bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,792.02 5.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,982.22 5.99%
bnb
BNB (BNB) $ 567.91 4.10%
solana
Solana (SOL) $ 125.29 7.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498397 2.56%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.436643 4.09%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129713 8.99%

Yapay Zeka ve Metaverse

iKnAyX6wonPP7zZPoUrPycGhfFf2 vj92jcv

AI’ın Metaverse’deki rolü henüz belirlenmedi ancak incelenecek birçok şey var. AI ve Blockchain teknolojisi uygun mu? Bu yazıda, bazı sorularımıza cevap bularak AI, Blockchain ve Metaverse’nin geleceğine bir göz atacağız.

AI (Yapay Zeka) Nedir?

Yapay Zeka (AI), insanın düşünce süreçlerini taklit edebilen akıllı makineler oluşturmayı amaçlayan bir bilgisayar bilimi dalıdır. Yapay zeka sistemlerini güçlendiren algoritmalar, büyük miktarda etiketlenmiş eğitim verisinde kalıplar ve korelasyonlar arar. Ardından tahminler yapmak için bu kalıpları kullanır. AI sistemleri, verileri insanlardan çok daha hızlı ve daha hassas bir şekilde işleyebilir.

Alexa gibi akıllı asistanlar, sürücüsüz arabalar, konuşma robotları, Robo danışmanlar, e-posta spam filtreleri ve daha fazlası, yapay zeka uygulamalarına örnektir. Metaverse ise, bu listenin en yeni üyesidir.

Sonuç olarak, yapay zekanın Metaverse üzerinde gelecekteki etkisi artık teknoloji camiasında sıkça konuşulan bir konu olmuştur.

Uzmanlar, yapay zekanın Blockchain teknolojisi ile ilgili dönüştürücü potansiyelinin büyük ölçüde hafife alındığını savunuyor.

Metaverse Nedir?                             

Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve Blockchain teknolojisi, “genişletilmiş gerçeklik” olarak adlandırılan Metaverse’nin bir parçasıdır.

Başlangıçta, Metaverse’ye yalnızca bir sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla erişilebilirdi, ancak o zamandan beri tarayıcılarda da kullanıma sunuldu ve herkes tarafından erişilebilir hale getirildi. Göz hareketleri, sesli komutlar ve geri bildirim denetleyicileri, kullanıcıların bu dünyada gezinmesine olanak tanıyor. Kullanıcı, sürükleyici dünyayı deneyimleyebilir, bir kulaklık kullanarak Metaverse’yi iş başında görebilir ve avatarlar aracılığıyla oyun, alışveriş ve daha fazlası gibi etkinliklere katılabilir.

Küresel Metaverse pazarının bugün ile 2030 arasında %43,3’lük bir YBBO (yıllık bileşik büyüme oranı) ile 1.607,12 milyar ABD doları değerinde büyümesi bekleniyor.

Sanal, artırılmış ve karma gerçeklik uygulamalarına ve ürünlerine yönelik artan talep, küresel pazarın büyümesinde önemli bir faktördür.

Global Metaverse Market 2019 2030

AI, Blockchain ve XR (Genişletilmiş Gerçeklik) Birbirine Nasıl Bağlıdır?

Metaverse, ilgili teknolojiler sayesinde kullanım durumlarıyla dolup taşıyor ve sınırlama olarak yalnızca hayal gücünü bir kritere dönüştürüyor.

XR, daha önce hayal bile edilemeyen bir sanal gerçekliğe yol açtı. Merkeziyetsizlik, şeffaflık ve geri dönüşü olmayan işlemlerin tümü, tek bir yönetim otoritesine olan ihtiyacı ortadan kaldıran Blockchain ile mümkün hale geliyor.

Metaverse’nin önemli bir bileşeni olan NFT token’ları, Blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulur. NFT’ler, araziden araçlara veya hediyelik eşyalara kadar Metaverse’deki her şeyin temelini oluşturur.

Düşük etkileşim kalitesi gibi zorlukların üstesinden gelerek Metaverse’de yapay zeka ile canlı sanal konferanslar gibi yeni ürünler oluşturmak mümkündür. Sonuç olarak, Metaverse’nin kullanıcı dostu arayüzleri ve tahmin yetenekleri daha da geliştirilecektir. Oyunlar, etkileşimler ve işletmeler daha dinamik, ilgi çekici ve başarılı hale gelecektir.

Decentraland (MANA) ve The Sandbox (SAND), Metaverse terimini ve teknolojisini popülerleştirmeye yardımcı oldu. Katılımcılar, Decentraland’da heyecan verici oyunlar oynarken, eğlenirken, sanal gayrimenkul alıp satabilirken Sandbox, kullanıcıların oyun varlıkları oluşturmasına, paylaşmasına ve para kazanmasına olanak tanıyan bir oyun ekosistemi sunuyor.

Gelişmiş XR ve AI teknolojilerinin kullanılmasıyla, sanal dünyalar daha ilgi çekici hale geldi ve bu da ekosistemdeki tüm taraflar için daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha fazla gelir sağladı.

Metaverse, Konuşma Yapay Zekası Tarafından Şekillendirilecek

Sesli asistanlar için yapay zeka, uygulamaları yaşam tarzı yardımı ve kişiselleştirilmiş öneriler gibi kullanım durumlarıyla güçlendirerek yeni çağın Metaverse’lerinde yer edindi. Kullanıcılar, bir seyahat acentesiyle uğraşmak zorunda kalmadan, onları nefes kesici konumlarda sanal bir tura çıkarmak için Metaverse tabanlı yapay zeka destekli bir bot kullanabilir.

Metaverse’nin doğal dil işleme (NLP) kullanımı, deneyimi gerçek dünyanın deneyiminin üzerine çıkarır. Avatar isteklerini yorumlama söz konusu olduğunda, sesli yapay zeka, kullanıcının tercihlerini dikkate alabilir ve kulağa daha insani gelen bir dilde konuşabilir. 2017’den 2025’e kadar küresel doğal dil işleme (NLP) pazar geliri, milyon ABD doları olarak:

Ekran Alintisi
Kaynak: Statista

XR, Derin Metaverse İşbirliğinin Anahtarıdır

Yapay zeka tarafından desteklenen bir Metaverse, kullanıcıların aksi takdirde olabileceklerinden daha eğlenceli, ilgi çekici ve etkili görevler üstlenmelerine olanak tanır. Örneğin, MeetKai’nin sohbete dayalı yapay zekası, daha karmaşık konuşmaları anlayabilir, kişiselleştirilmiş sonuçlar sağlayabilir ve çeşitli konulardaki doğal konuşmalarda kullanıcı tercihlerini ve bağlamı hatırlayarak hızlı bir şekilde yanıt verebilir.

XR, masa oyunu oynamak, loş ışık açmak veya belirli bir müzik dinlemek gibi basit bir şeyi yaparken olduğu gibi, yalnızca birkaç koşulun karşılanması gerektiğinde özellikle etkilidir.

Metaverse’de Sürükleyici Öğrenme

Bir Metaverse kullanım durumu olarak, sürükleyici öğrenme, şirketlerin gerçek dünyadaki öğrenme deneyimlerini simüle etmesine olanak tanır.

Metaverse, eğitimde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. İsteğe bağlı, daha etkili ve daha kişiselleştirilmiş olduğu için Metaverse’deki eğitim, öğrenciye odaklanır.

PwC tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, kapsayıcı öğrenmenin, geleneksel sınıfa göre %40’lık bir iyileştirmeyle, yüz yüze eğitimden ve geleneksel çevrimiçi eğitimden daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Metaverse’de öğrenme, şirketler tarafından liderlik gelişimi, çalışanların işe alınması ve VR sosyal beceri eğitimi gibi kullanım durumları için zaten halihazırda kullanılıyor. Şu anda bu eğitimler, sanal ofis alanları veya birbirinden ayrılmış sınıflar olarak düşünülebilecek Microverses’te gerçekleşmektedir. Bireysel rol oynama, koçluk ve akıl hocalığı seansları ve aynı alanda birden çok öğrencinin bulunduğu daha büyük grup öğrenme formatlarının tümü sanal ortamlarda mümkündür.

Metaverse, hâlihazırda yürürlükte olan teknoloji ve artan sayıda sürükleyici öğrenme kullanım örnekleri sayesinde öğrenciler ve iş gücü için eğitimde devrim yaratmaya hazırlanıyor.

Son dönemde yapay zeka oldukça ön planda. Hal böyle olunca bu alandaki rekabet oranıda artmaya başladı. Cointelegraph Türkiye’den Hazal Orta’nın haberine göre; ChatGPT’nin en büyük rakibi Google Bard da artık sahalarda boy göstermeye başladı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala