bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,600.50 1.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,001.32 0.51%
bnb
BNB (BNB) $ 598.12 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 144.84 1.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520659 0.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458202 3.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147437 1.27%

Wells Bildirimi (Wells Notice) Nedir?

Wells bildirimi nedir

Wells bildirimi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bir kuruluşa veya kişiye karşı yaptırım uygulamayı düşündüğüne dair resmi bir bildirimdir. Wells Bildirimi bir nevi SEC’in bildirimi alan kişi veya kuruluşa yönelik yaptırım davası açma niyetinde olduğuna yönelik bir uyarıdır.

Geçmişte Ripple ve Coinbase gibi üst düzey kripto para şirketleri SEC’ten Well Bildirimi almıştı. Bu nedenle kripto para topluluğu Wells Bildirimi’nin ne olduğunu, ne anlama geldiğini ve kişi ve kurumların bu bildirime nasıl cevap vermesi gerektiğini merak ediyor.

Wells Bildirimi Nedir?

Wells Bildirimi SEC’in bir kişi veya kuruma karşı yaptırım uygulamayı düşündüğünü gösteren resmi bir bildirimdir. SEC, Wells Bildirimi’ni genellikle bir soruşturmayı tamamladığı veya menkul kıymet yasalarının olası ihlaline karşı kanıtlar bulduğu anlamına gelir. Peki bu bildirim neden bu şekilde adlandırılıyor?

Wells Bildirimi adını 1972-1976 yıllarda SEC’in genel danışmanlığı görevini yürüten John Wells’ten alıyor. John Wells, SEC’teki görevi süresince menkul kıymet yasalarını ihlal eden kişi veya kurumlara karşı yaptırım uygulanması süreçlerinin oluşturulmasında kilit rol oynadı. Wells bildirimi adını, 1972 yılında dönemin SEC Başkanı William J. Casey tarafından Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) icra uygulamalarını ve politikalarını gözden geçirmek üzere kurulan ve başkanlığını John Wells’in yaptığı Wells Komitesi’nden almıştır.

Bu nedenle John Wells’in prosedürleri 1972 yılından bu yana Well Prosedürleri” veya “Well Bildirimleri” olarak adlandırılıyor.

Peki Wells Bildirimi neden bu kadar önem arz ediyor? Çünkü Wells Bildirimi alan bir kişinin veya şirketin SEC tarafından yaptırımlara tabi tutulabileceği anlamına gelir. Ancak Wells Bildirimi suçun veya ihlalin kanıtı olarak değil SEC’in yaptırım uygulayıp uygulamayacağına karar vermeden önce bildirimi alan kişi veya kurumun suçlamaları ele alması ve dava açması için bir fırsat olarak yorumlanabilir.

Wells Bildirimi şirketi ve yatırımcılarını ciddi ölçüde etkileyebilir. Örneğin Ripple’ın SEC tarafından Wells Bildirimi almasının ardından birçok önde gelen borsa XRP’yi delisti etme kararı aldı. Bu da XRP fiyatını ciddi anlamda olumsuz etkiledi.

Bazı nadir senayaryolarda Wells Bildirimi’nin çözümü kişi veya kuruma karşı para cezası ve yaptırımlar uygulanmasıyla gerçekleşebilir. Bu ceza ve yaptırımlar kişi veya şirketin mali durumunu ve geleceğini önemli ölçüde etkileyebilir.

Wells Bildirimine Nasıl Yanıt Verilir?

Borsa bunu aldığında, SEC’e hızlı bir yanıt vermek muhtemelen akıllıca olacaktır.

Wells bildirimine mümkün olan en kısa sürede ve SEC tarafından belirlenen zamana kadar yanıt verilmesi kritik önem arz ediyor. Wells Bildirimine karşı hızlı aksiyon alınması kişi veya kurumun yasaları ciddiye aldığını gösteriyor ve para cezaları da dahil olmak üzere ceza indirimiyle sonuçlanabilir.

Bildirim alan kişi veya kurumun Wells Bildirimine verdiği yanıt Wells Sunum (Wells Submission) olarak bilinir. Muhtemel sanıkların, yasal bir özet şeklinde olması gereken ve muhtemel sanıklara karşı neden suçlama yapılmaması gerektiğini kanıtlamak için hem olgusal hem de yasal argümanlar içeren bir Wells Sunumu yapmak için belirli bir zaman tanınır.

Bir Wells Sunumu ve içeriği kamuya açık bir bilgidir. Bu nedenle Wells Sunumu’nda yer alan bilgiler, davalının aleyhinde kullanılabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala