bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,717.88 1.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,284.83 3.31%
bnb
BNB (BNB) $ 612.91 1.35%
solana
Solana (SOL) $ 159.24 3.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545003 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.497893 3.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162591 2.89%

Yeni Kısıtlamalar Tatili Erken Bitirebilir

Yeni Kisitlamalar Tatili Erken Bitirebilir

Koronavirüs vaka sayılarında tekrar artış eğiliminin görüldüğü birçok Avrupa ülkesinde, salgınla mücadele için alınan önlemler ve kısıtlamalar sertleştiriliyor. Birçok Avrupa ülkesi, Covid-19’un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki yükselişin önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı.

Almanya’da Temmuz başında binin altında seyreden vaka sayıları, 14 Temmuz’dan sonra bu sayının üzerine çıkmaya başladı. 14 Temmuz’da bin 548 olarak tespit edilen vaka sayısı 21 Temmuz’da 2 bin 203’e çıkarak bu ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Delta varyantının yeni vakalardaki oranının yüzde 84’e çıktığını bildirildi. RKI, vakaların sonbahar ve kış aylarında artabileceği uyarısı yaparak hükümetin önlemler almasını istedi.

Öte yandan ülkede her eyalet Covid-19 önlemlerini kendisi belirliyor. Haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayılarının 35’in üstünde bölge bulunmadığı için sert tedbirler gevşetildi.

İç mekanlarda, toplu taşıma araçlarında ve mesafenin kuralına uyulmasının mümkün olmadığı yerlerde maske takma zorunluğu devam ediyor.

Belçika’da 22 Mart haftasında artan ve 5 bine yaklaşan vakalar aşılamaların hızlanmasıyla azalmış, hükümet tedbirlerin çoğunu mayıs ve haziranda gevşetmişti.

Temmuz başında ise vakalar yeniden artış gösterdi. Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünün yayımladığı haftalık verilerin günlük ortalamasına göre, 15-21 Temmuz haftasında yeni vaka sayısı yüzde 19 yükselerek bin 407 olarak kaydedildi.

Yüzde 18’lik artışla günlük ortalama 72 bin 692 test yapılırken bunların yüzde 2,1’i pozitif çıktı.

Hükümet, 13 Ağustos’tan itibaren bir kişinin tam aşılı, hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş ya da negatif test sonucuna sahip olup olmadığına ilişkin bilgileri gösteren bir tür bilet dağıtmaya başlayacak. Belçikalılar, etkinliklere bu biletle katılabilecek.

Yunanistan’da son dönemde Covid-19 vakalarındaki hızlı artış sebebiyle aşılama mecburiyeti başta olmak üzere kısıtlamalar sertleştirilerek çok sayıda yeni önlemin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Parlamentoda onaylanan yasal düzenlemeyle 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere sağlık personeline ve huzurevi çalışanlarına aşı olma zorunluluğu getirildi.

Vakalarda daha fazla artış olması durumunda hükümetin aşı zorunluluğunu özel sektör çalışanları ve eğitimcilere de genişletmeyi planladığı belirtiliyor.

İngiltere’de, dört aşamalı plan dahilinde uygulanan Covid-19 kısıtlamalarının sonuncusu 19 Temmuz’da kaldırıldı.

Ülkede normalleşme tarihi olarak duyurulan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın “Özgürlük Günü” diye adlandırdığı 19 Temmuz itibarıyla 1 metre olan sosyal mesafe kuralı ve maske zorunluluğu kaldırıldı. Buna karşın özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda hala maske takılması tavsiye ediliyor.

Avusturya’da eğlence mekanlarının açılması salgını olumsuz etkiledi. Ülkede haziran sonu itibarıyla 50’nin altına gerileyen günlük vaka sayıları özellikle gece hizmet veren eğlence mekanlarının yeniden hizmete girmesiyle artış gösterdi. Günlük vaka sayılarının 400’e çıktığı ülkede, virüse yakalananların büyük çoğunluğunda Delta varyantı görülüyor.

Artışa rağmen önlemleri kaldırmayı sürdüren hükümet son olarak 22 Temmuz’da toplu taşıma, günlük ihtiyaçların giderildiği market, banka, postane gibi kapalı alanların dışında kalan alışveriş merkezleri ve iş yerlerinde maske kullanma zorunluluğunu kaldırdı.

İtalya’da vakalar temmuz ayında hızla artmaya başladı.

Ülkede Temmuz ayı başında binin altında seyreden günlük Covid-19 vakaları 22 Temmuz itibarıyla 5 binin üzerine yükseldi.

Mario Draghi liderliğindeki hükümet, ülkede yeniden ekonomik faaliyetlerin durmaması için özellikle sosyal faaliyetlere girişlerde aşıyı şart koşacak şekilde çerçevesini belirlediği “Yeşil Geçiş” belgesini 6 Ağustos’tan itibaren devreye alacak.

İspanya’da günlük vaka sayısı 30 binin üstünde seyrediyor. İspanya Sağlık Bakanlığının 23 Temmuz’da açıkladığı son verilere göre, son 24 saatte 31 bin 171 yeni vaka kaydedildi. Ülkede dün günlük 30 bin 587 vaka tespit edilmişti.

Vaka artışları karşısında bölge yönetimleri yerel düzeyde önlemler almaya başladı. Katalonya ve Valensiya bölgelerinde daha fazla belediyede gece sokağa çıkma yasağı getirilirken Galiçya bölgesinde ise bar ve kafelerin kapalı mekanlarına girişte aşı belgesi ya da negatif sonuçlu Covid-19 testi sunulması şartı getirildi.

Fransa, Sırbıstan, Maciristan derken dünya genelince artan delta varyantı vaka sayıları, bu yıl tatillerin erken bitmesine neden olabilir.

Tatil programı yapanların bu süreci tekrar gözden geçirmesi gerekiyor.

Ekonomiler, yeni kısıtlamalara hazır değil! Enflasyona bu kadar çaba harcarken bir de delta varyantına harcayacak güç kalmadı.

Ekonomilerin normalleştiğini düşünen, kripto paraların artık yükselmeyeceğini düşünen, emtia fiyatlarının öldüğünü düşünen bence ne düşündüğünü bir kez daha gözden geçirmeli. Tatil erken biter, sorunlar erken başlar.

Yeni haftada çok sorun var fiyatlanacak.

İyi haftalar…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala