bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,192.73 0.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,161.90 1.50%
bnb
BNB (BNB) $ 600.56 0.50%
solana
Solana (SOL) $ 153.88 0.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.548908 2.76%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.507694 0.06%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157628 2.27%

Web3 ve Blockchain Nasıl İlişkilidir?

web3 ve blockchain nasil iliskilidir

Web3 ve Blockchain genellikle birbirine paralel teknoloji olarak kabul görüyor. Son yılların moda terimleri olan Web3 ve Blockchain, net bir şekilde anlaşılmakta karıştırılıyor ve genellikle kripto para birimleri ile bağdaştırılıyor. Fakat bu terimler genel kanının aksine çok daha fazla anlam taşıyor.

Web3 ve Blockchain Bağlantısı

Son yıllarda popülerliği bir hayli artan konuların başında gelen Web3, Blockchain ve dağıtılmış defter teknolojisi gibi teknolojilerden oluşan merkezi olmayan bir ekosistem oluşturmaya odaklanan, yeni nesil web3 ile çalışmak üzere oluşturulmuş teknolojilerin üçüncü yinelemesini ifade eder. Bu noktada web3 teknolojileri, kullanıcıların merkezi bir otoriteye ya da aracıya ihtiyaç duymadan merkezi olmayan uygulamalar (dApp) ve akıllı sözleşmeler ile internet üzerinden etkileşime geçmesine imkân tanır.

web3 ve blockchain nasil iliskilidir 2

Blockchain ise veri ve işlemlerin şeffaf takibine ve değişmez güvenliğe izin veren merkezi olmayan bir teknolojidir. Bu bağlamda bir bilgisayar ağı üzerindeki her veri işlemini kaydeden, merkezi bir otoriteye ya da aracıya ihtiyaç duymadan güvenli ve şeffaf sistemlerin oluşturulmasına imkân sağlayan bir dijital defter olarak açıklanabilir.

Web3 ve Blockchain Arasındaki Bağlantı Nereden Geliyor?

Web3 teknolojileri, Blockchain ve dağıtılmış defter teknolojisi gibi merkezi olmayan teknolojilerin üzerine inşa edilmiştir. Bu teknolojiler, web3 teknolojilerinin temel özelliği olan merkezi bir otoriteye ya da aracıya ihtiyaç duymadan güvenli ve şeffaf sistemlerin kurulmasına yardımcı olur. Web3 ve Blockchain’in birbiriyle ilişkili olmasının öncelikli nedenlerinden birisi, merkezi olmayan uygulamalar (dApp) olarak gösterilebilir.

Merkezi olmayan uygulamalar (dApp), kullanıcıların geleneksel web uygulamalarına benzer şekilde merkezi olmayan sistemlerle etkileşime girmesine izin veren Blockchain gibi merkezi olmayan teknolojilerin üzerine inşa edilmiş uygulamalardır. Web3 için olmazsa olmazlardan olan merkezi olmayan uygulamalar (dApp), finans, tedarik zinciri yönetimi ve sosyal ağ platformları dahil olmak üzere pek çok uygulamada kullanılabiliyor.

web3 ve blockchain nasil iliskilidir 3

Buna ek olarak Web3 teknolojileri akıllı sözleşmeleri de kullanıyor. Akıllı sözleşmeler, satıcı ve alıcı arasındaki sözleşme koşullarının doğrudan kodda yazılı olduğu, kodlanmış ve programlanmış kendi kendini yürüten sözleşmeler olarak tanımlanabilir. Son zamanlarda pek çok sektörde kullanılmaya başlanan akıllı sözleşmeler, genellikle Blockchain platformlarında uygulanır ve belirli koşullar yerine getirildiğinde fonların serbest bırakılması gibi belirli süreçlerin otomatik olarak yürütülmesini sağlar.

Genel olarak özetlemek gerekirse, web3 teknolojileri ve Blockchain birbiriyle yakından ilişkili iki kavramdır. Günümüzde popülerliği sürekli olarak artan web3 teknolojilerinin, internet ile etkileşim için güvenli ve şeffaf sistemler oluşturmasında Blockchain gibi merkezi olmayan teknolojilere ihtiyacı bulunuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala