bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,706.94 2.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,557.34 1.50%
bnb
BNB (BNB) $ 580.57 1.53%
solana
Solana (SOL) $ 186.65 1.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626758 1.83%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.648772 0.23%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.222373 20.29%

Web3 Nedir ve Web3 Coinleri Hangileri?

web3 nedir ve nasil yatirim yapabilirim

Değişen teknoloji ile birlikte metaverse, NFT kavramlarının yanında en çok merak konusu olan bir diğer kavram ise Web3 teknolojisi oldu. Bu hafta sizlere Web3 nedir? ve Web3 Coinleri Hangileri? sorularını yanıtlayacağız.

Web3 Nedir?

2020 ve 2021’de Web3 kavramı son derece popülerlik kazandı. Büyük ölçüde kripto para taraftarlarının ilgisi, yüksek profilli teknoloji uzmanları ve şirketlerinin yatırımları nedeniyle, 2021’in sonuna doğru ilgi daha da arttı.

Bilindiği üzere Web2, TikTok, Twitter, Instagram ve daha fazlası gibi platformlarla alıştığımız mevcut internet olarak karşımıza çıkıyor. Bakıldığı zaman saydığımız bu platformlar merkezi bir yapıya sahip. Konu başlığımız olan Web3 ise, bu platformları DAO’lar veya diğer blok zinciri teknolojisi uygulamaları aracılığıyla merkezden uzaklaştırmak istiyor. Ayrıca Web3, internetin bir sonraki adımı olarakta adlandırılıyor.

web3 nedir ve nasil yatirim yapabilirim 2

Web3, herhangi bir aracı olmadan, merkeziyetsiz bir bağlantı kurmaya olanak sağlamak istiyor. Bunun yanında kripto paralar, teoride, bankalar gibi merkezi otoriteleri aradan çıkarmak istiyor. Benzer şekilde Web3 de, teorik olarak, merkezi otoriteleri aradan çıkarmayı hedefliyor. Web3 ise tüm bunlar Blockchain teknolojisi ile yönetiliyor olacak. Bu da kişilerin kendilerine ait bilgi ve yapıyı daha kolay oluşturacağı anlamına geliyor.

Ayrıca 2022, kriptoya yatırım yapmak daha yaygın hale geldiğinden ve geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için daha fazla zamana sahip olduğu için Web3 yılı olabilir.

Web3 Coinleri?

Web3 yapısı, Blockchain tabanlı cüzdanlara bağlı. Durum böyle olunca bu alanda geliştirilen yapıların hepsi kripto para birimleri ile destekleniyor. Ayrıca her projenin kendi kripto para biriminin olduğunu da belirtelim. Şimdi Web3’e bağlı yapıların her birine ait coinlere göz atalım;

CoinMarketCap tarafından elde edilen verilerine göre; piyasa değeri bakamından ilk üç sırada yer alan Web3 coinlei sırasıyla şunlar;

Filecoin (FIL)

Filecoin (FIL) popüler web servis sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunarak, internette veri depolamanın en hızlı ve ucuz yolunu verebilmeyi amaçlıyor. Ayrıca Filecoin, merkeziyetsiz biçimde veri depolamayı hedefliyor. 

Piyasa Değeri: 4,222,755,421

Ortalama Fiyatı: 28.70 dolar

Bulunduğu Borsalar: Binance, OKEx, CoinTiger ve Huobi Global

web3 nedir ve nasil yatirim yapabilirim 3

Helium (HNT)

Helium (HNT), kablosuz nesnelerin interneti cihazlarının iletişim yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan, bir projenin yerel para birimi.

Piyasa Değeri: 3,293,653,613

Ortalama Fiyatı: 31.09 dolar

Bulunduğu Borsalar: Binance, FTX, Bybit ve KuCoin.

web3 nedir ve nasil yatirim yapabilirim 4

IOTA (MIOTA)

IOTA, Bitcoin gibi var olan kripto para birimlerine alternatif bir altcoin olarak düşünülmemeli. Daha çok büyüyen Blockchain ekosisteminin bir uzantısı olarak düşünülebilir.

Piyasa Değeri: 2,904,021,940

Ortalama Fiyatı: 1.04 dolar

Bulunduğu Borsalar: Binance, OKEx, Huobi Global ve KuCoin de yer alıyor.

web3 nedir ve nasil yatirim yapabilirim 5

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala