bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,317.23 0.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.31 0.71%
bnb
BNB (BNB) $ 608.22 0.01%
solana
Solana (SOL) $ 143.22 2.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529698 0.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469356 1.53%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150219 0.78%

Web3, Müşteri Deneyimini Nasıl Yükseltiyor?

web3 musteri deneyimini nasil yukseltiyor 4

Blockchain tabanlı teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcıların internet deneyimi de gelişiyor. Bu noktada son dönemde web3 ön plana çıkıyor. Kullanıcılara internet deneyimi noktasında pek çok önemli avantajlar sunan Web3, müşteri deneyimini de yükseltiyor. Peki son dönemin popüler alanlarından birisi olan ve pek çok Web2 şirketinin de Web3 alanında yatırımlar yapmaya başladığı dönemde, Web3 müşteri deneyimlerini nasıl yükseltiyor?

Web3 ve Müşteri Deneyimi

Web3’ün müşteri deneyimi noktasında etkilerini ele almadan önce web3’ü tanımlamakta ve ne anlama geldiğini ifade etmekte yarar var. Web3 terimi (ya da web 3.0) ilk olarak 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kullanıldı. İnternetin ilk yinelemesi olan Web 1.0 sadece bir internet sitesinin okunmasına ya da görüntülenmesine izin verdi. Web2 ise bugün bildiğimiz anlamdaki web olarak karşımıza çıktı. Bu internet siteleri üzerinde sosyal medya platformları üzerinden diğer kişilerle bağlantı kurabildik ve çok daha fazlasını yapabildik. Web3 ise ademi merkeziyetçiliği benimsiyor ve kullanıcıları tarafından inşa edilip, işletiliyor ve sahipleniyor. Kısacası Web 1 ya da Web2’nin aksine Web3, gücü şirketlerden ziyade kullanıcılara veriyor. Bu bağlamda bir dizi yeni özellikle birlikte Web3, işletmelerin müşterilerine daha iyi hizmet vermelerini ve işletmelerin müşterilerine daha fazla değer sunmalarına yardımcı oluyor.

Kullanıcı Verileri Üzerinde Daha Fazla Kontrol

Günümüzde pek çok kullanıcı internetteki verilerinin güvenliği konusunda endişe ediyor. Bununla birlikte müşteriler de web2 döneminde internet sitelerine isteyerek ya da istemeyerek vermiş olduğu veriler konusunda şikâyet ediyor. Web3 ise, gelişmiş gizliliği korurken şeffaflık sunan merkeziyetsiz bir yapıyı benimsiyor. E-ticaret, SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) ve diğer hizmet tabanlı işletmeler, Web3’ün merkeziyetsiz ortamından yararlanabiliyor. Bu sayede müşterilerin verilerini depolamak için güvenli bir veri tabanı tutulabiliyor.

Artan gizliliğe ek olarak Web3, internet kullanıcılarının uzun zamandır hayali olan kontrolü de kullanıcılara geri getirebilir. Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar (DAO) tabanlı topluluklar için bir platform sağlayan Web3 sayesinde müşteriler, markaların kararlarında da söz sahibi rolünü üstlenebilir. DAO’lar, topluluk üyelerinin bir markanın her kararında oy kullanmasına imkân veriyor. Bu sayede markalar da müşterilerle daha fazla etkileşime geçebiliyor ve Web2’nin aksine daha dinamik bir topluluk oluşturabiliyor.

Web3 İle Gelen Gelişmiş Ödeme Hizmetleri

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kullanıcıların ödeme alışkanlıkları da bir hayli değişti. Web3 ise ödemelere yeni alternatifler getiriyor. Markalar, Web3 döneminde kripto para birimlerini ödeme aracı olarak kullanabiliyor. Kripto para birimleri, finansal hizmetler endüstrisinin kripto, Web3 ve diğer temel teknolojileri benimseyen ilk sektörler arasında olabileceği anlamına geliyor. Finansal hizmetler, son dönemde merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerinde, kripto kredi firmaları, sigorta firmaları ve kripto para cüzdanları gibi pek çok Blockchain tabanlı finansal hizmete ev sahipliği yaptı. Bunun yanında bu projeler son dönemde kullanıcılar ve müşteriler tarafından da hızla benimsenmeye devam ediyor.

web3 musteri deneyimini nasil yukseltiyor 2

Bu bağlamda Web3 gelişmelerinden yararlanabilecek olan bir hizmet ise ödeme hizmeti olarak karşımıza çıkıyor. Web3 ile birlikte çeşitli işletmeler için faydalı olabilecek akıllı sözleşme tabanlı ödeme ağ geçitleri kullanılabiliyor. Bu sayede müşteriler, farklı hizmetler satın almak için sahip oldukları dijital varlıklarını kullanabiliyor ve güvenli bir şekilde kripto para birimlerini bir ödeme aracı olarak kullanabiliyor.

Dijital Koleksiyonlarla Müşterilere Yeni Alternatifler

Web3, dijital koleksiyonlar olarak isimlendiren NFT’lere de yeni kapı açıyor. Özellikle 2021 yılında patlama yaşayan NFT, Collins Dictionary’de 2021 için yılın kelimesi seçilmişti. Pek çok markanın kullanımlarını keşfetmesiyle birlikte NFT’ler sektörde yeni bir çılgınlık haline geldi. Son dönemde teknoloji devi Amazon, NFT’ler için bir pazar yeri oluşturma planlarına devam etse de teknoloji dışında pek çok firmanın da bu alanda çalışmaları bulunuyor. Bu büyük firmalar arasında Gucci, Nike, Louis Vuitton, Coca-Cola gibi markalar yer alıyor. Dünyanın en büyük spor giyim markalarından birisi olan Nike ise, dijital koleksiyon ürünleri için .Swoosh platformunu başlatmıştı.

web3 musteri deneyimini nasil yukseltiyor

İşletmelerin, müşterileriyle etkileşim kurmasının başka bir yolu olan NFT’ler her geçen gün popülerliğini artırsa da Web3 ile birlikte daha geniş kitlelere ulaşacak. Markalar NFT’lerle birlikte, müşterilerin kendilerini hizmetlerine ya da ürünlerine adadıkları bir topluluk oluşturabiliyor. Bu sayede çeşitli NFT tabanlı teşvikler sayesinde müşterileri arasında bir sadakat duygusu da oluşturabiliyor.

Yeni Alışveriş Deneyiminin Kapıları Aralanıyor

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi olan Meta, son dönemde metaverse alanına önemli yatırımlar yapıyor. Tıpkı NFT’ler gibi son yılların popüler konularından birisi olan metaverse, müşterilerin alışveriş deneyimini de değiştiriyor. Kullanıcılar Web3 ile birlikte sürükleyici bir alışveriş deneyimi yaşayabiliyor.

Teknoloji devi Apple başta olmak üzere pek çok şirket kendi Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) ürünleri üzerinde çalışıyor. Bu ürünlerle birlikte kullanıcılara yeni deneyimlerin kapıları aralanıyor. Özellikle Web3’ün yaygınlaşmasıyla alışverişte gerçek dünyanın yerini sanal dünya alabilecek.

Web3 Sosyal Medya Platformları

Müşteriler için Web3’ün sunacağı en iyi özelliklerden birisi markaların etrafında tutkulu bir topluluk oluşturma yeteneği olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde de bir hayli popüler olan sosyal medya platformları, Web3 için de hayati bir rol üstleniyor. Web3 ile markalar, müşteri tabanlarını besleyebileceği merkeziyetsiz sosyal alanlar sunuyor.

web3 musteri deneyimini nasil yukseltiyor 3

Oluşturulan yeni platformlar, topluluklarla etkileşim kurmaya ve belirli ürün ya da hizmetlerle ilgili deneyimlerin paylaşılmasına da imkân sağlıyor. Tüm bunların yanında gelişmiş güvenlik ve veri gizliliği de müşterilerin en önemli kazanımları arasında yer alacak.

Pazar Yeri Deneyimleri Yeniden Oluşturuluyor

Web3, alışkanlıkları değiştirdiği için deneyimleri de yeniden tanımlıyor. İnternetin yeni versiyonu olan Web3 ile hem işletmeler hem de tüketiciler için kurallar değişiyor. Tüketicilerin verilerini kontrol edebildiği merkeziyetsiz ve güvenli bir ortam sağlanarak daha değerli bir müşteri deneyimi de inşa ediliyor. Web3 ile tüketiciler sorunsuz alışveriş deneyimlerinin ve daha güvenli ödeme ağ geçitlerinin keyfini çıkarabiliyor. Yeni dönemde işletmeler dinamik tüketici topluluklarını oluştururken, sadakat ve güveni artırabiliyor ve bu sayede müşteri tabanlarını genişletebiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala