ve bu olasılık gerçekleşse bile zincir üstü veriler yükseliş sezonunun ne zaman biteceğini söylemiyor. 2021 Yaz sonu mu, 2021 yıl sonu mu, yoksa 2022 içinde bir dönem mi?

Ayrıca yükseliş sezonunun henüz bitmemesi bu sezon içinde yine de çok derin bir düşüş olmayacağı anlamına gelmiyor. Bitcoin gün kapanışı itibari ile 13 Nisan’da 63577 $ zirvesinden 23 Mayıs’ta 34978 $’a düşerek %44,98 değer kaybetti. Normalde yükseliş sezonlarında birkaç defa %40’lara varan düzeltmeler görülebiliyor. Yaşadığımız düşüş bu normal düzeltme sınırlarını sonuna kadar zorlamış durumda. İşte tam bu noktada bir yol ayrımındayız.

Bitcoin buradan, devam eden kurumsal yatırımcı ilgisi ile yukarı da gidebilir; 3-5 bin $’lardan itibaren düşük seviyelerden alım yapmış olan eski yatırımcıların masada duran ciddi karları kaybetme korkusu ile yeniden satışa geçmeleri sonucu tekrar düşüşe de geçebilir.

2013 Yükseliş Sezonu’nda Bitcoin yine Nisan döneminde yalnızca bir haftada 213 $’dan 65 $’a adeta çakılarak %70 değer kaybetmişti! Ama sezon aylar sonra ancak Bitcoin yıl sonunda 1000 $’ları aştıktan sonra bitmişti. 2021 Sezonunda Bitcoin 2013’ten daha yavaş, 2017’den ise daha hızlı ilerliyordu. Bu durumda kötü senaryoda Bitcoin’de 63577 $’dan başlayan kayıpların %50-60’lara ulaşabileceğini ama %70-80’lere varmayabileceğini ümit edebiliriz. Tabi Bitcoin de %50-60 düşüş altcoinlerde çok daha yüksek kayıplar anlamına da gelecektir.

Sürekli alım satım yapmayan, portföy ve risk yönetimi tarzında hareket eden bir yatırımcı bu ortamda neler yapabilir? En kötü senaryo yani Bitcoinin 10000 $’lara düşmesi ihtimaline karşı sağlam bir nakit rezervi oluşturabilir ya da var olan nakit rezervini takviye edebilir. Böylece piyasa bu kadar kötü bir şekilde dibi görürse çok ucuzdan alımlar yaparak yükseliş sezonu bitimi ya da bir sonraki yükseliş sezonu için çok avantajlı konum elde edebilir. Bu tip yatırımcı en iyi senaryonun gerçekleşmesi olasılığına karşı da portföyünde yine önemli miktarda kriptopara tutabilir. Portföyde kendisini hedeflerine en azından yakınlaştıracak bir coin sepeti oluşturup bunu takip edebilir.

Bu tip bir portföy düzenlemesi ile al-sat yapmak için gerekli bilgisi veya zamanı olmayan yatırımcı orta-uzun vadede her olasılığa karşı avantajlı konum sağlayabilecek bir strateji oluşturabilir.

Portföy yönetimi için dahi yeterli bilgisi olmayan ama ucuzlamış fiyatları değerlendirmek isteyen yatırımcılar da var. Elbette onlar da ucuzdan alalım derken dip ihtimaline yakalanmak istemez. Bu durumda en iyi stratejilerden biri uzun vadeli dönemsel sabit alım yapmak olabilir. Yatırımcı her hafta ya da her ay belirlediği sabit bir nakit miktarı ile beğendiği kripto paralara yatırım yapabilir. Böylece fiyatlar daha da düşse bile bunu avantaja çevirir, daha ucuzdan alım yaparak ortalama maliyetini düşürür. Bu şekilde bu yükseliş sezonunun olası tepesini ya da gelecek yükseliş sezonunun fırsatlarını da kaçırmamış olur.

Ben teknik biliyorum, gerekli deneyime ve bilgi birikimine sahibim, vaktim de var diyen, al-sat yapmak isteyen yatırımcıların da emeklerine ve analizlerine kuvvet.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala