bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,825.10 0.56%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,138.15 0.29%
bnb
BNB (BNB) $ 586.57 0.84%
solana
Solana (SOL) $ 146.35 0.90%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529622 1.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458086 2.82%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161434 2.25%

Yakım İşlemi Nedir? Kripto Paralar Neden Yakılır?

yakim islemi nedir kripto paralar neden yakilir

Bilindiği üzere kripto para yakım işlemi, kripto para ekosisteminde yaygın olarak gerçekleştirilen bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Ethereum’un Londra Hardfork’u ile birlikte daha çok gündeme gelmeye başladı. Son zamanlarda ise özellikle devasa arzı olan (toplam arzın 1 katrilyon SHIB oldunu belirtelim) Shiba Inu (SHIB), yakım işlemleri ile sık sık gündeme geliyor. Peki bu yakım işlemi nedir? Nasıl gerçekleştiriliyor? Gelin birlikte göz atalım.

Yakım işlemi nedir?

Kripto yakım işlemi, belirli miktardaki kripto parayı dolaşımdan kalıcı bir şekilde çıkarmak ve dolaşımdaki toplam arzı düşürmek amacıyla yapılmakta. Yani dolaşımdaki token miktarı azaldıkça mevcut token değerinin teorik olarak uzun vadede artması bekleniyor. Ayrıca genel olarak kripto para ekosisteminde oldukça yaygın olan “Coin Burn”, “Token Burn” ya da “Coin Yakma İşlemi”, gibi terimler kullanılıyor.

yakim islemi nedir kripto paralar neden yakilir 3

Yakma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kripto yakma işleminde öncelikle özel anahtar geçerli olmayan bir token adresi yaratılır, ardından bu adres paylaşılır ve bu adrese yakılmak istenen miktarda tokenler yollanır. Yakma işlemi bazı durumlarda hata düzeltme için de gerçekleştirilebilir. Öyle ki bazı projelerde istenmeyen işlemlerden kaçınmak ve güvenlik katmanı oluşturmak için de token yakım işlemi kullanılır.

yakim islemi nedir kripto paralar neden yakilir 2

Yakım İşlemi Ne İşe Yarar?

Kripto yakım işlemleri çoğunlukla altcoinler ve arzı yüksek tokenler tarafından dolaşımdaki arzı kontrol etmek için kullanılıyor. Genelde bu işlemin yapılma sebebi, arz talep dengesini kurarak yatırımcıları teşvik etmek oluyor. Bununla yanında fiyatı dengede tutmak için uygulanabiliyor.

yakim islemi nedir kripto paralar neden yakilir 4

Son olarak Shiba Inu (SHIB) özelinde devam edelim. Düzenli olarak önemli miktarda SHIB yakma işlemi yapan Shiba Inu’yu, müzik, NFT, ürün ve etkinlik biletleri için ödeme olarak kabul eden ilk plak şirketi Bigger Entertainment‘ın sahibi Steven Cooper, sık sık gündeme geliyor. Genel olarak Shiba Inu yakım zamanlarını bir parti olarak adlandırıyorlar. Burada amaçlanan ise yukarıda belirttiğimiz üzere kontrollü bir şekilde arzı azaltmaya çalışmak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala